Pregătiri pentru o gospodărire proprie mai eficientă Primăria Lumina cumpără lamă pentru deszăpezire şi tocător de crengi

Reprezentanţii administraţiei locale din Lumina au pe agenda de lucru realizarea unor obiective de maximă importanţă pentru comunitate. În cadrul şedinţelor Consiliului Local Lumina, primarul comunei, Ioan Roman, este iniţiatorul mai multor proiecte care, odată adoptate de consilieri, permit administraţiei locale soluţionarea doleanţelor oamenilor şi punerea în practică a ceea ce şi-a propus să realizeze pe perioada acestui mandat.
 
Astfel, Roman doreşte demararea unor proiecte importante privind reabilitarea şi asfaltarea drumurilor din întreaga comună. Numai că lucrările de asfaltare a drumurilor presupun un efort financiar important pentru bugetul local şi perseverenţă în elaborarea şi obţinerea tuturor avizelor în timp util. Administraţia locală din Lumina a început bătălia cu procedurile birocratice şi a trecut în etapa realizării proiectărilor.
 
Deocamdată, aleşii au aprobat două proiecte de reabilitare şi asfaltare a străzilor din localitate, precum şi a drumului de acces în localitatea Oituz. În contextul prezentat, consilierii comunali au aprobat proiectul privind „Refacerea tramei stradale pe strada principală din localitatea Oituz”. Implementarea proiectului va duce la reabilitarea şi asfaltarea a 1.620 de metri liniari de drum, pentru realizarea lucrărilor fiind alocată suma de 514.000 de lei.

„Până acum, în Oituz nu s-au investit bani pe niciun metru pătrat de drum. Drumul acesta, la intrare în drumul european, s-a degradat, fiind asfaltat în anul 1989, iar de atunci a mai fost peticit pe ici, pe colo. Din păcate, toate procedurile presupun timp şi de aceea nu am reuşit să facem nimic până acum. Sper ca până la sfârşitul lunii noiembrie să avem pătura de asfalt turnată. Celelalte străzi din sat sunt pietruite, după ce a fost introdusă reţeaua de canalizare. Totodată, am demarat elaborarea unui proiect ce vizează şi asfaltarea celorlalte străzi din Oituz“, a menţionat, pentru ZIUA în judeţ, primarul comunei Lumina, Ioan Roman. Tot pentru infrastructura rutieră, consilierii au aprobat şi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Asfaltare strada Bradului, comuna Lumina“, pentru care s-a alocat suma de 335.683 de lei din bugetul local al comunei.

Noi ultilaje achiziţionate

În altă ordine de idei, deşi proiectul de hotărâre a fost aprobat, în unanimitate, de membrii CL Lumina încă de la finele lunii septembrie, abia acum Primăria se poate lăuda că are în dotare un utilaj pentru tocat crengi. Pentru achiziţionarea lui a fost alocată suma de 150.000 de lei.

„Noul utilaj intră în dotarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei şi se achiziţionează cu accesorii precum: remorcă, două seturi extinctoare, o rampă de pulverizare pliabilă şi o freză de zăpadă atât de necesară pentru perioada sezonului rece“, a precizat primarul comunei Lumina, Ioan Roman. „Acest utilaj ne va ajuta mult. Localitatea este mare şi sunt mulţi care au pomi fructiferi, viţă-de-vie, gazon şi adesea se fac lucrări specifice de toaletare, iar crengile rămân. Am semnat contractul şi urmează să ne parvină utilajul. Oamenii vor scoate la poartă crengile, iar acest utilaj le va toca, astfel încât vor putea fi puse pe foc de către nevoiaşi, pot fi depozitate pentru a se face compozit pentru îngrăşământ natural. Până pe 15 noiembrie trebuie să îl avem“, a afirmat şeful administraţiei locale din Lumina.

Şi pentru că iarna îşi face simţită prezenţa, Roman a mai comandat o lamă, pe care vrea să o monteze la un tractor al Serviciului de Gospodărire ce va putea fi utilizat la deszăpezirea drumurilor din localitate astfel încât să nu mai fie nevoit să mai dea bani pe închirierea de utilaje, după cum ne-a declarat.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstantaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 15, 25 martie 2024, „Lună plină cu lumină”

25 Mar 2024 452

Afaceri Constanța Un bărbat cu domiciliul în Siria și-a deschis firmă în Lumina

24 Mar 2024 712

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 24 martie 2024, în ajunul Bunei Vestiri?

24 Mar 2024 1824

Ora pământului 2024, celebrată și de ARBDD, în Tulcea

23 Mar 2024 511

Ora pământului, marcată la Constanța

22 Mar 2024 772

Licitații Constanța Draft Construct SRL, contract de circa 200.000 de euro cu Primăria Lumina, pentru Clubul de Vară (DOCUMENT)

22 Mar 2024 625

Declarații de avere Constanța Cristina Duiculete, șef birou în Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, avere și interese. Soțul său a fost consilier local în Lumina (DOCUMENTE)

19 Mar 2024 528

WWF Internațional O cină reușită e mai frumoasă la lumina lumânării. Sâmbătă, 23 martie, Ora Pământului. Iată despre ce e vorba(VIDEO)

18 Mar 2024 694

RAJA Constanța Apa oprită în Lumina, Corbu și parțial Năvodari!

16 Mar 2024 472

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie - partea a doua - ziua 6. 16 martie 2024. Luna în creștere începe să-și simtă din ce în ce mai intens energia

16 Mar 2024 507

UPDATE Incendiu pe DN22 Constanța-Tulcea! Un autoturism, cuprins de flăcări la Lumina

15 Mar 2024 876

Programul Teatrului „Căluţul de mare” Constanța în perioada 18.03– 24.03.2024. Lista spectacolelor

15 Mar 2024 534

Infracțiune la regimul rutier, constatată de polițiști în comuna Lumina, județul Constanța

14 Mar 2024 606

Fotoreportaj Constanța Cum arată hotelul Rex din Mamaia la început de martie. „Nu se poate așa ceva, e de nedescris!“ (FOTO+VIDEO)

10 Mar 2024 1190

Cumpărări directe Constanța Sediul administrativ al Primăriei Lumina, reabilitat de IDNA SRL (DOCUMENT)

10 Mar 2024 477