Primarul din Amzacea refuza donatiile italienilor

1189109313.jpg

Constantin Radu invoca motive subtiri si respinge gradinita - cadou primita, anul trecut, de la italienii din Sira Agromar SRL si Astaldi

In loc sa primeasca donatia, Radu prefera sa cheltuiasca bani din bugetul local pentru amenajarea altei unitati de invatamant prescolar. Atitudinea adoptata de primarul social-democrat al comunei Amzacea, Constantin Radu, este o enigma. Nimeni din localitate nu isi explica de ce refuza edilul sa preia gradinita construita recent de italieni. SC Sira Agromar SRL si una dintre firmele grupului Astaldi au oferit autoritatilor locale o unitate de invatamant preuniversitar, finalizata in toamna anului trecut. Marco Fontana Arcelli, Bernardo Cella si Giovanni Lanati sunt asociatii Sira Agromar SRL, firma cu pierderi considerabile, axata pe lucrari agricole in Amzacea. In spatele celebrei societati specializata pe constructia de drumuri si autostrazi, Astaldi, sta Paolo Francesco Scaglione, prosperul investitor din Palermo. Marinimosi, italienii vor sa aduca chiar si educatoare din tara de bastina pentru instruirea copilasilor de la tara. Si nu pentru totdeauna, ci pana cand autoritatile locale vor putea include in buget fonduri pentru acoperirea tuturor cheltuielilor. Gradinita a fost construita pe un teren achizitionat de italieni de la lichidatorul fostului IAS Amzacea.

Primarul nu vrea si pace!

In conditiile in care comunitatile locale se confrunta cu o acuta lipsa de bani, gestul italienilor ar putea fi considerat mana cereasca. Primarul Constantin Radu este de alta parere si imbraca refuzul in motive ieftine. El a declarat, in prima faza, ca italienii au ridicat gradinita fara proiect si ca, nici pana la ora actuala, nu au facut gardul. "Pentru a asigura gradinitei utilitatile - apa, curent electric si realizarea unei fose septice - trebuie sa platesc 50.000 lei", s-a plans edilul. Constantin Radu a adaugat ca administratia locala a realizat, intr-un final, proiectul, insa italienii "nu se zbat pentru obtinerea avizelor necesare". Radu pretinde ca ar accepta "oferta", daca gradinita ar fi cedata pe baza unui contract de concesiune pe o perioada de 49 de ani. "Eu am luat cheile de la imobil, dar, daca firma va vrea sa vanda terenul, eu ce fac? Gradinita n-are mobilier... daca vor sa o doneze, sa faca totul, complet", a pretins primarul comunei Amzacea. Constantin Radu o intoarce si cand vine vorba de "spatiu suficient pentru prescolarii" din Amzacea. Initial, el a afirmat ca vechea unitate poate satisface nevoile copiilor din localitate si a dat de inteles ca nu mai are nevoie de alta. Ulterior insa, a revenit asupra declaratiei si a spus ca primaria intentioneaza sa reamenajeze si sa modernizeze o cladire a fostului IAS, transformand-o in gradinita. Declaratiile sefului administratiei publice sunt cel putin interesante, in contextul in care vrea sa cheltuiasca bani, dar pe proprietatea Consiliului local si nu pe terenul italienilor.

Astaldi trece de la autostrazi la gradinite

Potrivit reprezentantului Sira Agromar SRL, Eduard Zaharia, gradinita a fost ridicata in septembrie - octombrie 2006. "Patronii vor sa cedeze autoritatilor terenul si cladirea in comodat, dar primaria trebuia sa colaboreze pentru definitivarea lucrarilor ulterioare", a precizat Zaharia. El a afirmat ca italienii au achizitionat si un microbuz pentru transportul copiilor. Zaharia sustine ca Sira Agromar SRL si Astaldi, impreuna cu primarul Constantin Radu s-au inteles si asupra proiectului. Partile ar fi convenit ca avizele sa fie obtinute pe parcursul derularii lucrarilor. El a mai adaugat ca italienii au cumparat atat plasa, cat si stalpii necesari realizarii gardului. Reprezentantii administratiei locale trebuia sa se ocupe de construirea bordurii si a unei cai de acces, dar nu s-a intamplat asa. La un an de la finalizare si aproape de inceperea gradinitei, nici donatia nu a fost acceptata, nici copiii nu beneficiaza de conditii mai bune.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 294

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 653

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 505

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 693

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 613

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 767

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1437

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 657

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 506

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 728

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 1264

Cumpărări directe Constanța Alsar Pro Construct SRL a bifat trei contracte cu Primăria Grădina în valoare de peste 300.000 lei (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 446

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 1057

Farul Constanța Pe lângă Louis Munteanu, și Mihai Popescu ar fi pe lista de achiziții a FCSB. Ce a declarat Gheorghe Hagi

12 Apr 2024 1083

ACS Marina aduce la Constanța 4 titluri europene la Ju Jitsu (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 871