Primarul Vasile Bajan este convins ca programul SAPARD se va incheia in luna august

Obiective majore la Saraiu

In cursul acestei saptamani, se va depune a doua transa, in valoare de 13 miliarde lei * Au fost facute demersurile pentru amenajarea unor rigole care sa preia apele pluviale * Din acest an scolar, in comuna va functiona o scoala de arte si meserii * Impadurirea reprezinta un alt obiectiv prioritar pentru primarul Bajan

Inca din primele zile ale actualului mandat, primarul Vasile Bajan a trecut la treaba. In primul rand, el se preocupa in continuare de finalizarea proiectelor care au fost incepute in mandatul trecut. Pentru aceasta perioada, seful administratiei publice locale isi propune sa continue toate proiectele incepute la nivelul comunei, dar si sa puna in practica noi idei, astfel incat comuna sa se numere printre localitatile de frunte din judet. De aceea, in acest moment, primarul comunei Saraiu este preocupat de finalizarea proiectului SAPARD. Realizata prin programul SAPARD, reabilitarea drumurilor din comuna a fost finalizata, potrivit declaratiilor sefului localitatii, in proportie de 80%. "In acest moment, pot spune ca lucrarile pentru modernizarea celor 12,6 kilometri de drum, respectiv 6,4 in Saraiu si 6,2 in Dulgheru, se afla la parametrii normali. Avem certitudinea ca aceasta lucrare se va finaliza pana la finele lunii august. Certitudinea vine din faptul ca am primit prima transa din bani si a fost aprobata suplimentarea de credit la BCR Cernavoda, astfel incat cea de-a doua transa de 13 miliarde va fi depusa la SAPARD pana la finele acestei saptamani. Ca urmare a implementarii programului SAPARD, autoritatile locale iau in aceasta perioada toate masurile necesare pentru protejarea acestei investitii. "Primaria Saraiu a luat in calcul sa creeze o serie de santuri de colectare a apelor pluviale, astfel incat drumurile reabilitate sa fie protejate", a mai spus Vasile Bajan. Intrucat proiectul nu prevedea acest lucru, au fost facute demersuri pentru amplasarea unor rigole care sa preia apele provenite din ploi.

Anul scolar viitor aduce noutati

Din anul 2004/2005 scoala din Saraiu isi va extinde aria de activitati. Unitatea va dispune de o Scoala de arte si meserii, cu specializarea mecanici agricoli. Deja 18 copii si-au aratat interesul pentru aceasta forma de invatamant. In opinia primarului Vasile Bajan, Primaria si Consiliul Local vor acorda tot sprijinul pentru realizarea acestui obiectiv. "Este un lucru bine venit pentru ca in comuna noastra exista copii care nu au fost admisi la liceu, dar care doresc sa-si continue pregatirea, in sprijinul lor fiind creata aceasta scoala. Noi vom contribui cu material didactic si vom sprijini cadrele didactice in realizarea acestui obiectiv", a precizat edilul comunei Saraiu.

Impaduritul va duce la crearea de locuri de munca

O alta prioritate a actualei administratii locale este aceea a impaduritului. Pentru realizarea acestui obiectiv, Primaria Saraiu a donat in urma cu mai multe luni o suprafata de 250 de hectare teren pentru a fi impadurit, urmand ca in toamna sa fie demarate lucrarile. "In cadrul discutiilor purtate cu reprezentantii Regiei Nationale a Padurilor, conditia pusa de primarie a fost aceea ca, la realizarea impaduririi, sa fie folositi cetateni din comuna, astfel incat sa putem crea noi locuri de munca pentru populatia din aceasta zona", a mai spus primarul comunei Saraiu.

Satul Dulgheru va avea apa potabila

In paralel cu aceste lucrari, autoritatile locale din Saraiu continua activitatile de renovare a bisericii din satul Dulgheru. Lacasul de cult va avea un acoperis nou, exteriorul va fi retencuit, iar interiorul va fi zugravit si apoi pictat. In acelasi timp, curtea bisericii a fost curatata. In cursul acestei saptamani a fost aprobat proiectul Guvernului cu sprijinul Consiliului Judetean. Prin acesta va fi rezolvata problema apei potabile in satul Dulgheru. Se preconizeaza ca in luna august sa demareze lucrarile la acest proiect. "Lucrarea presupune forarea unui put nou, saparea a doua fantani in zona satului Stejaru, amenajarea unei statii tip hidrofor si a retelei de distributie. Distributia se va face prin conducte noi care vor acoperi tot satul Dulgheru. Avem speranta ca si aceasta lucrare sa fie finalizata pana la venirea iernii", a declarat primarul Vasile Bajan. In paralel, autoritatile locale sunt interesate de achizitionarea combustibilului pentru toata perioada iernii, pentru toate institutiile de pe raza comunei.

Atragerea de investitori reprezinta prioritatea urmatoare

Insa, in opinia primarului Vasile Bajan, cea mai mare preocupare a conducerii comunei este atragerea de investitori pe teritoriul comunei. "Fara asa ceva nu ne putem dezvolta. Puterea de a cumpara o suprafata mai mare de teren inseamna putere economica si cine dispune de bani poate initia, alaturi de noi, demersuri pentru a repune in functiune sistemul de irigatii. Acest lucru se poate face prin doua metode. Fie prin vechiul sistem, fie prin realizarea lacului de acumulare pe lungul paraului Topolog, care ar asigura necesarul de apa pentru aproximativ 1200 de hectare de teren. Acest lucru inseamna aproximativ 4-5 hectare irigate pentru fiecare detinator de teren de pe raza comunei. In acest mod avem speranta ca va creste si productia la hectar, iar concetatenii nostri vor avea mai multi bani", a conchis primarul Vasile Bajan.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații directe CJC cumpără servicii de publicitate aferente unui proiect finanțat prin PNNR. Despre ce este vorba?

16 Apr 2024 440

Primăria Tuzla, județul Constanța, organizează licitația pentru achiziția de mobilier școlar și echipamente digitale

14 Apr 2024 381

Centrul Militar Zonal Constanța Înscrierile pentru instituțiile de învățământ superior militar sunt în toi

13 Apr 2024 434

Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța celebrează 34 de ani de învățământ medical constănțean

12 Apr 2024 547

ISJ Județul Constanța, lider în țară la numărul de proiecte acceptate, depuse de liceele agricole

12 Apr 2024 529

Licitații Constanța Licitație pentru dotarea cu echipamente digitale a liceului „Emil Racoviță” din Techirghiol. Când va avea loc (DOCUMENT)

03 Apr 2024 440

Etapa județeană a Concursului de creativitate ”Speak Out”, ediția a XVI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța (FOTO)

02 Apr 2024 615

Licitații Constanța Primăria Topalu, achiziție de la o firmă din Ploiești care vizează Școala Gimnazială nr. 1 din comună (DOCUMENT)

01 Apr 2024 499

Părinții din Constanța susțin instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în unitățile de învățământ preuniversitar

01 Apr 2024 463

Primăria comunei Costinești, județul Constanța dotează cu mobilier și materiale didactice Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“ (DOCUMENT)

29 Mar 2024 562

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 670

Cumpărări directe Constanța O firmă de apartament din București va livra Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca“ 40 de laptopuri (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 440

ISJ Constanța, precizări despre cazul de la Școala Gimnazială Ferdinand, unde o învățătoare este acuzată că ar fi agresivă cu elevii - VIDEO

26 Mar 2024 1254

Constanța Activitate de promovare a învățământului dual, în cadrul parteneriatului ISJ - CCINA (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 583

Intervenții ale polițiștilor în Murfatlar și Năvodari, județul Constanța. Constatări

20 Mar 2024 650