Editorial Primele zile de şcoală. De la stiloul chinezesc, la selfie-ul cu un Ipad

Prima zi de şcoală… Uniforme apretate, gulere şi manşetuţe scrobite, fetiţe drăgălaşe cu pampoane în păr, băieţi cu costum de şcolărel şi cămaşă pepită, flori, emoţii. Blitzuri, selfie-uri, felicitări şi buchete virtuale, reţele de socializare pline cu postări ale mămicilor şi ale piticilor în prima zi de şcoală… Hopa, astea deja par desprinse dintr-un alt film!

În urmă cu 15-20 de ani, era valabilă prima parte a filmului. Acum însă, situaţia s-a schimbat. În locul ghiozdanelor grele, în care cei mici erau nevoiţi să îngrămădească manuale, culegeri, caiete „de curat“, de teme şi de clasă, acum, elevii merg cu tableta în buzunar, unde au toate manualele digitale. S-a dus bucuria colţurilor făcute din plicuri, puse de părinţi pentru ca cei mici să nu le îndoaie, în încercarea de a face bastonaşe cât mai drepte! Am uitat „bucuria“ stiloului chinezesc cu pompiţă şi a călimării cu cerneală. Cine mai ştie de utilitatea lamei de ras atunci când nu era prin preajmă nicio pastă corectoare şi nicio radieră? Acum avem tastele Delete şi Backspace!
 
Cine îşi mai aduce aminte cât de greu era să faci rost de lecţiile pierdute atunci când erai răcit şi scutit - pe bune - de ore? Acum există telefoane cu aparate foto, reţele şi aplicaţii de socializare - Facebook, WhatsApp - sau e-mailul.
 
Aveam şi noi reţelele noastre de socializare! Ne adunam în curtea şcolii şi jucam „Telefonul fără fir“. Era tot un fel de socializare, doar că era directă. Şi ne trimiteam şi noi invitaţii la jocuri, însă nu era vorba despre Candy Crush sau Farmville. Ne trimiteam bileţele în timpul orei, prin care stabileam să ne vedem în pauze, ca să ne jucăm de-a „Hoţii şi vardiştii“. Sau „Sticluţa cu otravă“ ori „Omu’ negru“. Intram în clase transpiraţi şi obosiţi, iar părinţilor noştri nu le mai era teamă că ne îmbolnăvim şi nici nu ne îndopau cu pastile pentru, vezi Doamne, imunitate.
 
Aveam uniforme şi eram cu toţii la fel de frumoşi. Nu ne deranja asta, nu ne simţeam îngrădiţi sau stigmatizaţi. Mergeam pe jos, în grupuri, şi nu ne aşteptau părinţii sau bunicii. Aveam cheia de gât şi intram singuri în casă. Încălzeam mâncarea la aragaz, aprinzând singuri focul. Nu aveam cuptoare cu microunde, şi nici bone. Când nu era butelie, mâncarea o încălzeam la reşoul electric. Sau mâncam gem cu brânză pe pâine.

Ah… sunt primele zile de şcoală şi începe să miroasă a toamnă, a cerneală, a cretă şi a acuarele…
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 820

RAJA SA, gazdă, în cadrul Programului Național Școala Altfel, pentru elevii de la Școala Gimnazială “Remus Opreanu” din Constanța (FOTO)

15 Apr 2024 405

LIVE TEXT Farul Constanța, vizită la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica“, în programul „Învățăm să fim campioni“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Feb 2024 1439

„Învățăm să fim campioni“ Farul Constanța, în vizită la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza“ (FOTO+VIDEO)

30 Jan 2024 1920

Anchetă la o școală din Vâlcea după ce o elevă de clasa a V-a a venit cu o sticlă cu vin

09 Jan 2024 899

Cel puţin un mort într-un atac armat la o şcoală!

04 Jan 2024 768

Editorial Start în cariera sportivă. Primul pas e de neuitat. Plin de emoții și de învățăminte

03 Nov 2023 1170

Școala Gimnazială nr. 10 „Mihail Koiciu“, vizitată de campionii de la Farul Constanța, în proiectul „Învățăm să fim campioni“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Oct 2023 1645

Urmează noi procese Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța spune că elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață!

11 Sep 2023 1145

Știri Constanța Primarul de la Fântânele, despre prima lui zi de școală- „Era altă epocă, alte timpuri“ (VIDEO)

11 Sep 2023 1151

Cum au marcat ziua NATO elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale (FOTO)

02 Apr 2023 1090

Voleibaliștii de la CSM Constanța, în vizită la Școala Gimnazială nr. 12 „Bogdan Petriceicu Hasdeu“ (GALERIE FOTO)

22 Mar 2023 1830

LIVE TEXT Farul Constanța, în vizită la School of London. O nouă acțiune din programul „Învățăm să fim campioni - Școala, primul pas spre performanță” (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Mar 2023 2472

În programul „Învățăm să fim campioni“, Farul Constanța a ajuns și la Năvodari, la Școala Gimnazială „Grigore Moisil“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

14 Feb 2023 3030

Asociația Elevilor din Constanța vrea ca anul școlar să înceapă pe 4 septembrie, nu pe 11 septembrie. Ce spune Ariana Dudună, președintele Asociației

31 Jan 2023 1504