Reparaţii după epoca Ceauşescu Căminul cultural din Ştefan cel Mare, refăcut din temelii

În comuna Saligny, reprezentanţii administraţiei publice locale încearcă să refacă ceea ce s-a dărâmat în perioada comunistă.
 
În „Epoca de Aur“, a fostului şef de stat Nicolae Ceauşescu, numeroase obiective culturale sau lăcaşuri de cult au fost rase de pe faţa pământului. Aşa s-a întâmplat şi în satul Ştefan cel Mare, care aparţine de Primăria Saligny din judeţul Constanţa, unde, pe vremea lui Ceauşescu, a fost dărâmat căminul cultural.
 
După zeci de ani, reprezentanţii administraţiei publice locale au ajuns la concluzia că localnicilor le-ar fi de folos un spaţiu în care, pe lângă activităţile cultural-artistice care au ca protagonişti elevii, să se poată desfăşura şi alte acţiuni prin care să fie marcate momente importante din viaţa unui om - nunţi, botezuri etc., aşa cum se obişnuieşte în mediul rural.
 
În consecinţă, anul trecut a fost elaborat şi demarat un proiect care avea ca obiectiv construirea din temelii a unui cămin cultural în sat. „Proiectul l-am început anul trecut, cu bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, pe Ordonanţa 28. Fonduri avem, pentru că banii sunt alocaţi în funcţie de facturile pe care le trimitem noi la minister“, a declarat primarul comunei Saligny, Ion Beiu.
 
În perioada aceasta se lucrează la exteriorul clădirii şi se montează geamurile, iar lucrările par să fie avansate. Primarul a confirmat că proiectul are ca termen de definitivare anul 2018, însă ar dori şi speră ca lucrările să fie terminate în acest an. „Anul acesta îl terminăm, sperăm până în toamnă, deşi trebuie finalizat anul viitor“, a menţionat primarul comunei Saligny.
 
Dacă tot reuşesc să realizeze un cămin cultural nou şi modern în satul Ştefan cel Mare, autorităţile locale speră ca aici să înceapă să se organizeze diverse activităţi în care să se implice cadrele didactice, elevii, dar şi tinerii din localitate, astfel încât să-şi petreacă timpul liber într-un mod plăcut şi util, deopotrivă. „Aici, în noul cămin cultural, trebuie să se desfăşoare toate activităţile elevilor - serbările copiilor, concursuri interesante şi atractive. De asemenea, pentru că aşa e la noi, la ţară, aici se vor face şi nunţi, botezuri, aniversări. Astfel, oamenii vor avea un spaţiu nou şi frumos unde să marcheze momente importante din viaţa lor“, a explicat primarul Ion Beiu.

Ministerul Dezvoltării finanţează reabilitarea unei şcoli 

De altfel, şeful administraţiei publice locale a recunoscut: „Dacă ai bani, faci de toate, dacă nu ai, faci în funcţie de cât dispui“. În altă ordine de idei, recent, Primăria Saligny a returnat o sumă ce fusese alocată de la Consiliul Judeţean Constanţa pentru reabilitarea unei unităţi de învăţământ din comună. „Am dat nişte bani înapoi Consiliului Judeţean pentru refacerea unei şcoli, pentru că era cuprinsă într-un proiect ce a primit finanţare. În caz contrar, apăream cu dublă finanţare pentru acelaşi obiectiv“, a precizat, pentru ZIUA în judeţ, şeful administraţiei locale din Saligny.
 
În contextul prezentat, lucrările de reabilitare a şcolii respective se vor realiza cu fonduri alocate de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria comunei Saligny, județul Constanța, licitație pentru sistematizarea și construirea de șanțuri colectoare

26 Mar 2024 342

Afaceri Constanța Primăria Saligny vinde mai multe terenuri intravilane

26 Mar 2024 330

Afaceri Constanța Mai multe persoane fizice au obținut terenuri de la Primăria Saligny

21 Mar 2024 374

Licitații Constanța Asfalt Dobrogea SRL modernizează cu 3,08 milioane de euro străzile din Murfatlar (DOCUMENT)

13 Mar 2024 514

Primăria Saligny, județul Constanța, reabilitează căminul din localitate

04 Mar 2024 469

Județul Constanța Primăria Saligny, contract cu o firmă din Capitală. Vizată este reabilitarea energetică a căminului din Făclia

01 Mar 2024 490

Primăria Comunei Ciocârlia, județul Constanța extinde rețeaua de canalizare din comună. Ce valoare are proiectul (DOCUMENT)

28 Feb 2024 845

Județul Constanța Un tractorist și un sofer sancționați de polițiștii rutieri! Ce au stabilit oamenii legii

20 Feb 2024 796

Județul Constanța Locuitorii din comuna Cuza Vodă vor beneficia de gaze naturale. Proiectul de finanțare, semnat de ministrul Dezvoltării

19 Feb 2024 671

Primăria Cumpăna Lucrările de asfaltare pe străzile incluse în proiectul „Modernizare drumuri în comuna Cumpăna, județul Constanța – 7,2km" continuă

19 Feb 2024 1031

Investiții bugetate prin Programul „Anghel Saligny” Se extinde rețeaua de drumuri a județului Constanța!

18 Feb 2024 1727

Licitații Constanța Licitație organizată de Primăria Lipnița înfiintarea unui sistem de alimentare cu apă în satul Cuiugiuc (DOCUMENT)

09 Feb 2024 737

Primăria Saligny, județul Constanța dotează sala de sport din localitate

05 Feb 2024 705

Primăria Cumpăna Asfaltări pe străzile Dorului și Pescăruș

04 Feb 2024 706

Vești bune de la Consiliul Județean Constanța Modernizarea DJ 393, tronsonul Techirghiol – Arsa, intră în linie dreaptă

25 Jan 2024 624