Ce declară primarii liberali despre ruperea alianţei USL De la „Nu ne foloseşte la nimic să rămânem la guvernare!” până la „Cât să stai în opoziţie?”

Criza politică instituită la nivel de USL pare să ia amploare pe zi ce trece. Aceasta poate continua cel puţin până luni. Liderul PNL, Crin Antonescu, declara ieri: „Domnul Ponta construieşte astăzi un guvern USD care să înlocuiască un guvern USL. Nu renunţăm la propunerile noastre, îi stăm la dispoziţie premierului până luni. Iohannis este un om politic în carne şi oase, nu e o sperietoare pentru nimeni. De ce un om ferm şi integru este blocat?”. Precizăm că liberalii solicită numirea lui Klaus Iohannis ca ministru de Interne şi viceprim-ministru, a lui Eugen Nicolaescu ca ministru al Finanţelor Publice, a lui Teodor Atanasiu ca ministru al Economiei şi a lui Cristian Buşoi ca ministru al Sănătăţii. PNL cere, de asemenea, tuturor celorlalţi membri USL, respectiv PSD, UNPR şi PC, anularea imediată a documentelor referitoare la înfiinţarea USD, pentru că acestea „contravin explicit şi flagrant protocolului USL”.
Ce părere au primarii liberali constănţeni despre crearea în an electoral a alianţei USD, formată din PSD, PC şi UNPR, în absenţa PNL? Este o soluţie ieşirea de la guvernare? Sunt întrebări la care au răspuns primarii liberali din judeţ, deveniţi o voce în urma alegerilor locale din iunie 2012, când PNL a reuşit să câştige 22 de primării, dublându-şi astfel scorul electoral obţinut în anul 2008.
 
„Este necesar acest USL, nu USD!”
 
Primarul comunei Cogealac la primul mandat Alexa Gheorghe a declarat pentru suplimentul ZIUA în judeţ că „nu este plăcut ce se întâmplă”. „Eu nu aş fi de acord cu ieşirea de la guvernare. Au promis ceva, şi ce au realizat? Trebuie să continue până la sfârşit. Nu aşa este corect? Ce facem? Doar aşa... ne jucăm, intrăm la guvernare, ieşim de la guvernare... Cetăţenii aşteptă de la ei ceva”. Cât priveşte USD, primarul Alexa Gheorghe a menţionat că el consideră că actualii aliaţi au nevoie de liberali. „Este necesar acest USL, nu USD!”, a conchis primarul liberal de la Cogealac.
Primarul comunei Nicolae Bălcescu, Vasile Bălan, afirmă următoarele: „Este normal să fie linişte şi să se facă treabă în ţara aceasta. Avem nevoie de stabilitate”.
 
„Şi aşa nu facem nimic”
 
În schimb, şeful autorităţii locale din Valu lui Traian, Florin Mitroi, susţine că în ceea ce îl priveşte a candidat pe liste PNL, fără susţinerea USL-ului. Cu privire la ieşirea de la guvernare, primarul Florin Mitroi afirmă: „Nu ne foloseşte la nimic (n.r. să rămânem la guvernare). Nu vreau să comentez formarea USD, eu vorbesc de PNL, iar eu personal nu am simţit că suntem la guvernare”.
La rândul său, şeful autorităţii locale din Costineşti, Traian Cristea, declară: „Când au făcut USL-ul, nu m-au întrebat. Când ies de la guvernare, nu m-au întrebat. Este o treabă pe care o fac la nivel înalt. Dacă ne convocau şi pe noi, organizaţiile locale, da, comentam ce se întâmplă. Aşa, nu am ce să comentez”. Întrebat dacă a simţit că lucrurile s-au schimbat odată cu noua formulă de guvernare, Traian Cristea a menţionat: „Am avut o viaţă normală, ca şi pe vremea celorlalte guvernări”.
Ioan Herdean, primarul comunei Istria, susţine că „PNL nu ar trebui să iasă de la guvernare”. „Şi aşa nu facem nimic. Dacă rămânem, poate mai prindem şi noi un proiect. Dacă ieşim, nu mai prindem nimic. Şi aşa nu ştim dacă prindem ceva investiţii”. Şeful autorităţii locale declară în acest context că „era logic că nu or să-l susţină pe Crin Antonescu şi o să-şi pună omul lor”.

„Era logic că nu va rezista până la sfârşit susţinerea lui Crin Antonescu”
 

O opinie asemănătoare are şi primarul din Săcele, Ion Oprea. „O dată că nu contează ce spunem noi, că aşa este la noi, noi suntem buni doar de muncă, şi bineînţeles că, personal, nu aş vrea să ieşim de la guvernare. În primul rând, la ora actuală, se mai echilibrează forţele, pentru că dacă ajunge să fie doar unul la guvernare... Am mai trecut printr-o astfel de experienţă şi aţi văzut ce se întâmpla când există un partid la putere, un partid-stat - nu se mai poate discuta. Şi atunci mai echilibrăm balanţa între partidele politice. Este o nenorocire dacă se întâmplă aşa ceva (n.r. dacă ieşim de la guvernare). Iar devine unul puternic, un mastodont, şi nu mai poţi să faci nimic. Şi aşa nu făceam mare brânză, dar măcar la nivel psihologic acţiona următorul principiu, şi anume că forţele sunt echilibrate cât de cât. Şi aşa nu facem nimic. Nu am primit un leuţ de nicăieri cu tot USL-ul. Cât să şi stai în opoziţie? În opoziţie ce să faci? E bine pentru cei care sunt acolo, senatori, deputaţi, dar pentru noi în teritoriu nu va fi bine. Senatorul nu are nimic de pierdut, nu are obligaţii. A fi în opoziţie ca senator sau ca deputat este o distracţie până la urmă. Greul este la noi, pentru că noi avem nevoie de susţinere pe proiecte. Aşa, stai în opoziţie până la adânci bătrâneţi”. Cât priveşte pierderea susţinerii de către Crin Antonescu pentru preşedinţie, primarul Ion Oprea susţine că era un lucru logic. „Păi cât să stea PSD-ul fără preşedinte? Are atâţia ani de când a plecat Iliescu. Ce era să facă? În anul 2018? Când să prindă post de preşedinte? Era logic că nu va rezista până la sfârşit susţinerea lui Crin Antonescu”, este de părere şeful autorităţii locale. Cu referire la USD, Ion Oprea a menţionat următoarele: „USD? Dacă a ajuns iar Gabriel Oprea la putere, asta este chiar nenorocire”.
Edilul oraşului Techirghiol, Adrian Stan, este de părere că „în momentul acesta nu este bine să se iasă de la guvernare”. Cu toate acestea, primarul din Techirghiol afirmă că ieşirea de la guvernare ar avea un singur motiv temeinic. Până la urmă, motivul cel mai determinant ar fi dacă Crin Antonescu nu va mai fi susţinut pentru candidatura la preşedinţie. Atunci, da, ar fi un motiv temeinic”, a menţionat Adrian Stan.
 

„PNL este antrenat. A stat în opoziţie şi nu ni s-a întâmplat nimic”
 
Cum vede edilul viitorul partidului, odată cu posibila ieşire de la guvernarea? „Nu este nicio problemă. PNL este antrenat. A stat în opoziţie şi nu ni s-a întâmplat nimic. Poate să mai stea doi ani, nu este mare lucru”, afirmă Adrian Stan. În ceea ce îl priveşte, Adrian Stan afirmă că oraşul Techirghiol nu va fi afectat de posibila ieşire de la guvernare. „Cu proiectele care sunt în derulare nu are ce să se întâmple. Iar cele care vor fi depuse vor fi deja în lucru peste doi ani de zile. Nu cred că ieşirea de la guvernare va afecta lucrurile foarte mult la nivel local”, a explicat acesta.
Cu privire la formarea USD în absenţa PNL, primarul Adrian Stan afirmă: „Cred că se va hotărî şi formula pentru europarlamentare. Alianţele sunt făcute, se vor mai face, se vor mai desface. Dacă PNL-ul iese de la guvernare, poate să facă alte alianţe. Aşa că nu-i nicio tragedie”, a mai declarat edilul Adrian Stan.
Primarul comunei Oltina, Gheorghe Chirciu, afirmă că „nu este un lucru bun să se rupă alianţa”. „Alianţa trebuie să meargă înainte şi să facă treabă”, a menţionat acesta.
 
„Mai multe investiţii am primit pe vremea PDL-ului”
 
Ion Adam, primarul comunei Comana, susţine că, „din punct de vedere moral, ieşirea de la guvernare nu ar fi un lucru bun”. „Am câştigat împreună. Din punct de vedere personal, pe mine nu m-a ajutat cu nimic alianţa aceasta. Mai multe investiţii am primit pe vremea PDL-ului”, a menţionat primarul Ion Adam. Cât priveşte USD-ul, şeful comunei Comana o consideră pe aceasta „o struţo-cămilă”. „Este o chestie care nu poate să reziste în timp. Partidul UNPR? În afară de Gabriel Oprea, mai numiţi-mi pe altcineva de acolo. Ei şi conservatorii, dacă ar candida pe liste separate, nu ar avea nici 1%”, este de părere primarul Ion Adam.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Liderii coaliţiei au stabilit primul loc pe lista comună de la alegerile europarlamentare și candidaturile comune la Sectoarele 1, 2 şi 5 ale capitalei

25 Mar 2024 560

Liderii coaliţiei de guvernare şi-au dat acordul pentru susţinerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei

19 Mar 2024 371

Coaliția discută azi despre candidatul la Primăria Capitalei Principala opțiune, medicul care l-a avut ca naș de nuntă pe Traian Băsescu

18 Mar 2024 473

AUR şi-a prezentat oficial candidatul la Primăria Capitalei. Despre cine este vorba

16 Mar 2024 644

Reacțiile miniștrilor din Guvernul „din umbră” al AUR. Planurile de guvernare ale oamenilor lui George Simion

25 Feb 2024 831

Asociațiile de tineret solicită Guvernului echitate pentru tinerii români în exercitarea dreptului de vot

23 Feb 2024 532

Calendarul alegerilor ce vor avea loc în 2024! Ce au decis liderii coaliției PSD-PNL

22 Feb 2024 871

LIVE VIDEO TEXT Liderii Coaliției anunță când vom merge la vot anul acesta

21 Feb 2024 886

Surse Alegerile prezidenţiale 2024 ar putea fi organizate în luna septembrie

21 Feb 2024 438

UPDATE Preşedinţii Ciolacu şi Ciucă, vor anunţa la ora 19,00, decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an!

21 Feb 2024 545

Marcel Ciolcau- „Eu doresc mâine să anunţ tot calendarul de alegeri“

20 Feb 2024 471

Președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban „România este guvernată prost”

18 Feb 2024 642

Stroe, PNL În coaliţia de guvernare nu s-a ajuns la un acord în privinţa organizării alegerilor şi discuţiile au fost suspendate

16 Feb 2024 675

Președintele Klaus Iohannis „Ar fi o soluție ca anumite alegeri să fie comasate“

01 Feb 2024 599

Ludovic Orban respinge orice posibilă colaborare cu PNL

20 Jan 2024 871