Editorial Preoţii, agenţi electorali traşi pe linie moartã

claudia_candet.jpgZilele trecute, în mass-media circula informaţia potrivit cãreia se doreşte ca preoţii care sunt şi profesori de religie sã aleagã una din cele douã profesii. Acum, un nou sondaj de opinie spune cã peste 80% din populaţie îşi doreşte ca preoţii sã nu se mai bage în viaţa politicã şi nici sã sfãtuiascã populaţia cu cine ar fi mai bine sã voteze. Practic, sã fie încet-încet excluşi din viaţa publicã, aşa cum se întâmpla în trecut.
Ce-i drept, biserica şi politica nu prea ar avea de ce sã aibã un numitor comun, iar acela sã fie chiar preotul, a cãrui misiune ar trebui sã fie doar aceea de a propovãdui credinţa şi nicidecum interesele unui partid în detrimentul altuia. Cei care spun cã nu sunt de partea niciunui partid, spun minciuni. Cu toţii ştim cã, buni oratori fiind, reuşesc foarte uşor sã convingã locuitorii de la ţarã, care, mulţi fãrã prea multã carte, se lasã convinşi de preotul satului cã un candidat „X“ poate face „marea cu sarea“ în comuna lor. Pentru un candidat dã foarte bine la alegãtori sã aibã un preot alãturi, cãci dã oamenilor mai multã încredere în ceea ce ar putea face reprezentantul partidului pentru ei. Preoţii sunt pur şi simplu agenţi electorali foarte buni, care fac cât o campanie media bunã, şi poate cât toate pachetele electorale care se dau în astfel de perioade. ªi primarii, aşa cum sunt unii din judeţul de la malul mãrii, sunt primii care ştiu acest lucru. De aceea, încearcã mereu sã şi-i ţinã aproape pe cei care le pot aduce voturi. Cu predilecţie în mediul rural, aceşti agenţi electorali îşi fac meseria de mesageri cu strictã regularitate, sãptãmânal, de regulã la slujbele de duminicã. Locuitorii de la sat, cei mai fideli votanţi, deseori slab informaţi în ceea ce priveşte realitatea politicã, îl vor asculta întotdeauna pe preotul care le ştie pe toate, cã doar nu degeaba este ţinut mereu îndeaproape într-o comunitate.
Ce-i drept, sunt şi preoţi care mai degrabã incitã la dezbinare şi nu vor ajuta niciodatã un candidat, însã nu aceştia sunt în discuţie. „Selecţia naturalã“ propusã la acest moment face parte probabil dintr-o strategie care se doreşte a fi favorabilã doar unei anumite categorii de candidaţi, care vãd în preoţi un posibil adversar politic. Ceea ce nu este exclus, referindu-mã aici la orice comunitate, indiferent cã ar fi pro PSD, PNL, PDL sau USL. Cert este cã oamenii nu îi vor pe preoţi implicaţi şi complici ai politicilor promovate de unii candidaţi în detrimentul altora, însã, vrând-nevrând, se lasã manipulaţi mai bine decât pot aspiranţii la fotolii înalte sã o facã.  


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Biserica Ortodoxă Română Preoţii, obligaţi să păstreze neutralitatea în campaniile electorale. Cum își vor exprima opţiunile politice?

10 Mar 2024 573

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului - „Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi. Orice bărbat ar trebui să poarte barbă“ (VIDEO)

28 Feb 2024 4464

Procesiune religioasă la Constanța de Sfântul Haralambie! Participă și ÎPS Teodosie (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Feb 2024 2332

Un înalt oficial al Vaticanului pledează pentru posibilitatea ca preoții romano-catolici să se căsătorească

08 Jan 2024 597

Prefectul județului Constanța, la slujba de Bobotează de la Medgidia! Cine este cel care a recuperat crucea aruncată în Canalul Dunăre-Marea Neagră (GALERIE FOTO)

06 Jan 2024 878

Slujbă de Bobotează pe scena plutitoare din orașul Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

06 Jan 2024 1315

Boboteaza, sărbătorită și la Tulcea (FOTO)

06 Jan 2024 676

Bobotează 2024 la Constanța LIVE VIDEO. Trei cruci aruncate în apele mării de Bobotează. Curajoșii, pregătiți (FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 1767

Bobotează 2024 Agheasma Mare, apa sfinţită la slujba de Bobotează. Credinţe populare şi semnificaţii religioase

06 Jan 2024 2468

Știri Constanța Slujba de Sfințire a Apei specifică Bobotezei, oficiată de IPS Teodosie în localitatea Ovidiu

03 Jan 2024 1266

Preafericitul Părinte Daniel va sluji la Catedrala Patriarhală în noaptea dintre ani şi la sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare

29 Dec 2023 696

Arhiepiscopia Tomisului, reacție oficială în cazul lui ÎPS Teodosie – „Nutrim speranța că legea va fi împlinită în litera și în spiritul său“

05 Dec 2023 1549

O parte din Biserica din Moldova vrea să treacă să treacă în subordinea Patriarhiei Române

13 Nov 2023 737

Calendar ortodox 5 noiembrie 2023. Ce sărbătoare este duminică?

05 Nov 2023 1656

Moșii de toamnă 2023 Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

04 Nov 2023 993