21 Dec, 2014 00:00
4615
Retete pentru sarbatori
Pentru cozonacul cu nuca, am urmat reteta tatalui meu, cu ceva modificari, recunosc. Unul dintre ingredientele schimbate, a fost laptele pe care eu l-am inlocuit cu lapte condensat ( 7% grasime ) cu o consistenta lichida, asemanatoare smantanei pentru frisca. Laptele condensat da o pufosenie si o consistenta aparte cozonacului, iar acesta ramane la fel de pufos pentru 4-5 zile! Daca nu aveti lapte condensat il puteti face si cu lapte de vaca, dar ar fi bine daca ati alege unul cat mai natural posibil si gras.
Ingrediente – Cozonac cu nuca de 30X14 cm
Ingrediente – Maia
-
50 g lapte condensat neindulcit
-
50 ml lapte
-
100 g faina + 1 lingurita rasa faina
-
25 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata
Daca nu aveti lapte condensat, faceti maiaua din 100 ml lapte gras, 100 gr faina, 25 gr drojdie proaspata/7 gr drojdie uscata.
Ingrediente – Aluat Cozonac cu nuca
-
maia
-
550 g faina
-
150 ml lapte condensat neindulcit/150 ml lapte vaca gras
-
90 g zahar tos foarte fin
-
10 g miere
-
2 oua medii
-
100 g unt topit
-
coaja de lamaie
-
coaja de portocala
-
esenta vanilie
In plus: cca 50 gr faina (in functie de faina folosita este posibil sa mai fie nevoie sa adaugam 1-2 linguri) si 2-3 linguri ulei de floarea soarelui pt framantat.
Ingrediente – Umplutura de nuca pentru cozonac
-
300 g nuca macinata
-
75-100 ml lapte
-
1 lingura cacao
-
1 lingura miere
-
100 g zahar
-
esenta rom
Faina, zaharul, aromele si ouale trebuie sa fie la temperatura camerei asa ca scoatem din frigider ouale cu 2 ore inainte de a ne apuca de treaba iar faina o asezam in vasul in care vom pregati aluatul cu 1-2 ore inainte. Zaharul si aromele alese pentru cozonac se lasa pe masa din bucatarie tot cu 1-2 ore inainte de a ne apuca de cozonac.
Rețeta completă pe http://www.lauraadamache.ro/2011/12/cozonac-cu-nuca.html
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: