#citeșteDobrogea: 140 de ani de la înființarea primei școli medii de marină din România

  • „Dacă e cineva care cunoaște bine această instituție militară și pe comandantul ei,[..] are toată speranța că, această mică flotilă va deveni Flotă, spre cea mai mare fericire a țării noastre“.Colonelul Eustațiu Pencovici, delegatul României în Comisia Europeană a Dunării
 
            Prin Înaltul Decret nr.2408, al M.S. Regele Carol I, se înființa în anul 1882, la 3 octombrie, Școala Copiilor de Marină, cu locația la Țiglina-Galați. Scopul acestei instituții era acela de a forma tinerii subofițeri atât de necesari Armatei Române. Pregătirea practică urma să fie realizată pe nava –școală "Mircea", comandată în același an cu înființarea școlii, unui șantier naval din Marea Btritanie. Bricul "Mircea" a fost construit relativ repede și și-a făcut intrarea în portul Galați, la 12 august 1882, sub comanda viitorului amiral Vasile Urseanu.

Au existat mai multe momente ale evoluției acestei instituții. De la înființare au fost mai multe momente de cumpănă. Instituția a fost desființată sau și-a schimbat locația, pendulând între Galați și Constanța. Astfel, în 1904, școala a fost desființată, pentru a se reînființa, în 1920, la Constanța, unde va funcționa până în anul 1928. Din acest an va exista sub forma Școlii de specialiști ai marinei, transformată în anul 1938, în Școala de submaiștri de marină. Sub această denumire își va desfășura activitatea până în anul 1950, în timpul regimului comunist.

În anul 1950 școla se va reîntoarce la Galați, sub numele Școala Medie Tehnică de Marină, până în anul 1957, când își va schimba denumirea în Liceul Militar de Marină, iar mai apoi în Liceul Militar Mihai Viteazul, din anul 1958. Nici această situație nu va fi definitivă, pentru că în anul 1960,  liceul va fi desființat, alături de alte licee militare din țară.

În anul 1973, se va reîntoarce la Constanța, acolo unde îi era locul, Liceul Militar de Marină "Alexandru Ioan Cuza", pentru a pregăti viitorii ofițeri ai Marinei Române. Va fi desființat în anul 1998, deși au existat discuții aprinse între profesorii liceului, prin vocea profesorului de istorie, Ion Moiceanu și a senatorului Gheorghe Dumitrașcu cu conducerea Ministerului Apărării Naționale.

În anul 2018, se va reînființa sub numele de Colegiul Național Militar "Alexandru Ioan Cuza", preluând tradiția și istoria tuturor instituțiilor ce au pregătit cadeții militari.

 Printre mentorii cadeților marinari, de la înființare până în zilele noastre putem aminti câteva nume. În 1881, un reputat profesor a fost colonelul Mihail Drăghicescu, care și-a pus amprenta asupra primelor promoții de elevi marinari. Din amintirile foștilor săi elevi, deveniți ofițeri ai Marinei Române, se pot desprinde două idei: seriozitate și pregătire temeinică. Un adevărat savant, a fost pasionat de realizarea unor studii despre „Istoricul principalelor puncte de pe Dunăre și Marea Neagră”. Printre disciplinele pe care le preda cadeților se număra Geografia marinărească, Astronomia, Cosmografia și calculele nautice. Asemeni marilor navigatori care au realizat explorările geografice după a doua jumătate a secolului al XV-lea, colonelul Mihail Drăgicescu a inițiat tinerii în tainele marinăriei, a orientării după astre, a realizării și interpretării unor hărți sau portulane. A fost un profesor dur, dar în acelați timp blând, fiind apropiat de cadeți și încurajându-i să devină mai buni. Cu un talent oratoric deosebit, reușea să îi uimească pe elevi, aceștia rămânând multă vreme după prelegere, impresionați.

Un dascăl și un comandant de navă, a fost  maiorul Ilie Irimescu, care deținea în anul 1893 funcția de comandă la bordul crucișătorului „Elisabeta”. Pentru o scurtă perioadă a deținut și funcția de director al Școlii Copiilor de Marină de la Țiglina, în anul 1882, avându-l ca subdirector de studii pe căpitanul Emanoil Koslinski. Printre cadrele didactice din acea perioadă îi putem aminti pe lt. A. Calotescu și lt C. Mănescu, ce se ocupau cu pregătirea militară a cadeților, în timp ce I. Cetățeanu, preda Limba Română și Istoria națională, iar A. Braunn preda Limba Italiană, atât de necesară pentru continuarea studiilor superioare. Savantul Grigore Antipa se îmbarca pe crucişătorul „Elisabeta”, aflat sub comanda lui Ilie Irimescu și efectua o călătorie de studii, înconjurând Marea Neagră, timp de nouă luni, cu escale mai lungi la Sevastopol şi Odessa, pentru a onora o promisiune mai veche făcută regelui.

Un alt dascăl renumit al elevilor marinari a fost  Eugeniu Botez (Jean Bart),  profesor de istorie, geografie și de gramatică la Școala de Marină din Constanța, deținând și funcția de director de studii în perioada 1902-1903. Jean Bart a fost atras de mare, a făcut practică pe Bricul „Mircea” și a avut funcții de comandă pe acesta. A insuflat tinerilor cadeți ai marinei, spiritul de aventură și dorința de cunoaștere.

            Acești marinari destoinici au condus și au modelat caractere puternice atât de necesare Marinei Române în perioada interbelică și în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

În perioada de după 1973, când Liceul Militar de Marină a fost reînființat la Constanța  și-au adus contribuția la obținerea unor rezultate cu elevii militari profesori precum: Ion Mocanu, Oancea Gheorghe, Mariana Graur, Matilda Sandu, Claudia Mateescu, Mariana Morlova, Gabriela Georgescu, Marian Ghiță, Mihai Cupaciu, Constantin Teodorescu, Cristina Tudor, Stela Bold, Lidia Ignat, Alexandru Machițescu, Virginia Crăciun, Ion Băraru, Gheorghe Pelican, Ion Moiceanu, Constantin Fogoroși, Ioana Penache, Dan Jugănaru ș.a. Rezultate au fost obținute la olimpiade și concursuri școlare, precum și la pregătire militară. La această din urmă disciplină s-a remarcat un fost absolvent al liceului militar de la Galați, căpitan rangul 1 Ștefan Șlivăț.

La conducerea Liceului Militar  de Marină și mai apoi a Colegiului Național Militar "Alexandru Ioan Cuza",  s-au aflat: contraamiral Anghel Petru, căpitan rangul I Mihai Ștefan, amiral Aron Mihai, contraamiral Petre George, căpitan comandor Gheorghe Ana, lt.comandor Decebal Vrânceanu, comandor dr.ing. Iancu Ciocioi. Regretatul contraamiral Nicolae Ștefan, fost locțiitor al comandantului Liceului Militar de Marină, s-a implicat alături de alte personalități în toate demersurile care au avut în vedere reînființarea Colegiului Militar la Constanța.

În prezent, la conducerea C.N.M.A.I.C. se află  comandor  dr. ing. Gabriel-Iulian Tănase, care are rolul de a conduce promoțiile de absolvenți către obținerea performanței școlare și militare, fiind decondat de comandorul Cornel-Marius Abagiu, în calitate de locțiitor și de subsemnatul în calitate de director adjunct.

Prin urmare, anul acesta se împlinesc 140 de ani de la debutul pregătirii cadeților marinari. Au fost perioade benefice pregătirii, elevii au acumulat cunoștințe temeinice și uneori și-au dat viața pentru Țară, devenind eroi ai neamului românesc, în cele două conflagrații mondiale. Instituția s-a desființat de câteva ori, dar de fiecare dată a renăscut, dorind să arate tuturor valoarea și potențialul creator. Colegiul Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" continua activitatea și tradiția acestor instituții.

Putem conchide prin a spune că instituțiile care au pregătit militarii marinari au depus toate eforturile pentru a pregăti specialiști, la nivelul studiilor medii, care să fie capabili să urmeze instituții de învățământ superior, iar mai apoi să ocupe funcții de comandă în Forțele Navale Române. În prezent funcții de comandă sunt ocupate de foști absolvenți ai liceului: contramiralul Mihai Panait, Șeful statului major al Forțelor Navale, promoția 1986, contraamiralul de flotilă Ion-Cristian Lișman, locțiitorul pentru resurse al Șefului de Stat Major al Apărării, promoția 1988, contraamiralul de flotilă Valentin Iacoblev, commandant al Flotei, promoția 1985 ș.a.

Pe 1 octombrie 2021, la 140 de ani de la înființarea primei instituții medii de marină, va fi lansată Monografia Colegiului Național Militar Alexandru Ioan Cuza  Constanța (1881-2021), avându-i autori pe prof.dr. Adrian Ilie și pe cdor (r) dr. Marian Moșneagu. Lucrarea se dorește a reprezenta un arc peste timp și a scoate în evidență realizările învățământului mediu de marină din țara noastră.
 
LA MULȚI ANI! BUN CART ÎNAINTE!
 
Despre Adrian Ilie:
Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri postuniversitare - Universitatea din București.
Director adjunct Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța (2020)/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.

Citește și:
#citeșteDobrogea 139 de ani de la înființarea primei școli de cadeți marinari (galerie foto)


 


Galerie foto:


Ti-a placut articolul?



Nume:

Email:

Comentariu*:

Din aceiași categorie

Istoria Dobrogei – Bibliografie: Solinus (sec. III) – „Culegere de fapte memorabile”

Istoria Dobrogei – Bibliografie: Solinus (sec. III) – „Culegere de fapte memorabile”

7
#citeșteDobrogea: Emigrarea evreilor din România prin portul Constanța

#citeșteDobrogea: Emigrarea evreilor din România prin portul Constanța

840
#DobrogeaDigitală: Măcin în anul 1879 - „Tutunul se cultivă mai în toate satele acestui district“

#DobrogeaDigitală: Măcin în anul 1879 - „Tutunul se cultivă mai în toate satele acestui district“

782
#DobrogeaDigitală: Comerțul tulcean din anul 1879 - „Industria din oraşul Tulcea şi din toată Dobrogea este încă nulă“ (II)

#DobrogeaDigitală: Comerțul tulcean din anul 1879 - „Industria din oraşul Tulcea şi din toată Dobrogea este încă nulă“ (II)

965
#DobrogeaDigitală: Comerțul tulcean din anul 1879 - „Vânzarea lânurilor s-a făcut sub condiții deplorabile“ (I)

#DobrogeaDigitală: Comerțul tulcean din anul 1879 - „Vânzarea lânurilor s-a făcut sub condiții deplorabile“ (I)

1081
Istoria Dobrogei - Bibliografie: Scutul de la Dura-Europos

Istoria Dobrogei - Bibliografie: Scutul de la Dura-Europos

1613
Istoria Dobrogei – Bibliografie: Athenaios (sec. III) - „Banchetul înțelepților”

Istoria Dobrogei – Bibliografie: Athenaios (sec. III) - „Banchetul înțelepților”

1672
#DobrogeaDigitală: „Populațiunea“ orașului Tulcea din anul 1879

#DobrogeaDigitală: „Populațiunea“ orașului Tulcea din anul 1879

1916
#citeșteDobrogea: Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

#citeșteDobrogea: Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

1725
#DobrogeaDigitală: Producția de lână din Dobrogea anului 1879 - „Lâna e aceea ce interesează direct pe Europa“

#DobrogeaDigitală: Producția de lână din Dobrogea anului 1879 - „Lâna e aceea ce interesează direct pe Europa“

1648
#DobrogeaDigitală: Grânele cultivate în Dobrogea anului 1879 - „Nu există isul maşinelor agricole“

#DobrogeaDigitală: Grânele cultivate în Dobrogea anului 1879 - „Nu există isul maşinelor agricole“

1530
Istoria Dobrogei - Bibliografie: Laerțiu (sec. III) - „Viețile, doctrinele și cugetările filozofilor vestiți”

Istoria Dobrogei - Bibliografie: Laerțiu (sec. III) - „Viețile, doctrinele și cugetările filozofilor vestiți”

2020
Istoria Dobrogei - Bibliografie: Origene (sec. II-III) - „Împotriva lui Celsus”

Istoria Dobrogei - Bibliografie: Origene (sec. II-III) - „Împotriva lui Celsus”

2398
#citeșteDobrogea: Norme de serviciu existente în cadrul comunei urbane Constanța în anul 1941

#citeșteDobrogea: Norme de serviciu existente în cadrul comunei urbane Constanța în anul 1941

2592
Istoria Dobrogei - Bibliografie: Herodian (sec. II-III) - „Istoria împăraților de după Marcus, în opt cărți”

Istoria Dobrogei - Bibliografie: Herodian (sec. II-III) - „Istoria împăraților de după Marcus, în opt cărți”

2907
Istoria Dobrogei - Bibliografie: Cassius (sec. II-III) - „Istoria romană”

Istoria Dobrogei - Bibliografie: Cassius (sec. II-III) - „Istoria romană”

2861
#DobrogeaDigitală: „Pescuirile“ din Dobrogea anului 1879 - „Lacul Razim este cel mai important din acestea“

#DobrogeaDigitală: „Pescuirile“ din Dobrogea anului 1879 - „Lacul Razim este cel mai important din acestea“

2612
#DobrogeaDigitală: „Salinele și carierele“ Dobrogei din anul 1879 - „Cele mai importante sunt acelea din împrejurimile Tulcei și Măcinului“

#DobrogeaDigitală: „Salinele și carierele“ Dobrogei din anul 1879 - „Cele mai importante sunt acelea din împrejurimile Tulcei și Măcinului“

2579
#DobrogeaDigitală: Pădurile Dobrogei din anul 1879 - „Bogăția forestieră a Dobrogei este încă mare“

#DobrogeaDigitală: Pădurile Dobrogei din anul 1879 - „Bogăția forestieră a Dobrogei este încă mare“

2733
#citeșteDobrogea: Anul 1937 în cadrul Seminarului  Musulman din Medgidia

#citeșteDobrogea: Anul 1937 în cadrul Seminarului Musulman din Medgidia

2856