#DobrogeaDigitală: Retrospectiva ZIUA DOBROGEI – trecutul care vine să prefigureze viitorul


În urmă cu trei ani, în noiembrie 2017, cotidianul ZIUA de Constanța devenea, în premieră, ziarul regional care „punea la cale” primul eveniment ce avea să deschidă o inspirată și îndrăzneață serie de manifestări dedicate Zilei Dobrogei, alegând drept dată aniversară ziua de 23 noiembrie, zi în care armatele române intrau în Constanța.
 
„Ziua de 23 noiembrie, însă, am vedea-o ca o prezenţă aparte - şi perpetuă - în calendarul sărbătorilor municipiului, care să se constituie într-un fel de patron spiritual al Constanţei (aşa cum, în alte ţări, mai fiecare localitate îşi are patronul său spiritual), o zi în care toţi constănţenii să-şi lase la o parte grijile existenţei, disputele politice, patimile vindicative, să înlăture zidurile existenţialiste pe care mulţi ni le impunem ca o pavăză la agresiunile de tot soiul cu care suntem asaltaţi, o zi a reconcilierii spirituale, a reîntoarcerii spre noi înşine; or, pomenirea măcar o dată pe an a înaintaşilor noştri, a iluştrilor cetăţeni ai Tomisului, în cadrul oficial oferit de conducătorii de astăzi ai oraşului - şi cu ceremonialul adecvat, care să impună solemnitatea momentului -, ni se pare cadrul cel mai potrivit în a exprima recunoştinţa constănţenilor pentru înaintaşi”, afirma, pe bună dreptate, reputatul istoric Stoica Lascu.
 
Primul fond documentar dobrogean online și primele 10 distincții Meritul Dobrogean
Pe 23 noiembrie 2017, la împlinirea a 139 de ani de la revenirea provinciei sub administrație românească, sub genericul #SărbătoreşteDobrogea, se lansa o susținută campanie de conştientizare, menită să reînvie istoria acestui vechi pământ și să renască în noi mândria apartenenţei și dorința de a-i cunoaște și a-i onora trecutul. În sala „Remus Opreanu” a Consiliului Judeţean Constanţa, în prezența reprezentaților la vârf ai autorităților publice din Constanța și Tulcea - cărora li se cerea implicare şi responsabilitate -, a unor oaspeți de seamă din lumea culturală și universitară, se lansa primul Fond documentar online susţinut de platforma unui ziar regional românesc, purtând titlul „Dobrogea de ieri şi de azi”.

 
Zeci de cărţi rare, de reviste valoroase şi colecţii personale, cumpărate de ZIUA de Constanța, ori primite ca donație sau împrumutate, deveneau disponibile pentru publicul din toată lumea, în cadrul Bibliotecii Digitale ZIUA de Constanța.
 
De asemenea, se instituia distincția „Meritul dobrogean”, care se acorda, post-mortem, mai multor personalități remarcabile legate de provincia dintre Dunăre și Mare:  Virgil Coman, Zaharia și Petre Covacef, Gheorghe DumitrașcuPuiu Enache, Dumitru Lupu, Constantin Novac, Gavrilă Simion, gen. Adrian Soci, Adrian Rădulescu, Olimpiu Vladimirov.
 
Mesajul de preţuire pentru pământul ce a fost leagăn mozaicului etnic dobrogean
Pe 23 noiembrie 2018, anul Centenarului Marii Uniri, Dobrogea românească împlinea 140 de ani și era din nou celebrată, ca spațiu al echilibrului și toleranței, sub genericul „Etniile împreună pentru Dobrogea”.
Tema celei de-a doua ediții a manifestării organizate de cotidianul ZIUA de Constanţa (și găzduită de sala „Remus Opreanu” a Consiliului Județean Constanța) a fost sugerată de profesorul Constantin Vitanos, reputat director al Colegiului Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”, şi a fost dedicată mozaicului etnic dobrogean. Astfel, reprezentanţilor etniilor armeană, albaneză, bulgară, greacă, germană, a evreilor, ai etniei poloneze, ai ruşilor-lipoveni, ai celei tătare şi ai celei turce li s-a oferit prilejul, în ordine alfabetică, să adreseze mesajul de preţuire pentru pământul ce le-a fost leagăn de-a lungul atâtor generaţii.
Se omagia, cu această ocazie, o altă serie de oameni remarcabili, cu contribuții importante la dezvoltare și consolidarea culturii dobrogene în România și în lume: Vasile Canarache, Comandor Constantin Costăchescu, Ion Drugan, Jean Ionescu, Mihai Irimia, Garabet Kumbetlian, Contraamiral Horia Macellariu, Mehmet Niyazi, Preot Nicolae Paveliu, Simion Tavitian.
 
Sub pronia dobrogeanului Dionisie Exiguul
Campania de presă din toamna anului 2019, venea să reamintească urbei de la malul mării că Dobrogea, cu istoria sa milenară și personalitățile de mare calibru, este un pământ binecuvântat. La cea de-a treia ediție, celebrarea celor 141 de ani ai provinciei transdunărene avea ca temă în premieră „Dobrogea în documente diplomatice românești. 1878-1884”. De asemenea, se aducea în conștiința publică importanța personalității celui care a calculat Anul Naşterii lui Iisus, dobrogeanul Dionisie Exiguul.
 
Tot pe 23 noiembrie, în aceeași sală „Remus Opreanu”, devenită neîncăpătoare, erau prezenți șefii administrației locale, prelați, universitari, prestigioși oameni de cultură și de știință. Au fost omagiate și distinse cu Мeritul Dobrogean, cinci personalități care au marcat definitoriu devenirea acestei provincii: Petre Diaconu - arheolog, istoric, cercetător, colonel Marin Ionescu Dobrogianu - militar și istoric, Geavit Musa - fizician, membru corespondent al Academiei Române, Pericle Martinescu -  prozator, poet, memorialist și critic literar, Constantin Sarry – director, timp de patru decenii, al ziarului „Dobrogea Jună”.


#Dobrogea Digitală – Acces universal la informație
Anul acesta, într-un context global de mari provocări, al unei nenorocite pandemii de Coronavirus care a îngenuncheat planeta, data de 23 noiembrie - Ziua Dobrogei, devenită deja tradiție pentru cotidianul ZIUA de Constanța, are parte de o celebrare mai puțin obișnuită, fiind la acest moment în plin scenariu roșu cu restricții guvernamentale.
 
Și, totuși, la împlinirea celor 142 de ani de la întoarcerea la România a pământului său cel mai vechi și mai bogat în spiritualitate, tematica propusă este „#Dobrogea Digitală - Acces universal la informație”. O temă ce leagă trecutul de prezent, civilizația veche de globalizare şi cultura media, ceea ce am fost de ceea ce vom deveni.
 
Când sădea, în urmă cu trei ani, semințele primei Biblioteci Digitale dedicată Dobrogei – care, în tot acest timp, s-a îmbogățit permanent, cu titluri prețioase, care au parte de mii de accesări - ZIUA de Constanța nu știa cât de actuală va fi această abordare în 2020 și cât de important va deveni accesul la cartea și informația digitală.
 
Un vizionar, în acest sens, a fost și Ioan Popișteanu, fondatorul Bibliotecii Universității „Ovidius” din Constanța, pe care îl omagiem în cadrul celei de-a patra ediții a Zilei Dobrogei.
 
Va fi o sărbătoare inedită, găzduită de o platformă a Universității „Ovidius”, a cărei bibliotecă a materializat în acest an proiectul de digitalizare a fondului de carte veche și rară din patrimoniu. Prin tenacitatea profesorului universitar Mihai Gîrțu, dar mai ales a profesionalismului și minuției restaurative a Asociației Ștefadina și sprijinul ziarului ZIUA de Constanța. Astăzi putem spune că 120 de cărți din referențialul cultural al țării și al Dobrogei sunt în format digital și sunt la dispoziția cititorilor prin interfața web a Bibliotecii Universitare „Ovidius” din Constanța.
 
Luni, 23 noiembrie 2020, vom fi părtași la o altfel de sărbătoare, online, la care vor participa rectorul Universității „Ovidius” – prof. univ. dr. Dan Iliescu, împreună cu președintele Autorității pentru Digitalizarea României – Ioan Sabin Sărmaș, prefectul Silviu Coșa, președintele Consiliului Județean Constanța – Mihai Lupu, și primarul Constanței – Vergil Chițac și pe care o privim cu aceeași deschidere și entuziasm, cu recunoștință pentru prilejul de a ne confrunta cu noi provocări și conștientizări.
 

Ti-a placut articolul?



Nume:

Email:

Comentariu*:

Din aceiași categorie

#Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație:   La Mulți Ani, Dobrogea! 1878-2020 (video)

#Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație: La Mulți Ani, Dobrogea! 1878-2020 (video)

8895
#DobrogeaDigitală: Retrospectiva ZIUA DOBROGEI – trecutul care vine să prefigureze viitorul

#DobrogeaDigitală: Retrospectiva ZIUA DOBROGEI – trecutul care vine să prefigureze viitorul

6103
#DobrogeaDigitală: Două monografii de referință ale profesorului Valentin Ciorbea, de astăzi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța

#DobrogeaDigitală: Două monografii de referință ale profesorului Valentin Ciorbea, de astăzi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța

3282
#DobrogeaDigitală: Meritul Dobrogean pentru bibliologul Ioan Popișteanu

#DobrogeaDigitală: Meritul Dobrogean pentru bibliologul Ioan Popișteanu

4300
#DobrogeaDigitală: Volumul „Ex Libris“, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

#DobrogeaDigitală: Volumul „Ex Libris“, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

4092
#DobrogeaDigitală - Carte dedicată Zilei Dobrogei și memoriei istoricului Gheorghe Dumitrașcu:   „Dobrogea în anul 1878 după rapoartele Ștefan Fălcoianu și Ioan I. Murgescu”, de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea și dr. Cornel Țucă

#DobrogeaDigitală - Carte dedicată Zilei Dobrogei și memoriei istoricului Gheorghe Dumitrașcu: „Dobrogea în anul 1878 după rapoartele Ștefan Fălcoianu și Ioan I. Murgescu”, de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea și dr. Cornel Țucă

4831
#DobrogeaDigitală:   Portofoliul Aedificia Carpați, compania ce readuce Cazinoul la viață, disponibil de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța

#DobrogeaDigitală: Portofoliul Aedificia Carpați, compania ce readuce Cazinoul la viață, disponibil de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța

4609
#DobrogeaDigitală: Ioan Popișteanu -  un nume durabil în cultura Constănțeană

#DobrogeaDigitală: Ioan Popișteanu - un nume durabil în cultura Constănțeană

6252
#DobrogeaDigitală: Biblioteca Universitară ”Ioan Popișteanu” - Ex Libris Digital

#DobrogeaDigitală: Biblioteca Universitară ”Ioan Popișteanu” - Ex Libris Digital

5085
#DobrogeaDigitală: Mesajul prefectului județului Constanța, Silviu Coșa, de Ziua Dobrogei

#DobrogeaDigitală: Mesajul prefectului județului Constanța, Silviu Coșa, de Ziua Dobrogei

5117
#DobrogeaDigitală: Mesajele academicienilor Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, și al lui Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române

#DobrogeaDigitală: Mesajele academicienilor Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, și al lui Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române

6142
#DobrogeaDigitală: Mesajul Prim-ministrului României, Ludovic Orban, cu prilejul Zilei Dobrogei

#DobrogeaDigitală: Mesajul Prim-ministrului României, Ludovic Orban, cu prilejul Zilei Dobrogei

3840
#DobrogeaDigitală: Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii Județene Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

#DobrogeaDigitală: Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii Județene Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

3826
#DobrogeaDigitală: Volumul „Personalități marcante ale Medgidiei”, de Adrian Ilie, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

#DobrogeaDigitală: Volumul „Personalități marcante ale Medgidiei”, de Adrian Ilie, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

4052
#DobrogeaDigitală: Ioan Popișteanu – inegalabilul făuritor de visuri

#DobrogeaDigitală: Ioan Popișteanu – inegalabilul făuritor de visuri

3960
#DobrogeaDigitală: Situația efortului de digitizare cu scopul accesării online a resurselor culturale de tip publicație în România și Europa

#DobrogeaDigitală: Situația efortului de digitizare cu scopul accesării online a resurselor culturale de tip publicație în România și Europa

4443
#DobrogeaDigitală: Valentin Ciorbea, mesaj de Ziua Dobrogei. Despre unirea Dobrogei la România

#DobrogeaDigitală: Valentin Ciorbea, mesaj de Ziua Dobrogei. Despre unirea Dobrogei la România

3129
#DobrogeaDigitală: De la Fondul documentar „Dobrogea de ieri și de azi” la #DobrogeaDigitală

#DobrogeaDigitală: De la Fondul documentar „Dobrogea de ieri și de azi” la #DobrogeaDigitală

4213
Un album aniversar de colecție, ca o croazieră memorabilă - „Printre sute de catarge. Serviciul Maritim Român 1895-1945”

Un album aniversar de colecție, ca o croazieră memorabilă - „Printre sute de catarge. Serviciul Maritim Român 1895-1945”

4615
#DobrogeaDigitală: Mesajul transmis de ing. Petre Badea, președintele Aedificia Carpați, de Ziua Dobrogei

#DobrogeaDigitală: Mesajul transmis de ing. Petre Badea, președintele Aedificia Carpați, de Ziua Dobrogei

2554