#DobrogeaDigitală „Populaţiunile Dobrogene nu pot fi de cât române, prin lege şi prin legăturile ce le au cu ţara mumă”

 
* Prefectul Tulcei, Ioan Bastache, a știut „prin energie, blândeţe şi înțelepciune, să facă ca legalitatea să domnească în Dobrogea”


Sub titlul „Triumful lealității”, în ziarul Dobrogea, III, nr. 68, din 3 septembrie 1902, apare un articol prilejuit de închiderea Şcolii Bulgare din Tulcea, conducerea acesteia refuzând „a se conforma regulamentului decretat de Ministerul Instrucţiunii Publice".



Autorul îl elogiază, în acest context, pe prefectul Ioan Bastache, foarte implicat în problema învățământului românesc din Dobrogea și inițiator al înfiinţării şcolilor practice de agricultură.

Articolul este indexat în volumul istoricului Stoica Lascu, „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ .
 
„Ziua de 1 Septembrie 1902, va rămâne d'apururea o zi de plăcută amintire. Prin coloanele acestei gazete, am dovedit în d'ajuns, lealitatea populaţiunei, care în speranţa zilei mântuitoare - a aplicărei legilor din ţara mumă - a îndurat toate calomniile.
Mult timp, populaţiunile Dobrogene, au fost calomniate, susţinându-se, de acei cari au avut interes, că sunt iridentiste, anti-româneşti şi nepatriotice. MaI mult, s-a susţinut de mulţi pe vremuri, că numai prin samavolnicii de tot felul, această populaţiune poate fi adusă la supunerea şi respectul legilor.
Acestă falşă teorie, din nenorocire au întronat'o ca program de guvernământ şi un amar de vreme, populaţiunile eterogene din Dobrogea, au avut a suferi efectele teoriei. S'a constatat că s'a pornit de la o părere falşă, şi că cu samavolnicii şi călcarea legilor, nu s'a făcut nimic.
Astă-zi, graţie cârmuirei înţelepte a d-lui Bastache, pacea şi liniştita convieţuire domneşte între populaţiunile Dobrogei, toţi supunându-se legilor. Eri 1 Septembrie, s'a pus în vedere şcoalei bulgare, din localitate, a se conforma regulamentului decretat de Ministerul Instruqiunei Publice şi la refusul direcţiunei şcolei, şcoala a fost închisă, remânînd ca elevii să frecuenteze şcolile publice.

Nici o protestare nu s'a auzit, - calomniile s'au spulberat. Toţi s'au supus legei, fiind-că de şi de altă origină, toți sunt cetăţeni români şi prin urmare datori a se supune legei.
Astă-zi, legile ţărei se aplică deopotrivă tuturor şi din aplicarea legei a reeşit respectul legilor şi acesta se datoreşte numai d-lui Bastache, care prin modul său de a administra, a făcut pe toţi să înţelegă că în Dobrogea nu sunt de cât Români.
Cu veneraţie să ne reamintim cuvintele pronunţate de d. Bastache cu ocasia împărţirei premiilor de la liceu, când a zis: populaţiunile Dobrogene nu pot fi de cât române, prin lege şi prin legăturile ce le au cu ţara mumă.

Faptele au întărit astă-zi afirmaţiunile d-lui Bastache. Deci, toată lauda d-lui Bastache, care prin energie, blândeţe şi înțelepciune a ştiut să facă ca legalitatea să domnească în Dobrogea.
La rîndu-ne, felicităm şi pe concetățenii noştri că s'au arătat conscii de îndatoriri, căci numai aşa vom putea aspira şi la decretarea complectă a legilor din țara mumă. Şi lealitatea noastră va triumfa, spre fericirea noastră.”
 

#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ 
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu


Dacă, în urmă cu 123 ani, pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa.sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: imagoromaniae.ro

Citeşte şi:
#DobrogeaDigitală„Vă urăm ca această zi să devie începutul bunului trai şi al înfrăţirei între fiii aceleiaşi ţări!”

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.