Eminescu la Constanța „Privirea mării linişteşte, mai ales sufletele furtunoase”

 
La jumătatea lunii iunie 1882, Mihai Eminescu sosea la Constanța, pentru o ședere de zece zile și o cură „de băi”.
 
Era prima (și ultima) oară când poetul vedea marea, iar scrisoarea pe care i-o trimitea Veronicăi Micle, din mansarda hotelului d’Angleterre, descrie impactul pe care vechiul Chiustenge și întinderea albastră l-au avut asupra sufletului de îndrăgostit al lui Eminescu.
 
Hôtel d'Angleterre era, la vremea aceea, una dintre clădirile-emblemă ale Constanţei. Situat în zona peninsulară, în apropierea Casei cu Lei şi a Bazilicii Sf. Anton, clădirea fastuoasă îi găzduia pe englezii care veneau aici cu misiuni oficiale, dar organiza și recepții sau evenimente mondene. Construcția a fost demolată în anul 1906, făcând loc ulterior hotelului Regina, proiectat în stil art nouveau, devenit Hotel Intim, după anul 1948.
 
Scrisoarea către „draga mea Veronică”, datată 16 iunie 1882, este o prețioasă mărturie a imaginii urbei de la malul mării, așa cum a fost văzută de „poetul nepereche”, care ajungea la Constanța exact în ziua în care, șapte ani mai târziu, avea să părăsească această lume.
 
În plimbările sale pe bulevardul Elisabeta, poetul a admirat casele dichisite, dar și „terasa foarte frumoasă deasupra mării”, care era de fapt prima variantă a Cazinoului, de la acea vreme, construit sus, pe bulevard, deoarece faleza nu exista încă. La Cazinoul vechi, lumea se aduna să se relaxeze și să stea de vorbă, iar seara erau spectacole și se dansa. Eminescu a fost printre primii care au vizitat și au scris despre vechiul Cazino din Constanța, construit, în 1880, din paiantă și lemn.
 
Iată, reproduse mai jos, celebrele rânduri, trimise cu iubire și speranță către cea care îi furase inima și cu care și-ar fi dorit să revină aici, în orașul cu marea „schimbăcioasă la coloare şi în mişcări”. Este și locul unde ar fi vrut să-și odihnească veșnicia, așa cum scrie în testamentul său liric: „Mai am un singur dor/În liniștea serii/Să mă lăsați să mor/La marginea mării”.
 
 
„Draga mea Veronică,
 
Iartă-mă că nu ţi-am scris de atâta timp, dar am întârziat la Giurgiu, la Costinescu, unde am scăpat o dată vaporul, care nu pleacă decât de trei ori pe săptămână, şi am venit aci, unde poşta nu pleacă în toate zilele.
Am venit ieri şi am făcut deja două băi de mare, cari promit a-mi face mult bine, deşi pe-aici e frig încă şi apa mării nu e destul de caldă pentru băi. De-aceea sunt unul din cei dentâi sosiţi aci pentru băi şi nimeni nu se scaldă încă afară de mine. N-o să stau aci decât vro zece zile şi apoi iar mă-ntorc la Bucureşti.
O să mă-ntrebi ce efect mi-a făcut marea, pe care-o văz pentru-ntâia oară? Efectul unei nemărginiri pururea mişcate. Dar, abia de două zile aici, n-am văzut-o în toate feţele căci ea e schimbăcioasă la coloare şi în mişcări, de unde unii autori o şi compară cu femeia.
Costanţa sau Chiustenge este un mic orăşel, dar îndestul de frumos. Nu are a face deloc cu Rusciucul. Casele au oarecare eleganţă în clădirea lor, căci piatra e ieftină aci şi clădirile sunt din piatră patrată, iar primăria, de când stăpânesc românii şi există un consiliu comunal, a făcut foarte mult pentru orânduiala şi înfrumuseţarea oraşului. O terasă pe ţărmul înalt dă o frumoasă privelişte pe toată întinderea mării şi, când luna e deasupra apei, ea aruncă un plein de lucire slabă, care pluteşte pe-o parte a apei. Restul rămâne în întunerec, şi noaptea marea îşi merită numele ei de neagră.
Viaţa e cam scumpă aci, dar nu atât de exagerat de scumpă precum mi se descria, mai ales de când s-au deschis câteva oteluri.
La anul să ştii că venim amândoi aci, căci băile de mare întăresc şi grăbesc bătăile inimei. Cu toate că omul pare a întineri de ele, privirea mării linişteşte, mai ales sufletele furtunoase. Şed într-o mansardă şi privirea mi-e deschisă din două părţi asupra mării, pe care aş vrea să plutesc cu tine. Dar aceasta nefiind cu putinţă, te sărut cu dulce, draga mea Veronică, şi rămân al tău Eminescu.
Adresa mea: Chiustenge (Constanţa) Hôtel d’Angleterre”
 
(din vol. „Dulcea mea doamnă/Eminul meu iubit. Corespondență inedită - Mihai Eminescu-Veronica Micle”, edit.Polirom, 2019)
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 

Citește și:

132 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Povestea Izvorului lui Eminescu din Dobrogea

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Avarie RAJA la Cernavodă. Cât durează și cine este afectat

23 Aug 2022 811

Constanța Spectacolul AVE MARIA al Corulului Madrigal reprogramat pentru astăzi. Ce surprize mai sunt pregătite

16 Aug 2022 877

Se împlinesc mâine 88 de ani de la inaugurarea unui emblematic monument de pe Faleza Constanța! Știți care?

14 Aug 2022 1281

Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța angajează. Ce post este vacant. Nu se solicită vechime

06 Aug 2022 2072

Constanța Ave Maria- un eveniment unic pe malul Mării Negre susținut de Corul Madrigal și Marius Manole. Cum se va face accesul la concerte

03 Aug 2022 2681

Șefa promoției 2022 „Încoronarea de la Alba Iulia -100”, Andreea Ysabela Truțescu, din Siminoc, județul Constanța – „Vreau să devin doctor în Comunicații“

29 Jul 2022 4807

Câți candidați s-au prezentat la concursul de titularizare. Anunțul ISJ Constanța

13 Jul 2022 1644

Grădinița cu Orar Normal nr. 2 din Valu lui Traian angajează îngrijitor. Condiții impuse

01 Jul 2022 477

Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța scoate la concurs un post vacant

24 Jun 2022 773

O mașină a intrat într-un stâlp pe o stradă din Valu lui Traian

16 Jun 2022 1057

#DobrogeaDigitală Mihai Eminescu, „obsesiune constantă a mării”

15 Jun 2022 1129

Mihai Eminescu și Veronica Micle omagiați la Botoșani. 133 de scrisori vor fi publicate în premieră

14 Jun 2022 647

Două licee din județul Constanța câştigătoare la a XVII-a ediţie a Competiției Naționale „Şcoală Europeană”

09 Jun 2022 1178

Bătrână de 80 de ani, posibil căzută de la etajul 2 al unui bloc! Paramedicii SMURD intervin

07 Jun 2022 936

151 ani de la nașterea lui Nicolae Iorga Profesorul Constantin Buşe - editor a 12 volume dedicate vieţii şi operei „Istoricului şi Dascălului Nicolae Iorga, un mare European”

06 Jun 2022 1519