UE 750 de miliarde de dolari pentru reconstrucţia Ucrainei după războiul cu Rusia

foto: unsplash.com/ Guillaume Périgois
  • Platforma anunţată de Ursula von der Leyen va fi folosită pentru schiţarea nevoilor de investiţii, coordonarea acţiunii şi orientarea resurselor.

UE va crea o platformă care să coordoneze reconstrucţia Ucrainei după războiul acesteia cu Rusia, a declarat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că reconstrucţia Ucrainei este „sarcina comună a întregii lumi democratice'', iar premierul său, Denis Şmigal, a estimat la circa 750 de miliarde de dolari costurile acestei reconstrucţii, relatează Agerpres.

Declaraţiile au fost făcute la o conferinţă dedicată reconstrucţiei Ucrainei, care se desfăşoară în oraşul elveţian Lugano.

Platforma anunţată de Ursula von der Leyen va fi folosită pentru schiţarea nevoilor de investiţii, coordonarea acţiunii şi orientarea resurselor. „De la începerea războiului, UE a mobilizat în jur de 6,2 miliarde de euro ca asistenţă financiară'' pentru Ucraina şi „vor mai veni (fonduri). Ne vom angaja într-o reconstrucţie substanţială pe termen mediu şi lung'', a promis preşedinta Comisiei Europene.

Pe respectiva platformă se vor regăsi ţări, instituţii, sectorul privat şi societatea civilă. Banca Europeană pentru Investiţii a propus crearea unui fond pentru reconstrucţia Ucrainei în valoare de circa 100 de miliarde de euro, pe modelul planului european de redresare post-COVID.

Însă premierul ucrainean Denis Şmigal, prezent la conferinţa din Elveţia, a estimat la circa 750 de miliarde de dolari costurile unui plan de redresare a ţării sale după invazia rusă, el subliniind că numai costurile directe ale distrugerilor provocate infrastructurii în urma agresiunii ruse sunt până în prezent de peste 100 de miliarde de dolari.

Într-un discurs prin legătură video adresat responsabililor ţărilor aliate Ucrainei şi ai instituţiilor internaţionale reuniţi la Lugano, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că „reconstrucţia Ucrainei este sarcina comună a întregii lumi democratice'' şi „contribuţia cea mai importantă pentru pacea în lume''.

La rândul ei, Ursula von der Leyen a mai spus că „obiectivul Kremlinului este distrugerea militară, politică şi economică a Ucrainei''.

„Ei doresc să submineze existenţa fundamentală a Ucrainei ca stat. Nu putem şi nu vom permite să se întâmple acest lucru'', a adăugat ea.


În aceeaşi zi, când Rusia a ocupat şi oraşul Lisiceansk din estul Ucrainei şi aproape a încheiat astfel cucerirea provinciei Lugansk, preşedintele Zelenski a mai susţinut, într-o intervenţie online în faţa studenţilor japonezi ai unei universităţi din Tokyo, că „dacă lasă armele, Ucraina va înceta să mai existe''.

„Ucraina are pământul său şi suveranitatea sa şi noi luptăm pentru pace. Acesta este un paradox al secolului al XXI-lea, acela că dacă lăsăm armele, Ucraina dispare şi încetăm să mai existăm'', a spus Zelenski.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comisar european către ucraineni - „Sunteţi întotdeauna bineveniţi înapoi în UE“

03 Aug 2022 378

Primăria Mangalia Transport public ecologic, gratuit pentru turiști și localnici, în Mangalia și stațiuni (GALERIE FOTO)

30 Jul 2022 787

Registrul Auto Român anunță schimbări importante! Procedura se va aplica în toate reprezentanțele RAR din țară

28 Jul 2022 583

Actele normative aprobate de Guvern astăzi. Ce hotărâri vizeză Constanța

27 Jul 2022 478

O nouă ședință a Guvernului României. Ce proiecte se află pe ordinea de zi

26 Jul 2022 677

Tot mai multe țări în opoziție față de propunerea UE care vizează diminuarea folosirii gazelor cu 15% în statele membre

22 Jul 2022 871

Ministrul apărării naționale, întrevedere cu președintele Comisiei de Apărare a Adunării Naționale din Franța

21 Jul 2022 485

Anunțul Comisiei Europene! Diminuarea folosirii gazelor în Europa cu 15% până în primăvara viitoare

20 Jul 2022 458

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, întrevedere cu ministrul irlandez al afacerilor externe și apărării, Simon Coveney

19 Jul 2022 347

MAE Aproximativ 2,7 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România până acum

18 Jul 2022 542

Un detașament de onoare din Brigada 30 Gardă ,,Mihai Viteazul", la parada militară organizată la Paris cu prilejul Zilei Naționale a Franței (GALERIE FOTO)

14 Jul 2022 407

Proiect OUG Impozitul pe dividende va fi majorat

13 Jul 2022 478

Uniunea Europeană va furniza Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 1 miliard de euro

12 Jul 2022 422

Miliarde de euro aparţinând unor oligarhi au fost blocate în UE

12 Jul 2022 515

Parlamentul European Știrile care prezintă cel mai mare interes pentru cetățenii europeni sunt subiectele politice naționale

12 Jul 2022 441