#DobrogeaAcademică Un veac de la descoperirea insulinei

  • La Academia Română, are loc astăzi un eveniment dedicat celor 100 de ani de la descoperirea insulinei
 
În urmă cu un secol, diabetul era o boală terminală. Descoperirea insulinei, în 1921, a transformat această boală dintr-o condamnare la moarte într-o afecțiune cronică.

Anul acesta se sărbătoresc 100 de ani de la una dintre cele mai importante descoperiri ale secolului XX, esențială pentru supraviețuirea a jumătate de miliard de diabetici!

O remarcabilă activitate de cercetare științifică în domeniul fiziologiei, în special în ceea ce privește metabolismul glucidelor, patogeneza diabetului zaharat sau rolul pancreasului în asimilația nutritivă, a desfășurat savantul român Nicolae Constantin Paulescu. În anii 1921-1922, el a descoperit pancreina, un hormon pancreatic antidiabetic, numit ulterior insulină.

Încă din 1916, Nicolae Paulescu a izolat substanța, pe care a brevetat-o în 1922 sub numele de pancreină, injectând extractul său în vena jugulară a unor câini diabetici și observând că glicemia lor patologică a revenit temporar la normal. Impuritățile conținute de pancreină o făceau însă inutilizabilă pentru uz uman. Mobilizat în armata română în timpul Primului Război Mondial, Paulescu nu a reușit să-și continue cercetările și să le publice decât începând cu iulie 1921.

Pancreina brevetată de Paulescu în aprilie 1922, purificată (parțial) prin acidulare cu acid clorhidric și neutralizată cu hidroxid de sodiu, a fost administrată de Paulescu bolnavilor săi sub formă de clismă și nu a avut nici un efect asupra glicemiei. Din lipsă de fonduri și biochimiști, Paulescu nu a ajuns la un extract purificat, utilizabil cu efecte reale al pancreinei. Este aspectul de care s-a ocupat o echipă de cercetători canadieni,  care au izolat insulina într-un laborator de la Universitatea din Toronto și au purificat extractele pancreatice, făcându-le sigure pentru injecția umană. Fr. Grant Banting şi Ch. Herbert Best au primit premiul Nobel pentru această realizare, în 1923.

Academia Română și Fundația Culturală „BARTOC” organizează astăzi, la Clubul Academicienilor, un eveniment dedicat împlinirii unui veac de la descoperirea insulinei. Cu această ocazie, va fi dezvelit basorelieful acad. Nicolae Paulescu și va fi evocată activitatea și personalitatea marelui savant român. Se va lansa, de asemenea, plicul și ștampila aniversară „100 de ani de la descoperirea insulinei - 1921”, precum și filmul documentar „Descoperirea insulinei, 1921”.
 


#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneştiProiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.


Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.

Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


Citește și:
Românul care a ratat Nobelul: In memoriam Nicolae Paulescu – 90 de ani de la moarte

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică Pandemia și economia. Ce va fi după?

22 Sep 2021 1078

#DobrogeaAcademică Neagoe Basarab, 500 de ani de veșnicie

11 Sep 2021 310

#DobrogeaAcademică Evenimente dedicate celor șapte veacuri de la nașterea divinului Dante

08 Sep 2021 278

#DobrogeaAcademică Despre pandemie și implicările sale, într-un volum lansat la Academia Română

03 Jul 2021 1880

#DobrogeaAcademică Gravuri vechi de 400 de ani, expuse la Biblioteca Academiei Române

05 May 2021 1918

#DobrogeaAcademică Unitatea limbii române în ținutul transdunărean, evidențiată într-un volum de referință

30 Apr 2021 2921

#DobrogeaAcademică Achiziții de excepție pentru Biblioteca Academiei Române

22 Apr 2021 1628

#DobrogeaAcademică Ioan Caproşu (+ 9 aprilie 2021), medievist de faimă, membru de onoare al Academiei Române. In Memoriam

12 Apr 2021 2558

#Dobrogea Academică Biblioteca Academiei Române dedică Mănăstirii Voroneț o expoziție-retrospectivă a celor peste 500 de ani de istorie și cultură

06 Apr 2021 2454

#Dobrogea Academică Simpozionul „Pagini de istorie“. Jandarmeria Română la 171 de ani, la Biblioteca Academiei Române

02 Apr 2021 1143

#DobrogeaAcademică Biblioteca Academiei Române găzduiește lansarea celei mai ample antologii de autor din istoria literaturii române

01 Apr 2021 2247

#DobrogeaAcademică 155 de ani de la înființarea Academiei Române. Cine sunt personalitățile Dobrogei din panteonul celui mai înalt for

30 Mar 2021 1529

#DobrogeaAcademică Omagiu editorial adus academicianului Solomon Marcus

19 Mar 2021 2640

#DobrogeaAcademică Precizare a Secției de Arte, Arhitectură şi Audiovizual privind patrimoniul Constantin Brâncuși

16 Mar 2021 2420

#DobrogeaAcademică Vernisaj la Biblioteca Academiei Române, al pictoriței Miruna Budișteanu

12 Mar 2021 2854