#DobrogeaAcademică Un veac de la descoperirea insulinei

  • La Academia Română, are loc astăzi un eveniment dedicat celor 100 de ani de la descoperirea insulinei
 
În urmă cu un secol, diabetul era o boală terminală. Descoperirea insulinei, în 1921, a transformat această boală dintr-o condamnare la moarte într-o afecțiune cronică.

Anul acesta se sărbătoresc 100 de ani de la una dintre cele mai importante descoperiri ale secolului XX, esențială pentru supraviețuirea a jumătate de miliard de diabetici!

O remarcabilă activitate de cercetare științifică în domeniul fiziologiei, în special în ceea ce privește metabolismul glucidelor, patogeneza diabetului zaharat sau rolul pancreasului în asimilația nutritivă, a desfășurat savantul român Nicolae Constantin Paulescu. În anii 1921-1922, el a descoperit pancreina, un hormon pancreatic antidiabetic, numit ulterior insulină.

Încă din 1916, Nicolae Paulescu a izolat substanța, pe care a brevetat-o în 1922 sub numele de pancreină, injectând extractul său în vena jugulară a unor câini diabetici și observând că glicemia lor patologică a revenit temporar la normal. Impuritățile conținute de pancreină o făceau însă inutilizabilă pentru uz uman. Mobilizat în armata română în timpul Primului Război Mondial, Paulescu nu a reușit să-și continue cercetările și să le publice decât începând cu iulie 1921.

Pancreina brevetată de Paulescu în aprilie 1922, purificată (parțial) prin acidulare cu acid clorhidric și neutralizată cu hidroxid de sodiu, a fost administrată de Paulescu bolnavilor săi sub formă de clismă și nu a avut nici un efect asupra glicemiei. Din lipsă de fonduri și biochimiști, Paulescu nu a ajuns la un extract purificat, utilizabil cu efecte reale al pancreinei. Este aspectul de care s-a ocupat o echipă de cercetători canadieni,  care au izolat insulina într-un laborator de la Universitatea din Toronto și au purificat extractele pancreatice, făcându-le sigure pentru injecția umană. Fr. Grant Banting şi Ch. Herbert Best au primit premiul Nobel pentru această realizare, în 1923.

Academia Română și Fundația Culturală „BARTOC” organizează astăzi, la Clubul Academicienilor, un eveniment dedicat împlinirii unui veac de la descoperirea insulinei. Cu această ocazie, va fi dezvelit basorelieful acad. Nicolae Paulescu și va fi evocată activitatea și personalitatea marelui savant român. Se va lansa, de asemenea, plicul și ștampila aniversară „100 de ani de la descoperirea insulinei - 1921”, precum și filmul documentar „Descoperirea insulinei, 1921”.
 


#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti



Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.


Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.

Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


Citește și:
Românul care a ratat Nobelul: In memoriam Nicolae Paulescu – 90 de ani de la moarte

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică Lansarea integralei digitale a Dicționarului tezaur al limbii române

07 Jul 2022 2599

#DobrogeaAcademică „Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Revoluția Română din decembrie 1989“ – sesiune științifică

10 Jun 2022 2322

#DobrogeaAcademică Gheorghe Petrașcu - 150 de ani

08 Jun 2022 1740

#DobrogeaAcademică Societatea, între inteligența umană și inteligența artificială

01 Jun 2022 1175

#DobrogeaAcademică Limitarea accesului la documente din arhivă – o decizie cu consecințe grave

31 May 2022 1305

#DobrogeaAcademică Un laureat al Premiului Nobel, invitat special al Academiei Române

18 May 2022 1218

#DobrogeaAcademică O expoziție-omagiu adus fondatorului primului muzeu de etnografie şi artă națională, Alexandru Tzigara-Samurcaș

03 May 2022 1163

#DobrogeaAcademică Ritualuri și simboluri ale celei mai solemne sărbători a creștinilor

18 Apr 2022 2773

#DobrogeaAcademică Primul președinte al Academiei Române, aniversat la 220 de ani de la naștere

14 Apr 2022 1066

#DobrogeaAcademică „Șapte ciudățenii ale omului”, dezbătute de Jean-Jacques Askenasy

13 Apr 2022 1332

#DobrogeaAcademică Adunare Generală festivă, de Ziua Academiei Române

02 Apr 2022 2540

#DobrogeaAcademică România și modelul sovietic

30 Mar 2022 1995

#DobrogeaAcademică Basarab Nicolescu – omul cosmodern

24 Mar 2022 2996

#DobrogeaAcademică Aurelia și Ștefan Lăpușan, co-autori ai unei impresionante monografii lansate recent în Aula Academiei Române

01 Mar 2022 3297

#DobrogeaAcademică Centenar Horia Damian, „celălalt erou al României alături de Brâncuși“

22 Feb 2022 1361