Sarbatoreste Dobrogea

Dobrogea 139 de ani Laudatio Enache Puiu

Cu siguranță a fost unul dintre dascălii de vocație. Dobrogean, născut în Cadrilater, comuna Caramurat. Poet, semnând cu pseudonimul Ștefan Careja, prozator, critic literar. A slujit învățământul superior întâi la fostul Institut Pedagogic, apoi la Universitatea „Ovidius“, neîntrerupt, din anul 1961 până în  anul 2000, numai la Catedra de literatură română.
 
Cărţi publicate: Viaţa şi opera lui Miron Costin (Bucureşti, Editura Academiei, 1975), despre care Alexandru Piru scria că este fundamentală pentru cunoașterea cronicarului moldovean; Scriitori şi reviste la Pontul Euxin (Constanţa, Editura Ex Ponto, 1997); Bulevardul Şarpe (Poeme, Constanţa, Editura Ex Ponto, 1998);  Lacul laptelui (Poeme, Constanţa, Editura Ex Ponto, 2000), Istoria literaturii din Dobrogea (2005, Ex Ponto, Constanța).
 
Mai aproape de interesul general a fost studiul critic intitulat Scriitori şi reviste la Pontul Euxin. Spunea profesorul: „Cine cercetează - chiar renunţând la acea parte de temelie create de poetul Ovidius Publius şi de şcoala literară latină din Tomis, în secolele 3-4-6, perioada de după reanexarea la ţara-mamă a Dobrogei, constată că nu este lipsită de preocupări literare. Începând  din 1878, au existat creatori de literatură precum I.N. Roman, Petru Vulcan, dar şi reviste precum Ovidiu, Cultura, Colnicul Hora, România Mare. Cu cât venim mai aproape de noi, în timp, faptele literare iau amploare. Aprofundând cercetările, am constatat că este o injustiţie care se face şi se perpetuează. Mentalitatea trebuie schimbată: pământul de la Pontul Euxin nu trebuie receptat numai ca un loc al exilului. În calitate de exeget literar, critic literar şi istoric literar, pornesc de la un adevăr indubitabil: sunt dobrogean şi sunt dator să-mi cunosc, înainte de toate, locul, oamenii, istoria“.
 
Evocat deseori pentru moștenirea literară pe care ne-a lăsat-o, pentru modelul dascălului de ținută și erudiție pe care l-a întreținut, Puiu Enache este unul dintre oamenii care au făcut istorie culturală în Dobrogea, au iubit și au slujit Dobrogea cu toată convingerea.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

2018, un an memorabil pentru ZIUA de Constanța. În premieră, un cotidian regional, organizator de evenimente culturale de impact (galerie foto)

11 Jan 2019 634

Ziua Minorităţilor Naţionale (galerie foto)

18 Dec 2018 272

Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, mesaj pentru dobrogeni „Dumnezeu să binecuvânteze România! La mulţi ani, Dobrogea!“

15 Nov 2018 452

ENEL. Lucrările de mentenanţă şi investiţii din perioada 21-23 august 2018, amânate

20 Aug 2018 585