LIVE VIDEO+TEXT „Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“, un volum reper despre patrimoniul arheologic dobrogean lansat la Academia Română (GALERIE FOTO+VIDEO)

Academia Română, prin președintele Ion Aurel Pop și venerabilul director al Bibliotecii Academiei Române, ministrul Nicolae Noica, la invitația cotidianul Ziua de Constanța/www.ziuaconstanta.ro, au deschis poarta pentru sărbătoarea Dobrogei, prin lansarea volumului „Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“. Evenimentul va avea loc pe 23 noiembrie 2022, ora 11,00, la Biblioteca Academiei Române.
 
Gazda evenimentului este chiar ministrul Nicolae Noica, moderator este constănțeanul Vartan Arachelian, iar corp comun al acestei manifestări sunt reprezentantul Guvernului în Constanța, prefectul Silviu Iulian Coșa, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, și primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, conform unui comunicat transmis de Academia Română.
 
UPDATE: ora 10.30

Înainte de începerea evenimentului, elevii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ repetă imnul României. 

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa a ajuns la Academia Română cu Flacăra Spiritul Dobrogean. 

Flacăra „Spiritul Dobrogean” este un simbol care se aprinde în fiecare an la Monumentul Independenței din Tulcea și are un rol educativ, în intervalul 14 noiembrie - 23 noiembrie flacăra fiind purtată în toate liceele din Constanța de către elevi. Flacăra a ajuns la evenimentul de la Academia Română adusă de elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

UPDATE: ORA 11.10

Invitații au ajuns la eveniment. 

În Deschiderea festivității, Imnul României a fost interpretat live de elevi ai Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța, Comandant Comandor Gabriel Iulian Tănase. 

Prof. ing. Nicolae Noica, director general Biblioteca Academiei Române, membru de onoare al Academiei RomâneÎn continuare vorbește 
prof. ing. Nicolae Noica, director general Biblioteca Academiei Române, membru de onoare al Academiei Române. 

„Patrimoniul Bibliotecii are o valoare de 2 miliarde de euro în banuri, multe legate de Constanța. Sunt legat de Constanța. Mi-am început activitatea cu două lucrări mari, despre șantierele de la Mangalia și Constanța. Ar trebui să apreciem ce s-a făcut bine și să continuăm“ - prof. ing. Nicolae Noica

Prof. Ing. Nicolae Noica prezintă câteva lucrări și publicații periodice din zona Constanța. 

„Avem obligația să prezentăm acest tezaur. Am prezentat în Aula Academiei Române situația unei clădiri din București unde păstrăm dubletele, unde sunt un milion de cărți. De mulți ani nu s-a ocupat nimeni. Am făcut propunerea să demolăm construcția și să facem alta“ - a precizat prof. ing Noica. 

Ia cuvântul Vartan Arachelian, publicist, născut în Constanța. 


Prefectul județului Constanța - Silviu Iulian CoșaLa tribună urcă prefectul Județului Constnața, Silviu Iulian Coșa. 

„Dragi dobogeni și prieteni ai Dobrogei. Dobrogea înseamnă litoral, Delta Dunării, surse de energie regenerabilă. Cea mai mare bogătie a Dobrogei o reprezintă oamenii care reușesc să trăiască în armonie de atâta timp. Modelul dobrogean trebuie cunoscut, prezervat și dus mai departe.  Pentru noi, Dobrogea este acasă "“ - a precizat prefectul Silviu Coșa. 


Președintele Consiliul Județean Constanța - Mihai LupuUrmează președintele Consișliului Județean Constanța, Mihai Lupu. 

„Dobrogea trebuie să fie mereu îngrijită. Acest demers realizat de ZIUA de Constanța împreună cu partenerii nu poate decât să ne bucure. Lucrarea de față reunește specialiști reputați ai României. Noi dobrogenii suntem mândri că suntem fii acestui târâm magic. Trebuie sa continuam demersurile de conservare și punere în valoare a patrimoniului cultural dobrogean. Personal mă bucură că această echipă este formată de tineri care iubesc Dobrogea și respectă valorile. Acest volum este un omagiu adus unor specialisti si-au jertfit sănătatea și chiar viata pentru păstrarea patrimoniului. Avem datoria sa pastram istoria și s-o ducem mai departe "“ - a precizat Mihai Lupu.  


Primarul Municipiului Constanța - Vergil ChițacLa tribună urcă primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac. 

„Sărbătorim astăzi la București, la inițiativa generoasă și creativă a cotidianului ZIUA de Constanța Ziua Dobrogei. Celebrăm astăzi în spațiu sacru Ziua Dobrogei, sărbătorim la București pentru a le aduce aminte autorităților despre urgentele care vizează dezvoltarea Dobrogei, inclusiv valorizarea patrimoniului cultural. Lansez o noua invitație publica aici în aula Bibliotecii Academiei, pentru a prioritiza proiectele Dobrogei“ - a precizat primarul Vergil Chițac. 


Steagul Academiei Romane lipsește din Constanța,  de aceea Chițac ii solicita sprijinul prof Noica pentru un institut al Academiei la Constanța. 

director ziarul ZIUA de Constanța - Claudia Tanislav La tribună urcă directorul ziarul ZIUA de Constanța - Claudia Tanislav care vorbește despre Rolul demersului jurnalistic în comunitate. 

Este citit un fragment din una dintre operele lui Constantin Brătescu. 

„În 2019 am fost invitată la Academia Română și am fost impreisonată când președintele Ion Aurel Pop a vorbit despre un album de la Vatican și Dobrogea. Am aflat că în Dobrogea s-a născut Dionisie Exiguul. (...) În acel moment am hotărât să propun ca cetățeni de onoare, cu ajutorul unor parteneri pe  Acad. Marian-Traian Gomoiu și strada Acad. Petre T. Frangopol. Acest demers a avut succes. 
(...) S-a reușit structurarea informațiilor și este un motiv de a aduce în atenția publicului aceste informații. Dorim ca aceste cetăți să facă parte din circuitul turistic. 
Când pregăteam acest eveniment și am petrecut mai mult timp cu directorul MINAC am aflat că ar trebui un album cu Tezaurul de Sculpturi. Vă anunț că la anul ne vom reîntâlni și vom avea un album cu sculpturi.“ - a precizat directorul ziarul ZIUA de Constanța - Claudia Tanislav. 

Prof. univ. dr. Valentin CiorbeaUrmează la cuvânt prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România - „Unirea Dobrogei la România, eveniment decisiv în dezvoltarea statului român“. 

„Ceea ce facem noi astăzi este ceva deosebit. S-a putut realiza datorită perseverenței doamnei Claudia Tanislav.“ - a precizat prof. univ. dr. Valentin Ciorbea. 


Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea vorbește despre cum s-a ajuns la momentul 23 noiembrie 1878. 

A luat cuvântul prof. univ. habil Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii Județene „I. N. Roman“ Constanța care vorbește despre „Biblioteca Județeană «Ioan N. Roman» - memorie și identitate culturală“.

Ia cuvântul dr. Delia Cornea
, muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța care vorbește despre „Regalitatea și Dobrogea: zorii modernității (1878-1914)“. 

„Aduc mulțumiri din partea MINAC acestui deosebit demers cultural către ZIUA de Constanța și Academia Română, la împlinirea a 144 de ani de la integrarea Dobrogei la România. Este un moment în care trebuie să evocăm și contribuția Regelui Carol I“ - a precizat dr. Delia Cornea, muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. 

Ernest Oberlander-TârnoveanuIa cuvântul Ernest Oberlander-Târnoveanu, arheolog, numismat, director general Muzeul Național de Istorie a României - Despre volumul „De la grecii din Milet la generația Millennials“;

„Acest eveniment este foarte important pentru familia mea și pentru mine. Eu însumi mi-am petrecut o parte din viața profesională în Dobrogea, am lucrat la Tulcea. Moștenirea culturală este foarte importantă pentru Dobrogea. Uitându-mă la experiența multor țări, patrimoniul cultural este o sursă importantă de venituri. Dobrogea este avanpostul strategic nu numai al României dar și al Europei. Volumul pe care ziarul ZIUA de Constanța și Claudia Tanislav ni-l fac cadou este cea mai buna enciclopedie arheologica a Dobrogei. Este o lucrare extrem de importantă și utilă. Prezintă nu numai momentul actual, care nu este unul fericit“ - a precizat Ernest Oberlander-Târnoveanu

„În această carte, pe care mă bucur să o am în bibliotecă, găsim o radiografie a trecutului, prezentului și poate chiar a viitorului unor așezări care mărturisesc cât de dinamică a fost această parte  a lumii în trecut. Această lucrare realizată de o echipă importantă din Tulcea, Constanța, București a fost coordonată de câțiva oameni cărora ar trebui să le fim recunoscători. În primul rând îi mulțumesc și îl felicit pe Cristian Cealera, cel care a coordonat lucrarea. De asemenea menționez că tehnoredactarea a fost realizată de Florin Stoiciu. Fără aceste folografii realizate de Nicușor Bușurică și Alexandru Sârbu probabil volumul nu ar fi la fel de impresionant. Recunoștința noastră se îndreaptă către Claudia Tanislav. Vă recomand să citiți acest volum“ - a mai precizat Ernest Oberlander-Târnoveanu.  

Ernest Oberlander-Târnoveanu a precizta că starea monumentului pe care trecutul ni le-a lăsat cu atâta generozitate nu este una fericită. 

„Autoritățile trebuie să aibă în vedere că această moștenire este o avere care getsionată poate să genereze venitrui pentru țară. Această moștenire trebuie protejată. România ar fi mai bogată dacă am ști să ne gestionăm resursele. Aceste locuri unice în lume sunt gropi de gunoi, sunt devastate și piatra este folosită la drumnuri și cotețe. Jaful arheologic se desfășoară sub ochii autorităților. Este bine să ne amintim că Dobrogea este o nestemată în coroana României. Dobrogea este una dintre vetrele unde s-a format poporul român. Dincolo de acestea, vreau să spun că o faptă face cât un milion de cuvinte. Sunt convins că între tinerii de aiic și care vor intra în politică, vor fi oameni care vor înțelege că această bogăție trebuie gestionată“ - a mai adăugat Ernest Oberlander-Târnoveanu

În continuare cei din sală vor fi viziona filmul documentar dedicat arheologiei - „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, ce poate fi vizionat mai jos. 
  Despre volumul „Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“

Cartea s-a născut din nevoia de a reactualiza și structura informațiile patrimoniului arheologic dobrogean, respectiv cele 22 de monumente istorice înscrise în Patrimoniul Cultural Național al României. Lucrarea este un volum colectiv, contributorii sunt arheologii responsabili științifici, reprezentanți ai Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan“, ai  Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și ai Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ Tulcea.
 
Coordonatorul volumului este Cristian Cealera, reprezentant al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, iar grafica de carte este realizată de către Florin Stoiciu, premiat de către Academia Română în anul 2019 la secțiunea artă plastică., a mai precizat sursa citată.
 
Concret, proiectul a fost demarat în august-septembrie 2021, cu un grup de elevi și absolvenți de facultate - ei sunt generația Millennials din titlu, care au călătorit săptămânal la toate cetățile Dobrogei, iar arheologii au conectat tinerii la cetățile antice prin informații.
 
Cotidianul ZIUA de Constanța a creat cadrul pentru această conexiune, iar rezultatul, pe lângă această valoroasă lucrare, este că generația tânără este interesată de identitatea și originea sa.
 
Lansarea noului volum este o continuare firească a demersurilor inițiate din 2017 de ZIUA de Constanța, cotidian care sărbătorește Dobrogea, se aliniază cu Dobrogea și, din zona demersului jurnalistic, generează teme publice, creează conexiuni între trecut, prezent și viitor.
 
Crearea Bibliotecii Digitale dedicate Dobrogei, în cadrul site-ului www.ziuaconstanta.ro, în anul 2017, a inițiat o serie întreagă de sărbători anuale, de identificare a personalităților care și-au dedicat activitatea profesională Dobrogei și fixarea lor ca repere.
 
#DobrogeaAcademică, proiectul inițiat în anul 2019, i-a avut în centru pe constănțenii, absolvenți ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța, Marian-Traian Gomoiu - membru titular al Academiei Române și Petre T. Frangopol - membru de onoare al Academiei Române, și s-a finalizat cu acordarea titlului de cetățeni de onoare ai municipiului Constanța. Demersul a adus recunoaștere și bucurie celor doi seniori, care între timp au trecut la loc de odihnă. Ca o continuare, în ședința de consiliu local a municipiului Constanța, din data de 31 octombrie 2022, două străzi din zona campusului Universității Ovidius  Constanța, s-au înnobilat cu numele lor, respectiv, strada Acad. Marian-Traian Gomoiu și strada Acad. Petre T. Frangopol.
 
#DobrogeaAcademică continuă prin lansarea volumului „Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“
 
#Tomis60 - Tezaurul cu sculpturi de la Tomis
 
"În primăvara anului 1962 a fost descoperit un depozit de opere sculpturale antice, compus din 24 de statui şi basoreliefuri de marmură, reprezentînd imagini de divinităţi. Descoperirea a fost prilejuită de săpăturile făcute pentru construirea unui bloc de locuinţe pe terenul fostei gări. Aici, sub terasamentul pe care fuseseră aşezate în anul 1860 liniile ferate, se aflau ascunse, într-o groapă, sculpturile. (...) Interesul deosebit pe care tezaurul descoperit l-a iscat în masele largi s-a manifestat chiar în vara anului 1962, cînd noile sculpturi, expuse în sălile Muzeului regional de arheologie Dobrogea, au fost admirate de peste 300 de mii de vizitatori.
 

„Dorinţa noastră a fost să punem cît mai curînd la îndemîna cititorului primele date şi aprecieri asupra celor 24 de monumente. În acest fel credem că răspundem cerinţei maselor largi, care aşteaptă cu viu interes o lucrare cu acest subiect, utilă, de altfel, şi specialiştilor care, într-o formă sumară, vor găsi aici cu un moment mai devreme datele esenţiale ale unei descoperiri atît de importante, rămînînd ca un studiu mai aprofundat asupra tezaurului de sculpturi de la Constanţa, pretinzînd un răgaz mai îndelungat, să fie realizat în viitor”, se arată în introducerea realizată de Vasile Canarache - „responsabilul şantierului arheologic Tomis“.

 
Aceasta este prefața  albumului  „Tezaurul de sculpturi de la Tomis“, editat în anul 1963, imediat după descoperire  și semnat de Vasile Canarache, Andrei Aricescu, Vasile Barbu și Adrian V. Rădulescu.
 
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în parteneriat cu Ziua de Constanța , anunță lansarea după 60 de ani,  unui nou album dedicat Tezaurului de Sculpturi de la Tomis.
 
Lansarea  va avea loc la mijlocul anului 2023 și va angrena o promovare la nivel local, național și, mai ales, internațional .
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lansare de carte „Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“, un volum reper despre patrimoniul arheologic dobrogean

22 Nov 2022 1089

Academia Navală cumpără mobilier de la firma care a mobilat și Autoritatea Navală Română

04 Nov 2022 856

Adunarea Generală a Academiei Române a ales noi membri corespondenţi. Despre cine este vorba

26 Oct 2022 574

A murit academicianul Eugen Simion

18 Oct 2022 802

Imagini de la eveniment LIVE VIDEO-TEXT. Primul volum din Istoria Bibliotecii Academiei Române - 1867-1885, lansat joi (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Oct 2022 1036

Se lansează primul volum din Istoria Bibliotecii Academiei Române, amplu proiect, gândit în 10 volume. Când are loc evenimentul

04 Oct 2022 686

Ministerul Dezvoltării investește peste 152 milioane lei pentru reabilitarea sediului Academiei Române. Anunțul lui Cseke Attila

14 Sep 2022 642

Sediul Academiei Române va fi reabilitat şi extins. Care este valoarea investiției

14 Sep 2022 590

Academia Română Primele 10 burse de merit acordate tinerilor olimpici. Printre ei, un elev din Tulcea

05 Sep 2022 847

Antrenorul Nicolae Roșca, de la Academia Hagi, selecționer al unui lot național de juniori (VIDEO)

25 Aug 2022 1208

Academia Română în doliu! S-a stins din viață Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române

08 Aug 2022 962

Farul Constanța - cea mai bună academie din România pentru al patrulea sezon la rând

13 Jul 2022 1419

Revista Bibliotecii Academiei Române, la ceas aniversar

12 Jul 2022 952

Biblioteca Academiei Române, gazdă a două vernisaje inedite. Omagiu pentru Gheorghe Petrașcu și Nicolae Vermont

20 Jun 2022 716

#DobrogeaAcademică „Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Revoluția Română din decembrie 1989“ – sesiune științifică

10 Jun 2022 1661