Litoral TV Gânditorul este în curs de restaurare

Gânditorul de la Hamangia şi perechea sa, simbolurile oraşului Cernavodă, au intrat de ceva timp într-un con de umbră. Până în urmă cu un an, cele două statuete, refăcute în mărime naturală, flancau intrarea în primăria oraşului, însă ploaia şi zăpada au contribuit la degradarea acestora. Acum au intrat intr-un program de restaurare.

Emblemele oraşului Cernavodă, Gânditorul şi perechea sa au putut fi admirate până nu demult la intrarea în primăria din localitate. De ceva timp structura metalică a statuetelor s-a degradat din cauza ploilor. Muncitorii încearcă să le repare, iar crăpăturile aparute în piatră sunt astupate cu un material durabil, pe bază de răşini, care rezistă la temperaturi scăzute.

“Am folosit mortar hepoxidic, pe bază de rășini, ce rezistă la temperaturi ridicate și scăzute. Este un material foarte bun, deci nu ar trebui să mai avem probleme. Nouă ne-a afectat armătura”, ne-a declarat Iulian Ghizroi, vopsitor.

“Am dat sârma jos, toată armătura, pentru că odată infiltrându-se apa în ei a ruginit și atunci au apărut fisurile. Acum le refacem. În schimb, pe post de armătură folosim o plasă de fibră de sticlă”, ne-a spus Nicu Lungana, muncitor. Odată reabilitate, cele două statuete vor fi aşezate în imediata apropiere a viitorului centru naţional de informare turistică din localitate.

“Sunt replici de o sută de ori mai mari, construite în beton și substanțe de protecție, în urmă cu șapte ani”, ne-a declarat Gheorghe Hânsă, primarul orașului Cernavodă. Gânditorul de la Hamangia are vechime de peste 7.000 de ani și reprezintă o importantă descoperire arheologică din epoca neolitică, mai ales prin redarea realistă a trăsăturilor feței, fenomen rar întâlnit la statuile de atunci.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.