Litoral TV Miza Congresului PNL - alegerea conducerii, suita de încărcări pe Iohannis care­și caută legitimitatea!

Liberalii aleg noul preşedinte şi noua conducere în cadrul unui congres organizat la Palatul Parlamentului. Tot în Congres vor mai fi adoptate şi trei rezoluţii privind fuziunea cu PDL, desemnarea unui candidat la preşedinţia României şi aderarea PNL la Partidul Popular European. Vineri, congresul extraordinar a modificat statutul partidului. Principala modificare a statutului PNL se referă la faptul că partidul nu mai este obligat să facă parte din internaţionala liberală şi din grupul ALDE din Parlamentul European. Acest lucru înseamnă că PNL poate să se înscrie acum în Partidul Popular European şi să activeze statutar în grupul PPE din Parlamentul European. Alte modificări ale statutului prevăd ca preşedintele şi vicepreşedinţii partidului să fie aleşi uninominal.

“Noul statut defineşte foarte clar parcursul politic al partidului”


Preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis a spus că noul statut defineşte foarte clar parcursul politic pe care partidul îl va urma în viitor. “Acest statut nu este o formalitate, acest statut arată nu doar cum funcţionăm, arată cine suntem. Personal, pot să spun că sunt foarte mulţumit că astăzi aţi votat aproape în unanimitate pentru acest nou statut”, a declarat Klaus Iohannis. Liberalii vor stabili aderarea la Partidul Popular European şi fuziunea cu PDL. La reuniunea liberalilor participă și liderii PDL Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, Gheorghe Flutur, precum și președintele partidului Forța Civică, Mihai­Răzvan Ungureanu. Și Vasile Blaga a susținut un discurs. El a declarat că fuziunea cu PNL va păstra nealterate spiritul și tradiția celor două partide, iar noua formațiune va fi o contrapondere victorioasă la PSD, punctând că “puterea nu o să cadă din cer”.

“Respect pentru numele blazonului istoric al PNL, pentru meritele sale excepționale în făurirea României moderne și pentru reconstrucția democrației în România după 1989, solidaritate față de valorile democratice, capitaliste și euroatlantice pe care le împărtășim și încrederea că drumul pe care am pornit duce la câștigarea Președinției de către candidatul nostru comun și la formarea marelui partid de centru dreapta, încredere că nimeni nu va putea opri acest proces”, a spus Blaga, la Congresul PNL. El a marturisit că trăiește emoția visului pe cale să se îndeplinească – acela de a vedea PNL alături de PDL în marele proiect al dreptei unite – partidul dreptei unite. Liderul democrat­liberal a spus că a apreciat oamenii de stat liberali, eleganța și înțelepciunea parlamentarilor liberali, amintind de colaborarea din 2000 și după 2004, el subliniind că PNL au fost ”partenerul pe care l­au considerat cel mai aproape de crezul PDL”. “PNL și PDL împreună într­un singur partid, cu un program de guvernare și un singur candidat la alegerile prezidențiale – acesta este mandatul pe care ni l­au dat românii”, a afirmat Blaga. “Fuziunea va păstra nealterate spiritul și tradiția celor două partide”, a mai afirmat liderul PDL.

Cele mai mari șanse le are Klaus Iohannis

Crin Antonescu și­a început discursul: “Iohannis este un candidat cu șanse mari”? “Nu vrem și nu vom renunța niciodată la numele nostru”.
Pentru funcția de președinte al PNL candidează Klaus Iohannis și Ioan Ghișe, iar pentru cele 31 de funcții de vicepreședinte au intrat în cursa 56 de liberali. Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, s­a retras din competiție în contextul în care este acuzat de săvârșirea a 5 infracțiuni de luare de mită, după ce a cerut bani de la oameni de afaceri, pentru a le acorda contracte din bani publici. Cea mai mare parte a organizațiilor județene ale PNL au anunțat în ultimele zile că delegații pe care îi vor trimite la congresul formațiunii vor adopta preponderent poziții de susținere pentru alegerea lui Klaus Iohannis la șefia partidului, precum și pentru candidatura acestuia la Președinția României. De asemenea, mulți dintre liderii organizațiilor județene s­au exprimat favorabil și în privința aprobării trecerii PNL de la ALDE la Partidul Popular European (PPE), fiind de așteptat ca acest pas să fie validat de majoritatea delegaților la congresul liberalilor. În structurile de decizie ale organizațiilor județene PNL s­a votat, în general, favorabil și pentru fuziunea prin absorbție cu PDL, dar unele dintre vocile importante din teritoriu ale formațiunii au arătat că vor lua poziție în congres cu privire la necesitatea păstrării identității PNL și a denumirii istorice a partidului.

Delegația PNL Constanța votează Klaus Iohannis


Delegația constănțeană are 35 de voturi care se vor îndrepta în totalitate spre candidatura primarului Sibiului, Klaus Iohannis. Liberalii constănțeni au încredere în modelul de dezvoltare politic propus de aceasta. Constănțenii au reprezentanți și în Comisia de numărare a voturilor prin Marilena Dragnea, de la PNL Năvodari și Septimiu Bourceanu, președinte al organizației de tineret a PNL Constanța.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Deputatul Bogdan Huțucă - „România, în aceste două zile, este inima politică a Europei“

06 Mar 2024 703

Congres PPE Bogdan Huțucă (PNL) - „Organizarea acestui eveniment în țara noastră reflectă importanța PNL în cadrul familiei politice europene"

03 Mar 2024 656

Congresul Partidului Popular European va avea loc anul viitor la Bucureşti

12 Oct 2023 714

Anul politic 2022. Demisii răsunătoare din Guvern, destrămarea opoziției și ratarea aderării la Schengen

07 Jan 2023 1643

Cătălin Drulă, validat în funcţia de preşedinte al USR (VIDEO)

16 Jul 2022 1102

Ce spune președintele Bogdan Huţucă despre Congresul PNL și alegerea unui nou lider național

10 Apr 2022 1512

Nicolae Ciucă, la Congresul PNL „Sper să reușesc în partid ce am reușit la guvernare. Nu sunt om politic cu experiență, e atuul meu“ (VIDEO)

10 Apr 2022 1120

Ciucă preia PNL la 22% în sondaje LIVE- Congres PNL. Liberalii îl aleg azi pe Nicolae Ciucă președintele partidului (GALERIE FOTO)

10 Apr 2022 1520

Ludovic Orban „Eu nu înţeleg de ce ţin congres cei din PNL, Ciucă trebuia pus preşedinte prin decret prezidenţial”

09 Apr 2022 2930

Congresul extraordinar al PNL va avea loc pe 10 aprilie! Un constănțean face parte din echipa de organizare

05 Apr 2022 3404

Editorial Pe Cîțu l-au părăsit superputerile! Cum se va repoziționa echipa PNL Constanța?

02 Apr 2022 3145

Consiliul Naţional al PNL, convocat duminică. Ce se află pe ordinea de zi

01 Apr 2022 2809

Organizațiile PNL vor capul lui Florin Cîțu! Primarul Chițac și președintele CJC, Mihai Lupu, susținătorii fostului premier la Congresul de anul trecut

01 Apr 2022 3079

Retrospectiva anului 2021. Partidul Național Liberal - mărire și decădere!

30 Dec 2021 3459

ZIUA-n amiaza mare Revolta deputatului PNL Bogdan Bola -„Oamenii nu mai înțeleg nimic, ne înjură, încrederea în clasa politică s-a dus de râpă“

23 Oct 2021 2864