Litoral Tv Zeci de primari din toată ţara au luat parte la şedinţa Consiliului Director al Asociaței Orașelor din România

Dorința crescută pentru dezvoltarea calității vieții din orașele românești a adunat peste 50 de primari nemulțumiți de sistemul de funcționare. Cea de-a patra ședință lărgită a Asociației Orașelor din România din 2013 , a adus în prim-plan lista actualizată a problemelor cu care se confruntă administrațiile locale în demersul dezvoltării durabile.

Salarizarea primarilor comparativ cu responsabilitățile pe care le au potrivit legii, problema incompatibilității în care se află unii primari din cauza reglementărilor contradictorii sistemului normativ precum și stabilirea numărului de personal și alocarea resurselor financiare pentru asistenții sociali sunt probleme la care asociația continuă să caute soluţii .
„ Nu simțim nimic, nicio diferență. Nu s-au schimbat legile acelea aberante ale guvernării Boc, care ne limitează capacitatea de autonomie în administrarea localităților, ne guvernează aceleași legi. Ba dimpotrivă, primarul este hărțuit de instituțiile publice din toate părțile, de Poliție, de Procuratură, de ANI. ” a declarat președintele AOR, Nicolae Matei.

Ținând cont de situația critică din sistemul sanitar , primarii si-au exprimat nemulțumirile cu privire la desființarea spitalelor, modificarile legislative din domeniul sănătății și strategia de viitor a ministerului sănătății.
„ Influențăm serviciile pentru populație, probabil la peste 30-40 la sută din cetățenii acestei țări. Pentru toată chestia asta nouă ne trebuie un echilibru între competență și resursă. ” a spus președintele executiv AOR, Ionel Chiriță.

Reprezentanții Asociației Orașelor din România speră să fie rezolvată și problema corecțiilor financiare și birocrația excesivă a accesării fondurilor europene care încetinesc îndeplinirea obiectivelor.
„ Ne trebuie mai mult timp pentru accesarea proiectului în sine decât pentru construirea unui proiect, luni de zile. Sunt instituții ale statului care nu fac altceva decât ne blochează activitatea și ne lungește la maxim timpul de accesare și de implementare a proiectelor. ” a afirmat președintele AOR, Nicolae Matei.

„ Sunt primul din România care a depus un proiect european pe Programul Operațional Regional. Vreau să știți că am trecut prin toate dezavantajele faptului că am depus în noiembrie 2009 acest proiect și mi-a fost foarte greu. ” a declarat primarul localității Amara, Victor Moraru.
Discuțiile s-au desfășurat în prezența mai multor reprezentanți ai administrației centrale, precum şi a Ministrului Sănătății Eugen Nicolaescu, Ministrul Muncii Mariana Câmpeanu , Deputatul Simona Bucura Oprescu, Ministrul Fondurilor Europene Eugen Orlando Teodorovici , deputatul Florin Urcan și Dorin Ciomag, șef serviciu MDRAP care au luat la cunoștință de dificultățile întâmpinate de edili, în procesul dezvoltării pe plan local.

„ Descentralizarea asta care se face către județe nu va face altceva decât să transmită o interfață între administrația centrală, care de multe ori, este în neconcordanță cu realitatea din această țară. O să meargă către Consiliile Județene unde nu se face altceva decât să se dea baronilor locali o putere mai mare însă nu și o eficientizare a administrației. ” a adăugat primarul localității Amara, Victor Moraru.
Asociația Orașelor din România este un participant activ în implementarea și dezvoltarea politicilor publice , găsind prin dezvoltarea locală durabilă , soluția pentru creșterea calității vieții în orașele din România.


“ Niciodată nu s-a ținut cont de culoarea politică. Singurul lucru care a fost comun au fost problemele noastre și asta ne-a unit întotdeauna, ne-a făcut să ne întâlnim și să facem demersuri pentru corectarea legilor pe care noi considerăm că nu sunt adaptate la realitățile existente. ” a precizat primarul localității Mizil, Emil Proșcan.
„ Noi considerăm că trebuie să fim consultați mai des și să se țină cont de punctul nostru de vedere, iar viitoarele decizii politice să aibă în vedere și opiniile noastre. ” a spus primarul localității Ulmeni, Lucian Morar.

În urma consultării cu primarii din orașele membre a fost elaborată Lista problemelor cu care se confruntă administrația publică locală și au fost transmise prim-ministrului și fiecărui minister adrese cu problemele din domeniul de activitate al fiecăruia dintre acestea. Acțiunile Administrației Orașelor din România au ca scop atât dezvoltarea materială cât și consolidarea dialogului între autoritățile publice centrale și cele locale.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.