Litoral Tv Ziua Internaţională a Donatorului de Sânge

Sâmbătă, 14 iunie, este Ziua Internaţională a Donatorului de Sânge. Marcarea acestei zile a fost organizată pentru prima dată în anul 2005. Anul acesta, tema stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Ziua Internaţională a Donatorului este Donează sânge pentru cele care dau viaţă. Tema se referă la numărul mare de femei din Africa şi Asia care au nevoie mare de sânge în perioada prenatală şi după naştere. Ziua Internaţională a Donatorului de Sânge reprezintă un prilej de sensibilizare a populaţiei cu privire la nevoile cu care se confruntă domeniul transfuziilor de sânge. Din fericire, în judeţul Constanţa, numărul unităţilor recoltate anual acoperă necesarul de sânge pentru transfuzii. Din datele furnizate de Centrul  Regional de Transfuzie Sanguină Constanţa, reiese că anual sunt recoltate aproximativ 12000 unităţi, ceea ce înseamnă un număr minim de 50 de donatori pe zi. Prin efortul donatorilor, Centrul reuşeşte să asigure în proporţie de 90% solicitările unităţilor sanitare din judeţul Constanţa.
Cu toate acestea, o problemă cu care se confruntă Centrul Regional de Transfuzie Sanguină este scăderea numărului donatorilor în perioada estivală. “În perioada vacanţelor, mai ales în sezonul estival, numărul persoanelor donatoare scade şi cresc solicitările în zone cum este judeţul Constanţa. Peste vară avem zeci de mii de persoane venite din ţară, o parte dintre ele au nevoie de transfuzii, iar noi ne acoperim nevoile doar cu ceea ce recoltăm de la donatorii din judeţul Constanţa. Este mai greu, pentru că, din acest punct de vedere suntem un judeţ izolat, iar judeţele limitrofe trimit excedentul lor de sânge la Bucureşti. Câtă vreme capitala va avea prioritate la excedentul de sânge, vor fi mereu probleme în sezonul estival”, ne-a declarat dr. Alina Dobrotă, director Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Constanţa.  Din fericire, chiar şi în această perioadă estivală, mai există cetăţeni care se prezintă la sediul centrului pentru a dona sânge. Chiar dacă fac acest lucru din anumite motive, gestul lor nu poate trece neobservat.
„Am venit pentru un prieten de-al meu, care s-a operat şi am venit să îl ajut. Am mai donat sânge în anul 2000, pentru o colegă de serviciu. Nu am venit niciodată benevol, ci doar ca să ajut pe cineva, dintre cunoscuţii mei, prietenii mei, rude sau colegii de serviciu”, ne-a spus unul dintre cei care au călcat pragul centrului din Constanţa. Cetăţenii care doresc să îi ajute pe semenii lor printr-o donare de sânge o pot face şi sâmbătă, 14 iunie, de Ziua Internaţională a Donatorului de Sânge, când, deşi centrul ar trebui să fie închis – fiind o zi de week-end, totuşi conducerea acestuia a decis că recoltările în această zi sunt cel mai bun mod de a marca aşa cum se cuvine această sărbătoare globală.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ştiaţi că...? Cineva are nevoie de sânge o dată la trei secunde

14 Jun 2016 2512

Ştiaţi că...? Astăzi este Ziua Internaţională a Donatorului de Sânge

14 Jun 2014 3075