Spitalul CFR, în colaps

Un spital din Constanța este în pragul desființării după ce fiscul i-a trimis înștiințare că urmează să fie exectutat silit. Asta înseamnă vânzarea activelor, întreruperea activității și moartea unității sanitare. Spitalul CFR Constanța a acumulat în ultimii șapte ani datorii la stat în valoare de peste șase milioane de lei.
 
Spitalul CF Constanţa a trecut în subordinea Ministerului Sănătăţii în urmă cu două luni. Din 2006 până în 2012, reprezentanţii spitalului nu au putut să achite pentru angajaţii săi obligaţiile fiscale şi, astfel, unitatea spitalicească a acumulat o datorie de trei milioane de lei. Pentru că nu avea de unde să îi plătească, în 2012 s-a pus problema executării silite, doar că reprezentanţii spitalului au stabilit ca cei de la Ministerul de Finanţe să facă un grafic de eşalonare a datoriei pe 60 de luni. Asta înseamnă că trebuie să plătească dobânzi în valoare de alte 3,5 milioane de lei.
 
„Noi am făcut demersuri, împreună cu conducerea unității, către Ministerul Sănătății, către Ministerul Finanțelor Publice, către Guvern în sensul să sprijine această unitate, pentru că este trecut și în Programul de guvernare, doresc să deschidă unitățile sanitare închise și nu cred că doresc să închidă unități sanitare din acest moment”, a declarat Nicușor Manea, lider sindical Federația Sanitas.
 
Până acum, spitalul a plătit ratele pe 16 luni, însă pentru că dobânzile şi sumele pe care le-a cheltuit au fost mari, directorul a rămas din nou fără bani pentru a plăti obligaţiile fiscale. Mai exact, acestea nu au fost plătite pentru lunile martie şi aprilie, iar astfel, statul vrea iar să execute silit spitalul.
 
„Trecerea de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Sănătății s-a făcut relativ greoi. Cert este faptul că nu am avut Consiliu de Administrație o perioadă foarte mare de timp, nu am avut cui să mă adresez, deși am făcut informări peste tot. La primul CA am prezentat un plan de măsuri, acel plan de măsuri însemnând, conform Codului Muncii, că am posibilitatea de a trimite angajații în concediu fără plată o zi pe săptămână”, a declarat dr. Dorel Oprea, directorul spitalul CFR Constanța.
 
Ca să rezolve situaţia, Consiliul de Administraţie al Spitalului CFR Constanţa s-a gândit să reducă numărul orelor de muncă, ceea ce înseamnă salarii mai mici pentru medici.
 
„Eu am atenționat și pe domnii membri din CA, lucru de care nu au ținut cont. Dumnealor au decis și au luat această decizie în unanimitate, dar nu cu acordul salariaților și nici a liderilor de sindicat”, a spus Ali Enise, lider sindical Spitalul CFR Constanța
 
Pacienții și aparținătorii sunt foarte mulțumiți de condițiile din Spital. Mai puțin de faptul că, tot din lipsa fondurilor, își plătesc medicamentele. Însă știu că aceasta nu este vina personalului medical.
 

„Începând de la director și până la ultimul salariat, sunt extraordinari, au un suflet nobil față de toți bolnavii și îi îngrijesc cu mare pasiune, dar nu au materiale”, a spus un pacient.
 
Conducerea Spitalului și sindicaliștii au sesizat Ministerul Sănătăţii cu privire la întreaga situație, însă până acum nu au primit niciun răspuns concret din partea guvernanților.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O femeie angajată în Armată, arestată preventiv! Și-a bătut crunt fetiţa de două luni

18 Apr 2024 414

A fost a înfiinţat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi

16 Apr 2024 304

Sorin Ciutureanu, revocat din Consiliile de Administrație ale spitalelor aflate în subordinea CJ Constanța (DOCUMENT)

16 Apr 2024 715

IGPR InfotraficTrafic alternativ pe DN 1H

15 Apr 2024 241

UPDATE Accident rutier în municipiul Constanța. Trei victime sunt implicate

14 Apr 2024 1193

UPDATE Incendiu violent într-un apartament de pe Bulevardul Gara Obor din București! Mai multe persoane, transportate la spital (GALERIE FOTO)

14 Apr 2024 1049

Accident rutier noaptea trecută în Stațiunea Mamaia! O mașină a intrat într-un gard de beton

14 Apr 2024 713

UPDATE Accident rutier în sensul Kaufland Palazu spre Ovidiu, județul Constanța (FOTO)

13 Apr 2024 844

Anchetă la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București! Mai mulți pacienți ar fi decedat după administrarea incorectă a unui medicament

11 Apr 2024 536

UPDATE. Accident rutier, la intrarea în Neptun, județul Constanța. Pompierii intervin (Galerie FOTO)

11 Apr 2024 1266

Spitalul Orășenesc Hârșova, obligat să achite peste 15.000 de euro pentru medicamente! Dosarul, în rercurs la Curtea de Apel Constanța

11 Apr 2024 356

Doliu în lumea fotbalului. Un jucător important s-a stins din viață

10 Apr 2024 1425

UPDATE Unui bărbat i s-a făcut rău pe stradă, în Constanța. A fost transportat la spital

10 Apr 2024 895

Expert Chim Consum SRL, cu mai multe contracte publice, cere să intre în insolvență!

09 Apr 2024 589

Măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate! Ce prevede Ordonanța de Guvern adoptată astăzi

09 Apr 2024 409