vinul.ro

Inițiatori Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului „Un prilej pentru a consolida identitatea gastronomică românească"

Proiectul inițiat la prima ediție a Congresului Național de Gastronomie și Vin de către Chef Nico Lontras (Rare Food Services), Cezar Ioan (vinul.ro) și Cosmin Dragomir (gastroart.ro) a fost adoptat cu 251 de voturi pentru, două abțineri și niciunul împotrivă de către Camera Deputaților, for decizional, după ce trecuse de Senat și de toate comisiile de resort.
Proiectul a fost depus de către deputatul brașovean Mihai Mohaci și a suferit în parcusul legislativ câteva modificări față de forma inițială.
 
Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc prevede:
Art.l.- Se instituie Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc, în ultima duminică a lunii octombrie.
Art.2.- (1) Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc poate fi organizată de către autorităţile publice centrale, locale, de cătrecelelalte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale.
(2) Autorităţile publice centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor precizate prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocaţiilor bugetare aprobate.
 
Miercuri, pe 16 aprilie, la ediția a III-a a Congresului Național de Gastronomie și Vin (de la ora 10:00 în Aula ASE București) inițiatorii vor lansa și un ghid de bune practici pentru această lege.
 

“Ziua gastronomiei și vinurilor din România poate fi unul dintre factorii care să declanșeze pofta pentru (re)cunoaștere, mândrie și progres. Francezii, italienii, spaniolii, nemții, cehii, turcii (și cam toate popoarele “cu istorie” la care ne putem uita) au făcut din gastronomie (și vinuri, unde acesta e tradițional) vârf de lance pentru atragerea de turiști, pentru exporturi, pentru a reconstrui legăturile invizibile care alcătuiesc țesătura intimă a unei națiuni.”, Cezar Ioan (vinul.ro)

 

“Este un prilej perfect pentru parteneriate public-private prin care să celebrăm gastronomie românească altfel decât în fața grătarului cu paharul de tulburel în mână. Putem organiza dezbateri, conferințe, expoziții tematice, lansări de carte etc. Mi-aș dori ca restaurantele să se folosească de acest pretext pentru a prezenta meniuri special concepute pentru această zi”, Cosmin Dragomir (gastroart.ro)

 

“Este un pas important pentru ne stabili identitatea culinară națională, regională, locală și microlocală. Promovarea gastronomiei și a vinurile autohtone se face după ureche, după cum îl taie capul pe fiecare. Poate e timpul să avem un concept robust și atractiv pentru potențialii turiști, o strategie pe termen scurt, mediu și lung care să fie în folosul tuturor”, chef Nico Lontras


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Gala Premiilor de Excelență Vinul.ro & GastroArt 2019 s-a încheiat. Câte trofee şi medalii a primit gastronomia românească

30 Sep 2019 797

Crame dobrogene distinse la Concursul de vinuri de la Constanța, 14 iunie 2019

27 Jun 2019 622

“Un astfel de eveniment trebuie clonat în toate zonele țării” Cum s-a reflectat “Vinuri și bucate dobrogene” în presă și blogosferă

26 Jun 2019 601

Distincții pentru vinuri dobrogene și expoziție cu degustare de gastronomie specifică, în cadrul evenimentului “Vinul.ro & bucate dobrogene"

19 Jun 2019 1811

Imagini de la eveniment Evenimentul „Vinul.ro şi bucate dobrogene“, la Constanța. Concurs de vinuri dobrogene, expoziţii și degustări de produse tradiţionale (galerie foto)

15 Jun 2019 2812

Constanţa, 14-16 iunie Concurs de vinuri dobrogene, expoziţii, degustări şi produse tradiţionale, la evenimentul „Vinul.ro şi bucate dobrogene“

12 Jun 2019 3023

Este oficial! Când marcăm Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc

04 May 2019 958

lauraadamache.ro Gubana – reteta cozonac italian delicios, cu umplutura de fructe uscate

30 Dec 2018 1006

Tradiții pentru spor și sănătate în Marțea Albă din Săptămâna Luminată. Ce este interzis să facem în această zi

10 Apr 2018 2256

Sfaturi utile de la Protecţia Consumatorului. Cum să alegem cele mai sigure produse pentru masa de Paște

06 Apr 2018 2665

Mesajul emoţionant transmis de soţia lui Bogdan Gavrilă - "Odihneste-te în pace, iubitul meu genial!"

06 Feb 2018 3557

Drum bun, Bogdane! Dumnezeu să te odihnească în pace! A murit unul dintre fondatorii Vinul.Ro

06 Feb 2018 14980

Revista presei locale

06 Jan 2018 1752

#citeşteDobrogea Vinurile dobrogene de altădată. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

30 Dec 2017 2024

Recomandări de locuri, oameni și gusturi bune în revista Vinul.Ro. De curând apare lunar în română și engleză (galerie foto)

12 Dec 2017 1176