Inițiatori Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului „Un prilej pentru a consolida identitatea gastronomică românească"

Proiectul inițiat la prima ediție a Congresului Național de Gastronomie și Vin de către Chef Nico Lontras (Rare Food Services), Cezar Ioan (vinul.ro) și Cosmin Dragomir (gastroart.ro) a fost adoptat cu 251 de voturi pentru, două abțineri și niciunul împotrivă de către Camera Deputaților, for decizional, după ce trecuse de Senat și de toate comisiile de resort.
Proiectul a fost depus de către deputatul brașovean Mihai Mohaci și a suferit în parcusul legislativ câteva modificări față de forma inițială.
 
Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc prevede:
Art.l.- Se instituie Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc, în ultima duminică a lunii octombrie.
Art.2.- (1) Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc poate fi organizată de către autorităţile publice centrale, locale, de cătrecelelalte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale.
(2) Autorităţile publice centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor precizate prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocaţiilor bugetare aprobate.
 
Miercuri, pe 16 aprilie, la ediția a III-a a Congresului Național de Gastronomie și Vin (de la ora 10:00 în Aula ASE București) inițiatorii vor lansa și un ghid de bune practici pentru această lege.
 

“Ziua gastronomiei și vinurilor din România poate fi unul dintre factorii care să declanșeze pofta pentru (re)cunoaștere, mândrie și progres. Francezii, italienii, spaniolii, nemții, cehii, turcii (și cam toate popoarele “cu istorie” la care ne putem uita) au făcut din gastronomie (și vinuri, unde acesta e tradițional) vârf de lance pentru atragerea de turiști, pentru exporturi, pentru a reconstrui legăturile invizibile care alcătuiesc țesătura intimă a unei națiuni.”, Cezar Ioan (vinul.ro)

 

“Este un prilej perfect pentru parteneriate public-private prin care să celebrăm gastronomie românească altfel decât în fața grătarului cu paharul de tulburel în mână. Putem organiza dezbateri, conferințe, expoziții tematice, lansări de carte etc. Mi-aș dori ca restaurantele să se folosească de acest pretext pentru a prezenta meniuri special concepute pentru această zi”, Cosmin Dragomir (gastroart.ro)

 

“Este un pas important pentru ne stabili identitatea culinară națională, regională, locală și microlocală. Promovarea gastronomiei și a vinurile autohtone se face după ureche, după cum îl taie capul pe fiecare. Poate e timpul să avem un concept robust și atractiv pentru potențialii turiști, o strategie pe termen scurt, mediu și lung care să fie în folosul tuturor”, chef Nico Lontras


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Monitorul Oficial Acționarii Murfatlar Vinul Romania SA au decis închiderea punctului de lucru din județul Constanța

28 Nov 2023 1084

Firme Constanța Modificări în Murfatlar Vinul Romania SA. Ce au decis asociații?

27 Sep 2023 1888

Revista Zări Alb Astre Cât de mult pot să mă apropii fără să te omor?

30 Dec 2022 1175

#ConstanțaEsteBine Ziua 364 – 30.12.2022. Rezumatul lunii decembrie

30 Dec 2022 1135

#ConstanțaEsteBine Ziua 337 – 3.11.2022 Astăzi sărbătoresc scorțișoara

03 Dec 2022 1164

#ConstanțaEsteBine Ziua 336 – 2.12.2022. Astăzi sărbătoresc vinul fiert

02 Dec 2022 1258

Gastronomia, vinul românesc, animalele de fermă și mersul pe jos, sărbătorite pe 02 octombrie. Evenimentele zilei

02 Oct 2022 985

#ConstanțaEsteBine Ziua 267 – 24.09.2022. Astăzi sărbătoresc strugurii

24 Sep 2022 1342

Cetatea Capidava va găzdui un eveniment inedit sub deviza „Ascultă Vinul, Citește Istoria, Scrie Povestea“

17 Aug 2022 1389

GastroArt Plăcintă de mere cu vin (rețetă interbelică)

21 Jun 2022 1332

„Nu cădem pe spate la prima icră de somon!" Recomandat de Curator & Connaisseur & Friends” - ghid pentru enogastronomia din România

08 Jun 2022 1006

GastroArt Gogoși în vin (Rețetă Interbelică)

30 May 2022 1706

Poezia zilei Lucruri simple – Valentina Popescu

28 May 2022 2104

GastroArt Carnați cu vin (rețetă interbelică)

22 Apr 2022 1590

Poezia zilei Lucruri simple – Valentina Popescu

19 Mar 2022 2257