Alegeri parlamentare

Lucia Varga - „PNL este singurul partid care a înţeles să se reformeze şi are un program de guvernare realist”

Candidatul PNL Constanţa pentru Senatul României Lucia Ana Varga s-a născut în judeţul Bihor şi a absolvit Facultatea de Inginerie Mecanică a Universităţii Politehnice din Timişoara. A fost secretar de stat în Ministerul Mediului, iar între anii 2013 şi 2014 a ocupat funcţia de ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură. În prezent este vicepreşedinte al Comisiei de Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor. A militat împotriva tăierilor ilegale de păduri şi a contribuit la protejarea resurselor naturale.

Aţi fost aleasă în două mandate deputat al judeţului Bihor. La aceste alegeri parlamentare, candidaţi pentru Senatul României din partea PNL Constanţa. Cum v-au primit colegii constănţeni? 

Lucia Varga: PNL Constanţa este o filială pe care am cunoscut-o încă din perioada în care am fost secretar de stat şi ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură. De asemenea, ca preşedinte al Organizaţiei Femeilor Liberale, am participat la numeroase acţiuni organizate de femeile liberale constănţene şi îmi aduc aminte cu drag de şcolile de vară. Mereu colegii liberali constănţeni m-au primit cu căldură, iar acum m-am integrat foarte repede şi bine în echipa liberală de aici.

Care ar fi priorităţile legislative ale judeţului în ceea ce priveşte protecţia mediului? 

Lucia Varga: Obiectivul prioritar al mandatului de senator va fi demararea proiectului de redimensionare economică şi ecologică a Luncii Dunării. Acest proiect de lege prevede amenajarea Luncii Dunării   pentru a face faţă inundaţiilor şi secetelor, în contextul schimbărilor climatice, dar va contribui şi la dezvoltarea activităţilor economice din comunităţile locale riverane Dunării. De asemenea, voi lupta în Parlament pentru protejarea şi extinderea spaţiilor verzi. Voi propune înăsprirea sancţiunilor pentru administraţiile locale care nu au grijă de spaţiile verzi sau chiar le distrug. În fiecare an, în Constanţa dispar suprafeţe întregi de spaţii verzi, autorităţile locale distrugându-le în avantajul construcţiilor, iar multe dintre cele care au scăpat sunt acum neîngrijite. Promovarea legislaţiei pentru realizarea de perdele forestiere de protecţie de-a lungul căilor de comunicaţii şi pe terenurile agricole, precum şi împădurirea terenurilor supuse deşertificării reprezintă încă o prioritate a viitorului mandat.
 

Care vor fi problemele majore de mediu ale judeţului nostru pe care veţi încerca să le reglementaţi în viitorul mandat? 

Lucia Varga: Prima problemă de mediu identificată este lipsa unei dezvoltări durabile în zona costieră. Voi susţine modificarea legii zonei costiere astfel încât să fie delimitată zona de strictă protecţie a Mării Negre, o zonă de protecţie ca zonă-tampon şi o zonă de dezvoltare economică a Mării Negre. Proiectul poate să conţină inclusiv construirea unei şosele de coastă ca axă a dezvoltării economice, a turismului, a acvaculturii, fără a afecta plajele şi mediul marin. O altă problemă cu care se confruntă Constanţa este cea a spaţiilor verzi, pe cale de dispariţie azi. De aceea, voi reglementa posibilitatea finanţării parcurilor cu fonduri provenite din vânzarea certificatelor de emisii. La ora actuală, există în fondul extrabugetar peste 500 de milioane de euro nefolosiţi, sumă provenită din vânzarea certificatelor de emisii. Constanţa deţine ariile de protecţie specială avifaunistică (SPA) şi siturile de importanţă comunitară (SCI) ce aparţin reţelei ecologice Natura 2000 în România. Proprietarii de terenuri pe care se găsesc acestea au restricţii privind utilizarea acestor terenuri, restricţii prevăzute prin legi ce transpun directive europene. Aceste legi prevăd şi obligaţia statului de a acorda compensaţii proprietarilor pentru restricţiile impuse, însă nu au făcut-o în ultimii ani, legislaţia fiind necorelată cu alte acte normative în vigoare. Voi iniţia modificări legislative astfel încât să corelez Legea ariilor protejate cu celelalte reglementări în vigoare, pentru a putea să acordăm compensaţii proprietarilor ce deţin terenuri în Natura 2000, indiferent că vorbim de persoane fizice sau unităţi administrativ-teritoriale. Dreptul de proprietate este garantat de Constituţie, iar aceasta este o prioritate a noastră, a liberalilor.

În campania electorală aţi avut întâlniri cu cetăţenii în aproape toate localităţile judeţului. Care sunt aşteptările electoratului de la viitorii parlamentari? V-aţi gândit, veţi colabora cu reprezentanţii celorlalte partide pentru a vă promova proiectele în Parlament?
 
Lucia Varga: Concluzia desprinsă în urma întâlnirilor avute cu locuitorii judeţului Constanţa este că oamenii sunt dezamăgiţi, nu mai au încredere în politică şi politicieni, duc o viaţă grea şi parcă nu mai au nicio speranţă. Cât despre şansa pe care o dau românii politicienilor, vom vedea pe 11 decembrie, la alegerile parlamentare. Oamenii trebuie să ştie că într-o democraţie nu se poate fără partide politice. Cetăţenii au arătat la alegerile prezidenţiale din 2014 şi după nefericitul eveniment din clubul Colectiv că vor o altfel de politică, o politică responsabilă, a lucrului bine făcut, fără corupţi şi fără promisiuni mincinoase. Politica altfel se poate face doar cu partide cu altfel de oameni, cu partide care se reformează. Partidul Naţional Liberal a înţeles acest lucru şi este singura formaţiune politică ce vine în faţa cetăţenilor cu oameni fără probleme de integritate, cu profesionişti, care pot să schimbe radical modul de a face politică în Parlament: o politică pentru oameni!
 
În privinţa formaţiunilor politice, personal, cred că nu se va pune problema unor colaborări cu PSD, ALDE şi PMP, ultimele două fiind doar nişte partide-satelit ale PSD. Această alianţă a PSD cu ALDE şi PMP se poate observa lejer şi la nivelul judeţului Constanţa, în Consiliul Judeţean Constanţa. 

Ce mesaj aveţi pentru constănţeni? 

Lucia Varga: Alegerile din 11 decembrie sunt cruciale pentru România! Îi îndemn  pe constănţeni să  meargă la vot şi să aleagă candidaţii Partidului Naţional Liberal, singurul partid care a înţeles să se reformeze şi care are un program de guvernare realist. PNL este singurul partid de dreapta care poate duce România înainte!  

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu pictoriţa şi scriitoarea Mihaela Cojocaru „Realizarea unui vis este voința noastră dusă pe culmile împlinirii“

23 Mar 2019 995

Muzeul de Artă Constanţa scoate la concurs un post vacant de economist

22 Mar 2019 413

„Constanţa Restart“ şi UOC, parteneri pentru oraş Pe 23 martie, vor fi plantaţi 200 de copaci. Voluntarii îşi dau mâna pentru Constanţa! (video)

18 Mar 2019 1760

Interviu online cu caporal sanitar Elena Croitoru, de la Batalionul Logistic din cadrul Brigăzii 9 Mecanizate „Mărăşeşti“ Constanţa „Una dintre calităţile absolut necesare pentru o femeie în Armată este atitudinea“ (video)

16 Mar 2019 2940

Ministrul Gabriel Leş Avioanele F-16 Fighting Falcon vor începe joi misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă naţională

13 Mar 2019 908

Interviu online cu psihologul Carmen Paraschivescu „Consumul ocazional al oricărui drog la vârste foarte mici constituie un pericol substanţial“

08 Mar 2019 1602

Interviu live Gabriel Daraban - „Primarul trebuie să stea la ușa ministrului de Finanțe, la ușa premierului și să ceară drepturile pentru orașul lui. Trăim falimentul clasei politice locale!“ (video)

07 Mar 2019 3031

#citeșteDobrogea La mulți ani, Lică Gherghilescu! Fondatorul Teatrului pentru Copii și Tineret împlinește 58 de ani (galerie foto)

07 Mar 2019 630

#citeşteDobrogea Semicentenarul „Spitalului Mare“. Interviu cu dr. Ioan Alupoaie, primul director. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

05 Mar 2019 893

Interviu cu prof. Iuliana Negreţ, director adjunct al Colegiului Naţional Militar din Constanţa „Ne-a fost greu să ne acomodăm unii cu ceilalţi, dar dorinţa de a fi bine a condus la un final de semestru foarte mulţumitor“

04 Mar 2019 1455

Liderul PSD, Liviu Dragnea „Cine mai poate avea încredere, indiferent de cine va fi desemnat, într-un procuror european pus eminamente politic?“

03 Mar 2019 603

Interviu live Direcțiile de acțiune ale noului director. Florin Gheorghe - „Mulți chiriași ai RAEDPP, inclusiv locatari din blocurile ANL, ocupă imoral aceste locuințe. Vom modifica criteriile!“ (video)

02 Mar 2019 3140

Post vacant la Liceul Teoretic „George Călinescu” Constanța

24 Feb 2019 1269

Interviu cu inspectorul-şef adjunct al ITM Constanţa, Marian Becheanu „În judeţul Constanţa, cele mai multe accidente de muncă se produc în operare portuară, construcţii şi firme de pază“

22 Feb 2019 1718

Interviu live Calendarul reuniunilor organizate la Constanţa pe durata exercitării Preşedinţiei României la Consiliul UE (video)

22 Feb 2019 1635