Marcel Opriș „Alegerile parlamentare, probabil cele mai transparente din istoria României”

Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Marcel Opriș, susține că alegerile parlamentare din 11 decembrie vor fi „probabil cele mai transparente" care s-au desfășurat vreodată în istoria României, informează Agerpres.

„Am stabilit împreună cu ceilalți factori și am dat dispoziție: orice fel de operațiune informatică se jurnalizează și se păstrează atât cât spune legea. Dacă e o infracțiune, noi vom păstra aceste jurnalizări până când se stinge efectul infracțiunii. (...) Deci, din acest punct de vedere, chiar dacă un operator STS, cineva din BEC face vreo operațiune în sistemul informatic prin care să altereze corectitudinea votului, urmele rămân acolo și sunt la dispoziția justiției. Este exclusă orice fel de posibilitate ca în sistemele electronice să fie într-un fel alterată voința cetățenilor", a declarat Opriș, joi, la începutul ședinței Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor.

El a arătat că există o serie de elemente de noutate menite să contribuie la o mai mare transparență a procesului de vot. În acest context, el s-a referit la procesele verbale întocmite la închiderea secțiilor de vot.

„Nu va mai exista nicio intervenție umană în acest proces, în sensul că la ora 12,00 noaptea fix toate procesele verbale completate electronic de către președinții secțiilor de vot, asistați de operatori, vor fi publicate automat de sistem într-un format în care presa și partidele îl pot prelua", a afirmat Opriș.

De asemenea, șeful STS a vorbit despre filmarea operațiunii de numărare a voturilor, precizând că aceasta nu este "o măsură doar declarativă" și că există un sistem care să monitorizeze dacă se filmează sau nu.

„Neefectuarea acestei operațiuni de filmare este infracțiune fiindcă înseamnă alterarea procesului electoral. În momentul în care undeva, la o secție de vot, unei tablete, unui dispozitiv de genul acesta i s-a întrerupt funcționarea aplicației de înregistrare video, în centrul de monitorizare se semnalează automat acest lucru. Este atenționată persoana care răspunde de buna desfășurare a activităților în secția de vot și se va vedea dacă e un incident tehnic sau dacă a fost o întrerupere voluntară", a explicat Marcel Opriș.

Acesta a declarat că filmările vor fi păstrate trei luni, după care vor fi distruse, împreună cu dispozitivele de stocare pe care se află, urmând a fi păstrate doar în cazul în care Biroul Electoral Central sau organele legii solicită vreuna dintre înregistrări.

Potrivit șefului STS, până în acest moment s-au desfășurat două teste care au verificat inclusiv capacitatea de a filma a tabletelor. „Operatorii au fost extrem de responsabili. Din 19.047 de secții de pe întreg mapamondul, am avut 46 de operatori care din diverse motive nu au participat la cele două simulări", a afirmat Opriș.

În ceea ce privește semnalările de vot multiplu, el a spus că acestea pleacă automat la poliție, fără a fi filtrate de sistemul gestionat de STS.

„În momentul în care un CNP a fost introdus a doua oară în sistem cu intenția de a vota se generează informatic o semnalare care pleacă automat la poliție", a susținut Marcel Opriș.



Sursa foto: romaniatv.net

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Decebal Făgădău revine în PSD. Pentru ce funcție ar putea candida (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 1081

Alianța Dreapta Unită solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale

11 Mar 2024 482

Oficial de la MAE despre votul prin corespondență la alegerile pentru Președintele României și cele parlamentare

11 Mar 2024 423

Oficial Alegerile locale și cele europarlamentare, comasate. Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență

08 Mar 2024 642

Calendarul alegerilor ce vor avea loc în 2024! Ce au decis liderii coaliției PSD-PNL

22 Feb 2024 871

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța „Mergem pe cont propriu la locale. În BPN s-a votat comasarea și liste comune doar pentru europarlamentare!”

21 Feb 2024 967

LIVE VIDEO TEXT Liderii Coaliției anunță când vom merge la vot anul acesta

21 Feb 2024 887

Surse Alegerile prezidenţiale 2024 ar putea fi organizate în luna septembrie

21 Feb 2024 438

Liderii Coaliției ar fi ajuns la un acord în privința comasării alegerilor! PNL și PSD ar avea candidați comuni la toate alegerile

19 Feb 2024 524

Lumea politică rămâne deocamdată o lume a bărbaților Ce a afirmat Alina Gorghiu în legătură cu legea ce prevede ca 33% dintre locurile eligibile pentru alegerile parlamentare să revină femeilor

26 Jan 2024 690

Primăria Constanța Licitație pentru închiererea unui spațiu pentru depozitarea materialelor folosite în alegerile din 2024

26 Jan 2024 716

Primăria Constanța se pregătește de alegeri Vrea să închirieze un spaţiu cu destinația de depozit pentru materialele necesare desfăşurării celor patru cicluri electorale!

15 Jan 2024 677

Serbia Mii de persoane au cerut, la Belgrad, anularea alegerilor parlamentare şi locale

24 Dec 2023 819

George Simion, lider AUR despre posibile alianțe de după alegeri „Discutăm cu toată lumea, în afară de PSD”

16 Dec 2023 837

Sondaj INSCOP Estimare participare vot alegeri parlamentare

04 Dec 2023 935