Alegeri parlamentare

Prezentarea candidaţilor PMP pentru Constanţa - entuziasm, convingerea unui rezultat bun la alegerile din 11 decembrie şi preşedintele Traian Băsescu (galerie foto)

Partidul Mişcarea Populară Constanţa şi-a prezentat candidaţii la alegerile parlamentare din 11 decembrie în prezenţa preşedintelui PMP, Traian Băsescu, şi a conducerii locale. Preşedintele PMP Constanţa, Claudiu Palaz, a dat cuvântul colegilor care deschid lista la Camera Deputaţilor, dar şi la Senat. 

Onaca, Turcescu şi Bistriceanu, oferta PMP pentru Constanţa! 

Candidaţii Partidului Mişcarea Populară la Camera Deputaţilor sunt: Turcescu Robert, Bistriceanu Magdalena, Coadă Sorin, iar, pentru Senat, Onaca Dorel-Constantin. Primul a vorbit Robert Turcescu, candidatul PMP pentru Camera Deputaţilor. El a declarat în faţa sălii pline de susţinători că „la Constanţa a întâlnit o căldură extraordinară a oamenilor, a colegilor de partid, a miilor de mâini strânse”. Turcescu este de părere că judeţul Constanţa este binecuvântat de Dumnezeu, cu un potenţial economic extraordinar, dar cu mulţi oameni foarte săraci. „Nu e firesc ca un judeţ între primele care contribuie la PIB-ul României să nu aibă astăzi o infrastructură pe măsura contribuţiei oamenilor de aici”, a spus Robert Turcescu.
 
La rândul său, Magda Bistriceanu, locul doi la Camera Deputaţilor, a spus că „se poate face politică şi cinstit, pentru oameni”. Dorel Onaca, cel care deschide lista la Senat, a afirmat că nu va avea linişte până când judeţul Constanţa îşi va recăpăta importanţa strategică şi s-a arătat indignat de faptul că instituţii importante cum sunt Direcţia Vamală sau Inspectoratul în Construcţii au sediile centrale la Galaţi, din cauza incompetenţei politicienilor care au condus Constanţa: „Constanţa este cel mai mare port din sud-estul Europei, care a ajuns să stea la mâna celorlalte judeţe, din cauza incompetenţei acestor aşa-zişi politicieni din ultimii opt ani”. 

„Program major de construcţie creşe şi grădiniţe” 

„Locomotiva” Traian Băsescu, omul care cunoaşte cel mai bine problemele României, a afirmat de la pupitrul întâlnirii electorale că PMP şi-a bazat campania pe adevăruri. În opinia sa, cele trei mari probleme identificate de PMP ca fiind probleme ce grevează viitorul României şi de care depinde şansa României în viitor sunt natalitatea, educaţia şi sănătatea. „Fără rezolvarea acestor trei priorităţi majore, România riscă să aibă un viitor greu de previzionat”, a spus Băsescu, el oferind celor prezenţi şi exemplificări în acest sens.
 
„Dacă ne referim la natalitate, pe toate evaluările specialiştilor, în 2050 România va avea 16,5 milioane de locuitori. Ceea ce, este limpede, ne va obliga la import de forţă de muncă - din Asia, din ţările arabe, din Africa. Soluţia aici este să redresăm trendul natalităţii. S-a făcut un lucru bun în ultima perioadă, prin revenirea la indemnizaţii pe timpul concediului de maternitate de 85% din ultimul salariu al mamei sau al tatălui, dar mai trebuie făcute câteva lucruri: primul, creşe şi grădiniţe. Degeaba îi dai mamei timp de doi ani 85% din ultimul salariu, dacă după ce şi-a terminat concediul de maternitate pleacă la serviciu şi nu are unde lăsa copilul. Înseamnă că-şi dă tot salariul pe o bonă. Degeaba îi dăm 85% mamei pe timpul concediului, dacă după creşă copilul nu poate fi dus la o grădiniţă sigură, pentru că, este clar, aici sectorul privat s-a limitat la a face o dezvoltare redusă, care nu acoperă nevoile familiilor tinere. Deci, pentru a stimula familiile să aibă copii, trebuie să declanşăm un program major de construcţie creşe şi grădiniţe. Vă dau un element: la 430 de copii cu vârste între 0 şi 3 ani, avem un singur loc în creşe. Ceea ce înseamnă că un program amplu de construcţie de creşe şi grădiniţe trebuie să-l lansăm imediat, dacă vrem să reversăm trendul natalităţii”, a precizat Traian Băsescu. 

„42% analfabetism funcţional şi 19,1% abandon şcolar”! 

În ceea ce priveşte educaţia, preşedintele PMP a subliniat două aspecte. „Ultima analiză pe sistemul de educaţie românesc ne arată că la nivelul copiilor cu vârstă de 15 ani avem 42% analfabeţi funcţionali. Asta înseamnă că acei copii citesc, dar nu înţeleg ce au citit. Din ce cauză? Din cauza modului cum este organizat sistemul, adică curricula neadecvată, pe de o parte, şi, pe de altă parte, profesorii nu renunţă la vechile metode de predare. Adică, în loc să organizeze o predare participativă, pur şi simplu ei merg, îşi recită 50 de minute lecţia, copilul ia notiţe, după care învaţă pe dinafară textele sau formulele şi el nu e obişnuit să judece”.
 
A doua mare problemă este, în opinia lui Băsescu, abandonul şcolar, care este 19,1%, procent dat de Institutul Naţional de Statistică acum două săptămâni. „Ne putem imagina cum va arăta România peste 20 de ani, când astăzi avem 42% analfabetism funcţional şi 19,1% abandon şcolar? Sigur, dacă la diminuarea analfabetismului şcolar avem varianta schimbării curriculei şi a modului de predare, pentru abandonul şcolar lucrurile sunt puţin mai complicate. De ce? De regulă, acest abandon are loc în familiile sărace şi cu mulţi copii. Care e indemnizaţia pentru un copil? 80 de lei. Cu 80 de lei o familie nu poate trimite copilul la şcoală. Este clar că trebuie să focusăm ajutoarele sociale pentru familiile sărace către copil. Să mărim alocaţia pentru copil şi o alocaţie de 450 de lei nu mi se pare deloc prea mare faţă de efortul unei familii de a trimite un copil la şcoală, al unei familii sărace. Mai mult decât atât, trebuie să condiţionăm punerea la dispoziţie a acestei alocaţii de prezenţa la şcoală. Și atunci, cu certitudine vom reuşi să diminuăm numărul de copii care abandonează şcoala”. 

„Niciun medic nu se poate perfecţiona cu 2.800 de lei pe lună” 

A treia mare problemă enunţată de Traian Băsescu o reprezintă sănătatea. Dacă vă aduceţi aminte, în urma raportului unei comisii prezidenţiale, am încercat introducerea unei noi legi a sănătăţii, în 2012. „Nu putem spera să avem sănătate, atât timp cât finanţarea spitalelor se face exact ca finanţarea şcolilor, adică în funcţie de zilele de spitalizare pentru bolnavi. Pe de altă parte, nu putem spera la un sistem de sănătate robust, atât timp cât un medic primar primeşte 2.800 de lei. Deci, trebuie să transformăm spitalele în fundaţii ale statului. Schimbându-le regimul de funcţionare prin statut de fundaţie, pot împrumuta bani, pot să-şi facă extinderi, pot să-şi facă dotări. De asemenea, pentru medici trebuie stabilit tarif. Nu poţi să plăteşti, aşa cum vă spuneam, un medic primar cu 2.800 de lei. Și atunci, trebuie stabilit: pentru o operaţie de apendicită, un medic încasează 100 de euro, pentru o operaţie pe cord deschis, încasează 9.000 de euro. Marile interese sunt ale producătorilor de medicamente, ale furnizorilor de aparatură medicală, şi nicidecum cele ale bolnavului”.

Obiectivul de ţară: unirea cu Republica Moldova  

Traian Băsescu a vorbit despre obiectivul de ţară al PMP - unirea cu Republica Moldova. Pentru atingerea acestui obiectiv, dacă va ajunge la guvernare, PMP va înfiinţa un minister al reunificării.

Alianţele postelectorale exclud PSD! 

În privinţa alianţelor, Traian Băsescu a explicat că nu se gândeşte la o alianţă cu PSD-ul. „Este exclusă această variantă, dar şi dacă ne uităm în partea dreaptă, aşa-zisă dreaptă, către liberali, acolo constatăm că doamna Gorghiu spune că nu va face niciodată alianţe cu PMP. A mai spus acest lucru, după locale, şi s-a prăjit. Vom vedea, pe noi ne interesează să obţinem un scor bun şi pe urmă discutăm. Dar trebuie să reţineţi că, în orice alianţă ne vom duce, condiţia noastră este ca funcţia de prim-ministru să revină PMP.”

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Consilierii judeţeni constănţeni, invitaţi în redacţia ZIUA de Constanţa să-l cunoască pe omul care a scris istorie pentru Dobrogea (document + galerie foto)

15 Oct 2018 1654

Deputatul Robert Turcescu şi consilierul judeţean Florin Goidea au mers la Mangalia. Litoralul românesc, subiect de dezbatere

05 Oct 2018 1552

Declaraţie politică a deputatului Robert Turcescu despre „Varianta de ocolire Mangalia“ şi criza agentului termic de la Constanţa

04 Oct 2018 1714

Deputatul Robert Turcescu (PMP), demers la Ministerul Sănătăţii pentru decontarea integrală a radioterapiei (document)

01 Oct 2018 3579

Turcescu (PMP) - „Numai o catastrofă naturală sau, Doamne ferește, un război ne-ar mai putea face, pe termen scurt, să redevenim o națiune!“

27 Sep 2018 777

Consiliul Local Municipal Constanţa transferă un teren către MApN pentru amenajarea unui cimitir al militarilor şi veteranilor de război (document)

26 Sep 2018 937

„Premierul catastrofă“ în versiunea deputatului PMP de Constanţa Robert Turcescu

20 Sep 2018 1631

Robert Turcescu a tras-o la răspundere pe şefa Editurii Didactice şi Pedagogice - „Aţi făcut un experiment pe minţile copiilor noştri!“

14 Sep 2018 834

Declaraţie politică Robert Turcescu (PMP) - „Moţiunea de cenzură, singura şansă!”

13 Sep 2018 2786

PMP Constanţa anunţă că nu va susţine demersurile ALDE privind funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean

12 Sep 2018 750

Interviu cu Robert Turcescu, deputat PMP de Constanța. Despre perspectiva României în actualul context conflictual din spațiul politic

08 Sep 2018 3336

Robert Turcescu susține un workshop la Neptun în fața tineretului PMP. Iată ce subiect a abordat (galerie foto)

07 Sep 2018 1304

Tineretul PMP se reuneşte la Neptun. Centenarul, printre temele celei de-a cincea ediţii a Şcolii de Vară

06 Sep 2018 395

Comisia de anchetă privind pesta porcină, respinsă de putere. Un deputat de Constanţa cere demisia ministrului Agriculturii

06 Sep 2018 378

Liberalii s-au reunit la Palatul Parlamentului. Vorbesc despre priorităţile sesiunii parlamentare de toamnă

02 Sep 2018 355

Proiectele discutate de Comisia de Urbanism a Consiliului Local. Printre ele, şi PUZ-ul care a „devorat“ spaţiile verzi de pe Lăpuşneanu! (documente)

28 Aug 2018 1096

Guvernul se pregăteşte să dea liber la împrumuturi, în condiţiile în care multe primării sunt în incapacitate de plată

14 Aug 2018 367

Declaraţii de avere Averea şi interesele consilierului judeţean PMP Florin Goidea (documente)

24 Jul 2018 762

Avize favorabile în Comisia de Administraţie a CLM. PNL şi PMP s-au abţinut. Vizate au fost zona peninsulară şi actualizarea preţului unui teren din Mamaia Nord

19 Jul 2018 1139

Poliţia Locală a „spart“ gaşca samsarilor de parcări din zona Sălii Sporturilor din Constanţa

19 Jul 2018 5384

Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, declarată neconstituțională

18 Jul 2018 378

Declaraţie de avere dominată de fosta soţie Ce venituri a avut consilierul PMP Secil Givan Cantaragiu? (document)

13 Jul 2018 1452

Codul administrativ, aprobat. Funcţionarii publici vor susține evaluări scrise anuale

09 Jul 2018 859

Ce venituri a avut în anul fiscal 2017 vicepreşedintele CJC Claudiu Palaz (PMP)? (documente)

30 Jun 2018 828

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, respinsă

27 Jun 2018 411

Daniel Turcu, de la PMP, are de rambursat în 2018 un credit. Nu deţine bunuri, dar de când a devenit consilier i-au crescut veniturile! (documente)

26 Jun 2018 1156

Eugen Tomac PMP contestă la Curtea Constituţională iniţiativa legislativă de modificare a legii privind statutul aleşilor locali

23 Jun 2018 1021

Moţiunea de cenzură „Demiterea guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!" depusă la Parlament

20 Jun 2018 2308

Congres PMP Traian Băsescu se retrage de la conducerea partidului. Noua structură a PMP se votează astăzi. Cine candidează de la Constanța

16 Jun 2018 1807

Proiect. Permis reținut pentru trei luni dacă folosiți telefonul la volan

15 Jun 2018 545

Congres PMP în luna iunie Claudiu Palaz candidează pentru funcţia de preşedinte al Ligii Aleşilor Locali

11 Jun 2018 748

Constanţa, oraş sufocat şi îmbâcsit! Consilierul Bogdan Bola lansează o provocare primarului Făgădău şi aleşilor locali PSD+PMP

08 Jun 2018 3074

Ce spune senatorul Traian Băsescu,despre grupul parlamentar al PMP din Senat

29 May 2018 915

Traian Băsescu rămâne fără grup în Senat!

29 May 2018 580

Traian Băsescu „Organizarea de către PSD a unui miting de susţinere a premierului Viorica Dăncilă este de un ridicol total"

28 May 2018 1045

Ce spune fostul preşedinte Traian Băsescu despre plecarea unor parlamentari către partidul lui Victor Ponta.

28 May 2018 938

PMP Limanu s-a „întărit“ cu oamenii lui Bădrăgan de la PRU. Este a doua „fuziune“ după Eforie, organizație în care taberele se luptă pentru putere

16 May 2018 686

Organizația PRU Limanu, judeţul Constanţa, s-a alăturat echipei PMP din localitate

15 May 2018 693

Scandalul din organizaţia PMP Eforie, departe de a se fi terminat! Consilierul local Negrici, exclus din partid, ameninţă cu plângeri penale! (galerie foto+documente)

14 May 2018 2722

Europarlamentarul Siegfried Mureșan trece de la PMP la PNL

04 May 2018 879

Mai mulți membri ai organizației de tineret naționale a PMP au trecut la Partidul Social Democrat. Care este situația la Constanța

02 May 2018 1249

Scandal. O organizaţie PMP din judeţ vrea să meargă în audienţă la Traian Băsescu. Palaz le transmite - „Nu ne-am cumpărat partid la Eforie!“

30 Apr 2018 2980

Claudiu Palaz solicită sistarea demolării imobilului Consiliului Județean Constanţa, de pe strada Izvor! (galerie foto +documente)

22 Apr 2018 1791

Moţiunea simplă depusă de PNL şi PMP împotriva ministrului Rovana Plumb, respinsă

10 Apr 2018 462

Fostul președinte, Traian Băsescu, în lacrimi la TV. Ce l-a emoționat pe fostul șef de stat

01 Apr 2018 2024

PMP vrea revenirea la alegerea primarilor din două tururi de scrutin. Campania de strângere de semnături, demarată după Paşti

23 Mar 2018 979

Monopol pe piaţa manualelor şcolare USR şi PMP contestă la CCR legea „editurii unice“

21 Mar 2018 539

PMP îşi umfla muşchii. Filiala PRU din Eforie l-a părăsit pe Bădrăgan în favoarea lui Palaz!

18 Mar 2018 1436

Proiect de hotărâre depus la Consiliul Judeţean Constanţa. Vizează transparenţa în administraţie. Cine l-a iniţiat

14 Mar 2018 724

Cu ce se mai ocupă parlamentarii. Indemnizaţii pentru limită de vârstă destinate aleşilor locali şi judeţeni!

14 Mar 2018 752