Baietii destepti de la Consiliul Judetean

Undeva in spatele blocurilor de pe Bd. Lapusneanu, in zona Tomis III, exista un imobil scutit de impozite, unde locatarii - subordonati ai CJC - platesc chirii infime

Nu au reusit sa primeasca o locuinta ANL, dar institutia unde lucreaza le-a pus la dispozitie una de serviciu. Peste 60 de angajati ai Consiliului Judetean stau intr-o garsoniera, in buricul targului, si platesc pentru ea o suma infima. Tariful special de care beneficiaza angajatii CJC pentru chiria lunara este de aproape zece ori mai mic decat pretul pietei. Astfel, cei peste 60 de norocosi care stau in locuinta pusa la dispozitie de CJC platesc 85 de lei pentru o garsoniera de 24 mp. Asta in conditiile in care o garsoniera, cu acelasi confort, in zona Tomis III, costa in jur de 200 de euro. Pomana curata pentru beneficiarii locuintelor. Prin urmare, este un fel de locuinta ANL, dar care nu se afla in administrarea primariei, ci a Consiliului Judetean. Mai exact, blocul de locuinte L4, situat pe Aleea Magnoliei, este administrat de SC Domeniul Public si Privat Judetean (DPPJ) SRL, din cadrul Consiliului Judetean Constanta.

Chiria lunara: 85 lei

Potrivit directorului DPPJ, Ionut Clipea, tariful a fost stabilit in 2004, iar suma corespunzatoare chiriei se actualizeaza anual, in functie de rata inflatiei. Prin HCJC nr. 34/2005, consilierii judeteni au aprobat o chirie lunara pentru aceste locuinte in valoare de numai 500.000 lei vechi, astfel ca, in raport cu rata inflatiei, suma a ajuns, in 2008, la 850.000 lei. Suma este insignifianta, avand in vedere faptul ca piata imobiliarelor, in special cea a chiriilor, a explodat in ultima perioada. Prin urmare, tariful pe care chiriasii il platesc pentru garsonierele detinute este pomana curata. Locuintele de serviciu puse la dispozitie de CJC au chirii de nivelul locuintelor ANL. Deosebirea este ca, pentru locuintele ANL, primaria subventioneaza, anual, deficitul produs in bugetul RAEDPP din cauza impozitelor foarte mari, in raport cu chiriile, pe care regia este nevoita sa le plateasca primariei.

Blocul offshore

Directorul DPPJ ne-a explicat ca blocul cu pricina este scutit de impozite. Astfel, daca, in cazul locuintelor ANL, chiriile mici se subventioneaza din bani publici, in cazul locuintelor CJC, nu se pune problema sa se acopere vreun deficit cauzat de tarifele foarte mici, pentru ca nu se plateste niciun impozit. Potrivit directorului DPPJ, criteriul in baza caruia le sunt aprobate cererile subordonatilor CJC pentru obtinerea unei astfel de locuinte, in regim de inchiriere, il reprezinta salariile foarte mici. Cu toate acestea, se stie ca salariile functionarilor din CJC sunt mai mari decat ale celor din primarie.

Alte 11 locuinte isi vor gasi beneficiari

Pe ordinea de zi a sedintei de astazi a CJC se afla un proiect de hotarare de modificare a HCJC nr. 34/2005, prin care numarul locuintelor de serviciu va fi suplimentat de la 54 la 65. Purtatorul de cuvant al CJC, Cristian Moldovanu, ne-a declarat ca in incaperile respective a functionat, pana nu demult, un centru de instruire pentru operare pe calculator, dar ca acum au fost eliberate. Astfel, s-au creat inca 11 locuinte ce vor fi atribuite subordonatilor CJC. Moldovanu a mai spus ca cei care locuiesc in blocul offshore (fara impozite sau cu taxe foarte scazute) sunt fie angajati ai CJC, fie ai institutiilor de cultura subordonate CJC.

Dificultati la evacuare

Directorul DPPJ ne-a linistit, afirmand ca locatarii din blocul L4 isi platesc singuri intretinerea, lumina sau alte cheltuieli. El a precizat, insa, ca, desi DPPJ a facut anumite investitii, a pus gresie si interfon la intrare etc, chiriasii nu au prea mare grija de imobil, in spatiul comun pe care-l au la dispozitie (holurile). Ionut Clipea a precizat ca angajatii care stau in blocul L4 isi pierd dreptul de a mai locui acolo in momentul in care isi dau demisia sau sunt concediati. "Am avut si astfel de probleme. Chiar saptamana trecuta am reusit sa scapam de un locatar care fusese evacuat, teoretic, din 2004. Am avut un proces pe care l-am castigat, iar hotararea a fost pusa in executare cu ajutorul unui executor judecatoresc", a mai spus seful DPPJ. Angajatii care beneficiaza de locuinta de serviciu pe o chirie de nimic au la dispozitie, in garsoniera, si baie, dar si o bucatarioara.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU {/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Primăria Techirghiol investește în lucrări de reparație și întreținere curentă a unor străzi asfaltate (DOCUMENT)

25 Mar 2024 630

Primăria Năvodari, județul Constanța a cumpărat servicii de mentenanță pentru iluminatul public

05 Mar 2024 572

Soluția oferită de magistrații Curții de Apel Constanța în procesul dintre Team Force Security SRL și mai multe societăți

02 Mar 2024 497

Ședință CLM Constanța Consilierii stabilesc costul mediu lunar de întreținere pentru beneficiarii de la Căminul pentru persoane vârstnice (DOCUMENT)

26 Feb 2024 595

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, cumpără servicii de mentenanță a iluminatului public

26 Feb 2024 857

Team Force Security SRL dă în judecată mai multe societăți. Dosarul, pe rolul Curții de Apel Constanța

23 Feb 2024 554

Licitație de 9,58 de milioane de euro, pentru DRDP Constanța, tranșată de judecătorii de la Curtea de Apel (MINUTA)

21 Feb 2024 667

Autoritatea Navală Română bagă în reparații capitale pontonul din Brăila! Iată cine se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)

18 Feb 2024 3553

Direcția Generală Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța caută o firmă care va face curățenie în Pavilioanele pentru pensionari (DOCUMENT)

15 Feb 2024 641

Licitații Constanța Licitație organizată de CN APM Constanța pentru securitate și detecție la incendii pentru clădirile instituției (DOCUMENT)

14 Feb 2024 576

Unitatea Militară 02049 Constanța cumpără servicii de întreținere a aeronavelor

12 Feb 2024 694

Licitații Constanța Primăria Mangalia pregătește un contract pentru întreținerea spațiilor verzi și a parcurilor (DOCUMENT)

01 Feb 2024 806

SRCF Constanța, demersuri pentru stabilizarea unui versant pentru calea ferată din Portul Constanța

28 Jan 2024 709

Licitații publice Compania lui Dorin Berbescu, contract de întreținere a echipamentelor video în proiectul Safe City din municipiul Constanța

14 Jan 2024 709

Licitații județul Constanța Două firme locale reabilitează trotuarele străzilor din Cernavodă (DOCUMENT)

24 Oct 2023 1000