Functionari din Primarie, condamnati pentru coruptie

Constantin Babus a fost osandit la doi ani si zece luni de inchisoare cu suspendare

Angajatii din Primaria Constanta trimisi in judecata pentru fapte de coruptie au fost gasiti vinovati si condamnati de catre Tribunalul Constanta. Dupa o luna de deliberari, ieri, judecatorii Tribunalului s-au pronuntat intr-un dosar care se taraie prin instante de aproape cinci ani de zile. Magistratii l-au osandit pe Constantin Babus, directorul Directiei Administrarea Domeniului Public si Privat din Primaria Constanta, la doi ani si zece luni de inchisoare si au dispus suspendarea conditionata a pedepsei, pentru comiterea infractiunii de luare de mita. Marius Tarcatu, seful Compartimentului de Urbanism si Amenajari Teritoriale din cadrul Consiliului Judetean Constanta, a fost condamnat pentru complicitate la luare de mita la doi ani si jumatate de inchisoare, cu suspendare. De o sentinta ceva mai blanda s-a bucurat Ionel Pilat, directorul Directiei Servicii Publice din Primarie. Acesta a fost osandit la doar doi ani de detentie, tot cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pentru santaj. De asemenea, instanta a dispus confiscarea sumei de 20.000 de dolari de la Constantin Babus si returnarea acesteia catre Dumitru Burcin, patronul restaurantului Pelican, partea vatamata in dosar. Spre bucuria procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie Constanta, cheltuielile judiciare care au fost retinute in sarcina celor trei acuzati nu sunt tocmai mici. In acest sens, fiecare din ei trebuie sa achite cate 6.000 de lei. Ramane, totusi, de vazut daca DNA se va multumi sau nu cu aceste sume. Procesul se afla pe rolul instantelor de aproape cinci ani de zile si inca nu s-a pronuntat o sentinta definitiva. Dumitru Burcin, patronul restaurantului Pelican, a formulat un denunt prin care afirma ca, in toamna anului 2002, Babus i-a cerut 20.000 de dolari pentru a-i facilita intrarea la o negociere pentru cumpararea terenului aferent restaurantului. Anchetatorii au stabilit ca banii i-ar fi parvenit lui Babus prin intermediul lui Tarcatu. La vremea respectiva, Ionel Pilat era director adjunct in cadrul Primariei si a fost acuzat ca l-ar fi santajat pe Burcin.

Primaria a sarit in aparare

Pe parcursul cercetarii judecatoresti, Primaria si-a aruncat in lupta toate armele pentru a-i scoate basma curata pe cei trei inculpati. In fata judecatorilor s-au perindat martori care mai de care mai dornici sa se jure pe cruce cu privire la nevinovatia celor trei. Rand pe rand, Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, viceprimarul Gabi Stan, Nurhan Ali, directorul executiv al HCM Constanta si consilier local PSD, Nicolae Terzi patronul restaurantului Terasa Colonadelor, si multi altii au depus marturie pentru Babus, Tarcatu si Pilat. Declaratiile acestora s-au axat pe faptul ca DNA-ul i-ar fi vrut, de fapt, in vizor pe primarul Radu Mazare si pe presedintele CJC, iar Babus, Tarcatu si Pilat nu ar fi fost decat un mijloc de a ajunge la acestia. Chiar si in pledoaria finala, apararea a solicitat achitarea si a atras atentia asupra faptului ca autodenuntul formulat de Dumitru Burcin a fost facut la Directia Nationala Anticoruptie Constanta, dar in fata unor procurori din cadrul DNA Bucuresti, aspect relevant pentru modul in care procurorii au fost cei care au ajuns la Burcin, in timp ce ii vanau pe cei aflati la conducerea Constantei. Cu toate acestea, dupa cum s-au pronuntat judecatorii, cercetarea judecatoreasca a scos la iveala faptul ca cei trei erau, de fapt, vinovati. Sentinta Tribunalului nu este definitiva si poate fi atacata in apel, la Curtea de Apel Constanta. Iar daca nici hotararea de acolo nu va fi pe placul vreuneia dintre parti, atunci procesul va merge mai departe, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 254

CSM Constanța box Erson Huseim a câștigat Cupa României

22 Mar 2024 828

CSM Constanța Boxerii Alexandru Buleu și Erson Huseim, finaliști în Cupa României

21 Mar 2024 600

LIVE TEXT. Tenis de masă CSM Constanța, învinsă, dar a luptat admirabil pentru finala ETTU Europe Cup Women (FOTO + VIDEO)

17 Mar 2024 773

CSM Constanța baschet Britney Jones, MVP în finala Cupei României, primul meci în fața propriilor fani. „Sunt entuziasmată!“

15 Mar 2024 657

Andrei Talpeș - „Suntem o echipă competitivă“ CSM Constanța a cucerit Cupa României și luptă și pentru titlul de campioană (GALERIE FOTO)

13 Mar 2024 777

Tenis de masă CSM Constanța joacă în Sala Sporturilor pentru calificarea în finala ETTU Europe Cup Women. „Alături de o sală plină!“

13 Mar 2024 558

Farul Constanța Echipele Under-18, Under-17 și Under-15, calificate în semifinale. 14 goluri marcate în sferturi! (GALERIE FOTO + VIDEO)

11 Mar 2024 845

Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza“ Constanţa Echipa feminină, campioană județeană la categoria Under-10 (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 1109

Baschet CSM Constanța, încă o victorie de răsunet contra campioanei Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și calificare în finala Cupei României (GALERIE FOTO + VIDEO)

11 Mar 2024 1055

Au fost stabilite calendarul și comisia de evaluare a managerului de la Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare”

10 Mar 2024 538

Universitatea Ovidius din Constanța organizează finala regională în cadrul competiției muzicale „Europavox Campus” 2024

06 Mar 2024 421

Tenis de masă CSM Constanța luptă pentru calificarea în finala Europe Cup Women. Înfrângere la mare luptă în tur (GALERIE FOTO)

05 Mar 2024 694

Farul Constanța Amintirile de aur ale lui Mihai Guriță. Finala Cupei, meciurile cu Auxerre și eurogolul său. Un atacant care lovea ca fulgerul! (GALERIE FOTO)

27 Feb 2024 1174

Judo Costin Mihăilă, de la CS Sparta Techirghiol, medaliat la Campionatul Național (GALERIE FOTO)

26 Feb 2024 1218