Insulele din mare, amplasate strategic

Cele sapte asezari lacustre vor avea forme de sirene, de pescarusi sau de lalea si vor fi amplasate la 500 - 700 m de mal

Primaria municipiului intentioneaza sa creeze de-a lungul tarmului, in Constanta si Mamaia, sapte insulite. Poate ca initiativa nu ar fi tocmai rea, mai ales ca se va transforma intr-o atractie pentru turisti, insa amplasarea ridicaturilor de pamant poate crea suspiciuni. In urma cu doar cateva zile, primaria a depus la Agentia pentru Protectia Mediului Constanta documentatia Planului Urbanistic Zonal privind amenajarea facilitatilor turistice si de agrement de la Marea Neagra - Constanta, Poarta I - Mamaia Nord. In fapt, planul intocmit de Kalinia Proiect ne prezinta amplasarea si modul in care vor lua nastere cele sapte insule pe care primarul Radu Mazare le viseaza de ceva vreme. "Obiectivul prezentei documentatii consta in realizarea unui studiu de solutie privind amplasarea a sapte insule de agrement in lungul tarmului Marii Negre, trei in dreptul municipiului Constanta si patru in dreptul statiunii Mamaia, in scopul valorificarii potentialului turistic si natural al zonei", se mentioneaza in actele depuse la APM. Proiectul are la baza Certificatul de Urbanism 291 din 22 ianuarie anul curent. Insulele vor fi postate la o distanta de 500 - 700 de metri fata de mal, in urmatoarele zone: str. Prelungirea Eroilor, str. Ion Ratiu, promontoriu de la Pescarie, zona Hotel Flora, Cazinoul din Mamaia, hotelurile Mercur si Central si zona Mamaia Nord. Cu alte cuvint, prima insula va fi amplasata in zona Casei Casatoriilor, pe unde are casa mai-marele judetului, Nicusor Constantinescu. De altfel, zona este cunoscuta ca fiind preferata mai multor oameni de vaza ai orasului. Ce-a de-a doua va fi amplasata la fix pentru a fi vazuta din acea zona a orasului cunoscuta ca si "cartierul consilierilor". A treia insulita va fi amplasata la Pescarie, tocmai buna ca sa fie vazuta din ansamblul Spectrum, unul foarte drag inimii edilului constantean. Ca sa nu mai vorbim de asezarea lacustra din dreptul Hotelului Flora. Oricine stie ca Mazare este actionar la unitatea de cazare, impreuna cu prietenul si partenerul sau intr-ale politicii si administratiei, Nicusor Constantinescu. Asadar, se pare ca insulitele au fost asezate in asa fel incat sa aduca placere nu numai turistilor, ci si unora sau altora.

Sirene, pescarusi si lalele

Prima insula este amplasata la aproximativ 1.000 m nord fata de Portul Tomis, cea de-a dou, la aproximativ 2.800 m fata de aceasta, iar cea de-a treia, la 3.600 m de cea de-a doua. Aceasta din urma va fi prima insula din Mamaia. A doua insula din statiune va fi amplasata la aproximativ 1.600 m fata de prima, a treia - la 1.000 m fata de cea de-a doua, a patra - la 2.300 m fata de a treia, iar a cincea - la 2.500 fata de a patra. Si cum mai-marele urbei are o imaginatie bogata, nici cand a venit vorba de insule nu s-a lasat mai prejos. Asa ca s-a gandit ca, daca oraselul lacustru va avea forma de frunza de artar, cele sapte noutati din mare nu trebuie sa fie monotone. Astfel, unele vor reprezenta sirene, iar cea de la Cazinoul din Mamaia va avea forma unui pescarus care isi ia zborul. Prima insula din Constanta, cea din zona strazii Prelungirea Eroilor, va avea forma unei lalele. Aceasta se va suprapune cu digul de protectie existent si se va uni cu faleza, printr-o estacada. Fiecare insula va avea trei hectare si va gazdui restaurante, baruri, cluburi, sali de jocuri, piscine, muzee, expozitii, magazine specializate, terenuri de sport si scoli de scufundare. De asemenea, turistii vor avea de unde sa inchirieze articole sportive sau sa efectueze sporturi nautice. In zona Constanta se vor avea in vedere amenajarile existente si de perspectiva. Aceste insule vor ingloba digurile existente, de aproximativ 250 m lungime, vor fi paralele cu tarmul si vor fi situate la circa 500 - 700 m distanta fata de mal. In dreptul fiecarui dig se va realiza o insula care se va uni cu cel alaturat printr-o estacada fundata pe piloti. Intre ele se va amenaja legatura cu malul, tot sub forma unui dig care este deja prevazut pentru protectia plajei.

"Insula va absorbi energia valurilor"

Accesul la insule se va realiza pe cale rutiera si naval. Proiectul prevede o estacada fundata pe piloti, care sa nu afecteze practic curentii din zona. In zona de mal, estacada se transforma intr-un epiu corespunzator solutiei de protectie a plajelor litoralului. Pentru accesul mai facil al turistilor se are in vedere realizarea unor racorduri rutiere auto si pietonale cu drumurile existente. Accesul naval este asigurat cu ajutorul velelor, iar adancimile existente, de minimum patru metri, permit acostarea acestora. Pentru acestea sunt necesare unele amenajari. "Spre larg, insula va absorbi energia valurilor care, astfel, se vor inalta mai putin, realizand in mod economic posibilitatea vizitatorilor de a privi spre largul marii. Insulele se vor realiza prin umplerea cu material nisipos a conturului executat sub forma unor constructii absorbante, cu taluz sau parament vertical", spune proiectantul. Aceasta solutie este mai practica decat prevederea unor infrastructuri pe piloti, intrucat cladirile pot fi realizate in orice pozitie si solutie constructiva si cu modificarile care pot aparea in timp. De asemenea, se are in vedere inglobarea digurilor existente, care reprezinta un masiv de blocuri artificiale si anrocamente.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Caută un loc de muncă? Liceul Tehnologic ”Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, județul Constanța angajează

19 Apr 2024 243

Marcel Ciolacu Portul Constanţa, cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră

19 Apr 2024 270

Locuri de muncă Constanța Primăria Municipiului Mangalia scoate la concurs un post vacant. Detalii

19 Apr 2024 323

Este necesară o vechime de 6 ani și 6 luni Ce post scoate la concurs Universitatea „Ovidius” Constanța

19 Apr 2024 504

Spitalul Municipal Mangalia, județul Constanța angajează asistent medical pentru Secția Obstetrică ginecologie

18 Apr 2024 449

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 540

Angajări Constanța Ce post scoate la concurs Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord

18 Apr 2024 512

Angajări Constanța Spitalul Orășenesc Cernavodă scoate la concurs un pot vacant. Iată ce trebuie să faci

17 Apr 2024 394

Locuri de muncă Constanța Serviciul Public de Gospodărie Comunală Techirghiol angajează. Detalii

17 Apr 2024 413

Preotul Petrică Leașcu a intrat „în post și rugăciune la Curtea de Apel Constanța“! (FOTO+VIDEO)

16 Apr 2024 760

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța scoate la concurs un post vacant. Iată ce trebuie să faci

15 Apr 2024 760

​Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța angajează paznic. Detalii

15 Apr 2024 493

Muzeul de Artă Populară Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

15 Apr 2024 668

Angajări Constanța Cauți un loc de muncă? Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa angajează

15 Apr 2024 755

Vineri, ziua pronunțării Preotul Petrică Leașcu, personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“, intră „în post și rugăciune la Curtea de Apel Constanța“

15 Apr 2024 654