Radu Mazare a plans langa sicriul lui Dida

Corneliu Dida a fost un intelectual de mare clasa si tot ceea ce a facut a fost "pentru semenii lui, pentru romani"

Rude, oameni politici sau simplii cetateni din orasul si judetul Constanta si-au luat, ieri, un ultim ramas bun de la doctorul si deputatul PSD Corneliu Dida. Tristete, lacrimi si o imensa neputinta in fata soartei se puteau vedea, ieri, pe chipurile a sute de oameni veniti la Catedrala Sf. Petru si Pavel pentru a-l conduce pe ultimul drum pe cel ce a fost eminenta cenusie a echipei Mazare-Constantinescu, Corneliu Dida. Cortegiul funerar a plecat de la sediul organizatiei judetene PSD Constanta, unde a fusese depus corpul deputatului, in jurul orei 10.00. Escortat de un antemergator al Politiei Rutiere, cortegiul a ajuns la catedrala in jurul orei 11.00. Aici era asteptat de simpli cetateni, colegi de partid si cateva rude. In scurt timp, catedrala s-a dovedit a fi neincapatoare pentru multimea de oameni veniti sa asiste la slujba. Parlamentari, primari, consilieri judeteni si locali, directori de institutii si cetateni de rand au asistat la slujba care a tinut mai bine de o ora si a fost oficiata de preoti ai catedralei, secondati de mai multi diaconi. In multimea de oameni au putut fi recunoscute cu usurinta personalitati ale urbei si judetului, cum ar fi presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constntinescu, deputatii PSD Alexandru Mazare si Eduard Martin, parlamentarii PNL- Puiu Hasotti, Gheorghe Dragomir si Andrian Mihei, subprefectul Adrian Nicolaescu, viceprimarii Gabriel Stan si Nicolae Nermirschi, fostul subprefect Nicolae Butoi, directorul Administratiei Maritime a Portului Constanta, Matei Constantin, seful Directiei Apelor Dobrogea Litoral, Gheorghe Babu, coordonatorul Directiei Judetene a Arhivelor Nationale, Virgil Coman sau avocatul Sorin Calafus. La slujba au asistat si secretarul CJC, Mariana Belu, numerosi primari si consilieri judeteni sau locali PSD in functie, angajati din cadrul Primariei Constanta, carora li s-au alaturat si fosti alesi judeteni - Gheorghe Halet si Nicolae Buriac, ex-deputatul PSD Stefan Giuglea si viitorul deputat Lucian Balut. Nici fostul subprefect, in prezent consilierul municipal Nicolae Moga, nu a lipsit insa a preferat sa stea afara, alaturi de primarul orasului Eforie, Ovidiu Brailoiu si, pentru putin timp, cu Mihai Mazare, fratele edilului din Constanta. In schimb, primarul Radu Mazare, nu a reusit nici de aceasta data sa fie punctual. Absenta sa a fost remarcata de toti, consilierul judetean Beres Cornelia chiar intreband, in soapta, "Radu n-a venit?". Mazare si-a facut aparitia in jurul orei 11.20, insotit de fiul sau si mama acestuia.

Lumanari in sediul PSD

Pe parcursul celor aproximativ doua zile cat trupul neinsufletit al deputatului Corneliu Dida a stat in sediul organizatiei judetene PSD, multi constanteni au aprins o lumanare la capataiul sau. Printre cei care au adus un ultim omagiu omului Corneliu Dida au putut fi zariti presedintele organizatiei municipale PDL Constanta, deputatul Laurentiu Mironescu, vicepresedintele CJC, Petre Stanca, consilierul local din Mangalia Constantin Filimon, directorul Regiei Autonome Judetene de Apa, Felix Stroe, fostul sef al DADL, Hristu Uzun, presedintele filialei municipale a PSD, Gelu Dae si alti social-democrati. Surse din PSD au afirmat ca, la inmormantarea deputatului era asteptat si vicepresedintele Liviu Dragnea, insa nu a ajuns. La inmormantarea care a avut loc la cimitirul Central din Constanta nu a fost prezent niciun lider PSD de la centru, insa, deputatul Viorel Hrebenciuc a trimis o coroana de flori.

Lacrimi pe obrajii lui Mazare

La finalul slujbei, primarul municipiului Constanta a rostit cateva cuvinte in memoria celui care, dupa cum a subliniat, a fost "mentorul" sau. In scurta sa interventie, Radu Mazare a scos in evidenta modestia "doctorului Dida", cum ii spuneau cei apropiati. Cu greu si-a putut stapani lacrimile edilul. Cei prezenti la catedrala, au putut afla ca, in momentul internarii sale "intr-un spital destul de pricajit din Bucuresti", Corneliu Dida a spus personalului ca este medic pensionar, fara sa adauge ca era deputat si membru in Comisia pentru sanatate a Camerei Deputatilor. Mazare a reamintit ca doctorul Dida a fost cel care a insistat pentru repararea Spitalului Judetean Constanta si sa se inceapa cu sectia de diabet, fara a dori vreodata sa preia sefia ei. "N-a fost pentru mine un strateg si nici pentru cei din jurul meu. A fost un mentor, un om care, acum 18 ani, cand eram tineri naivi... a venit la noi, ca un oarecare, si ne-a spus ca vrea sa fie langa noi", a afirmat edilul. Pentru prima oara, cei prezenti in catedrala l-au putut vedea pe Radu Mazare plangand, durerea prilejuita de pierderea "doctorului Dida" nemaiputand fi mascata. Corneliu Dida a fost un intelectual de mare clasa si tot ceea ce a facut a fost "pentru semenii lui, pentru romani". Disparitia acestui mare om reprezinta o mare pierdere pentru locuitorii municipiului si judetului Constanta si nu numai.

Cea mai innegurata zi

In perioada premergatoare inhumarii, in afara de membrii familiei, printre cei ce au stat mult timp langa trupul neinsufletit al doctorului Dida s-au aflat presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu si deputatii PSD Alexandru Mazare si Eduard Martin. Trecerea in nefiinta a deputatului l-a marcat vizibil pe Alexandru Mazare. Cu ochii plini de lacrimi si privirea pierduta, el ne-a marturisit ca ziua de ieri a fost "cea mai innegurata din viata mea". "A fost omul alaturi de care am stat mai bine de 15 ani, a fost mentorul meu spiritual. Un om cu o bogatie spirituala inestimabila, de o modestie desavarsita si care n-a facut decat bine. N-a stiut ce-i a pizmui, a dusmani sau a dori rau cuiva. A avut o viata de sfant!", a adaugat mai tanarul coleg de parlament al deputatului Corneliu Dida. Lipsa sa va fi resimtita "mai mult decat am crezut" si de Eduard Martin. El a recunoscut ca a invatat enorm de la doctorul Dida si este convins ca activitatea si personalitatea sa "si-au lasat amprenta asupra orasului si judetului nostru".

Dorinta neimplinita

"O mare dorinta a sa a fost sa existe colaborare intre institutiile statului si intre autoritatile locale, sa rezolvam impreuna tot ceea ce ce-si doresc constantenii mai mult", a declarat subprefectul judetului Constanta, Adrian Nicolaescu. Convins ca spiritul deputatului Corneliu Dida "va fi permanent alaturi de noi", subprefectul si-a exprimat speranta ca dorinta parlamentarului PSD sa fie indeplinita de cei aflati in diverse functii. Trecerea in nefiinta a parlamentarului PSD este, in opinia deputatului PNL, Gheorghe Dragomir, o mare pierdere pentru toata lumea. "A fost un om deosebit ce lasa un mare gol in urma sa, proiecte incepute si nefinalizate. Cei care l-au cunoscut si indragit sper sa duca mai departe proiectele sale", a afirmat liderul PNL. In editia de maine a cotidianului nostru vom prezenta ultimul interviu acordat ziaristilor nostri de deputatul PSD Corneliu Dida.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 449

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1839

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1190

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 1517

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 1285

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 677

Iată cine vrea să conducă judecătoriile din Mangalia și Medgidia! (DOCUMENTE)

05 Mar 2024 946

Mesajul lui Emil Constantinescu despre trecerea în neființă a lui Max Bădin „Regret profund că nu mai este printre noi și că nu am avut ocazia să-mi iau rămas bun”

02 Mar 2024 752

Conferința județeană a PUSL Constanța. Chiforeanu -președinte, Eserghep-primvicepreședinte (FOTO+VIDEO)

01 Mar 2024 1121

ZIUA LIVE Interviu cu Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

27 Feb 2024 725

ZIUA LIVE Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

26 Feb 2024 1002

Preşedintele CNAS, Valeria Herdea „În România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici”

19 Feb 2024 880

Remus Zăgan, ales președinte al Senatului Universității Maritime din Constanța. Averea și interesele (DOCUMENTE)

19 Feb 2024 1274

Alegeri interne la UAR, Sucursala Constanța. Liviu Merdinian, președinte pentru următorii patru ani

19 Feb 2024 760

Are termen să predea absolut toate actele partidului în original Șoșoacă a divorțat politic de soțul său!

18 Feb 2024 1257