Se prabuseste strada Traian?!

Lucrarile pentru construirea Trident Plaza pun in pericol zona * Oamenii se tem ca surparea strazii se poate accentua si, in timp, poate duce la destabilizarea blocurilor si la distrugerea fundatiilor imobilelor in care isi duc traiul

O simpla plimbare pe strada Traian te poate ingrozi. Pe langa faptul ca circulatia se desfasoara intr-un ritm infernal pe straduta ingusta, dar foarte folosita de soferi, un tronson de drum este inchis. Motivul: strada Traian a inceput sa se prabuseasca. Probabil toti locuitorii orasului au putut observa ca pe valea Portului se construieste un mare centru comercial. Trident Plaza, proiectul unor firme ce se vor serioase, necesita o investitie de peste o suta de milioane de euro. Planul este maret, insa pana la atingerea lui, se pare ca drumul este presarat cu probleme. Din cauza lucrarilor de excavatie, strada Traian a inceput sa se surpe. Faptul nu i-a nemultumit numai pe soferii nevoiti sa stea la un semafor improvizat, pentru ca o portiune de strada a fost inchisa, dar i-a speriat si pe locatarii din zona. Oamenii se tem ca surparea strazii se poate accentua, si, in timp, poate duce la destabilizarea blocurilor si la distrugerea fundatiilor imobilelor in care isi duc traiul. "Deocamdata nu avem probleme, dar am inteles ca vor consolida si partea aceea de faleza. Normal, locatarii isi pun semne de intrebare. Sunt nelinistiti, nu stiu daca blocurile sunt in siguranta. Insa noua nu are cine sa ne raspunda", spune Gabriela Bellu, administratorul asociatiei 773 de pe Traian. Pentru a linisti lumea, autoritatile nu stiu decat sa arunce pisica de la unii la altii. Inspectoratul de Stat in Constructii a facut verificari in zona si si-a urmat atributiile: au dispus administratorului drumului, SCIL Confort Urban SA sa procedeze conform legii. Adica sa expertizeze situatia, sa gaseasca sursa problemei si sa ia toate masurile de siguranta. "Acolo este o problema de ape subterane. Din cauza excavatiilor apa s-a drenat si s-a surpat strada. Se verifica in continuare, insa problema este foarte complicata. Se strang ape in subteran si nu se stie de unde. S-au facut controale, insa nu s-a dezlegat misterul. In zona nu exista izvoare naturale sau alte surse de apa", explica purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Stat in constructii, Radu Damian. Acesta a mai explicat ca situatia trebuie rezolvata de beneficiarul lucrarii, care ar trebui sa continue lucrarile de consolidare a falezei.

Mister: se surpa strada, nu si malul

Pe de alta parte, Claudiu Radulescu, directorul comercial al SCIL Confort Urban, se disculpa spunand ca societatea pe care o reprezinta a facut exact ce trebuia, ca administrator al strazii: a blocat portiunea de drum afectata. "Portiunea afectata este tot in organizarea de santier a beneficiarului lucrarii. Insa, strada este a primariei. Noi am vorbit cu cei de la Trident Plaza si nimeni nu stie ce se intampla. Acolo sunt si galerii din 1912. Banuim ca, din cauza lucrarilor a fost obturata o galerie de aductiune a apelor catre Port, construita pe la 1912. Apa care surpa malul este dura, nu este din conducte. Am adus experti din Bucuresti, oameni batrani, dar nimeni nu isi da seama ce se intampla. Ciudat este ca malul nu se surpa, ci numai strada", mai spune directorul din cadrul SCIL. Acesta a mai precizat ca parerea sa ca specialist este ca locuitorii din zona nu ar trebui sa fie ingrijorati, pentru ca blocurile nu sunt in pericol.

Cine va plati reabilitarea?

Acelasi lucru il sustine si Mihaela Patrutoiu, sefa Serviciului Drumuri si Iluminat Public din cadrul primariei Constanta. "Eu nu va pot oferi foarte multe detalii din cauza faptului ca beneficiarul a platit proiectantul. Nu sunt probleme de alunecari de teren, este doar o tasare a strazii. Insa, va pot spune ca toate cladirile sunt monitorizare si ca oamenii ar trebui sa fie linistiti", a mai spus Mihaela Patrutoiu. Dealtfel, chiar ieri s-a organizat o sedinta de lucru, chiar pe strada Traian, pentru a vedea de unde provine problema. Insa, echipa prezenta la fata locului nu a fost deloc comunicativa, nedorind sa discute cu reporterii cotidianului nostru. "Nu avem ce sa va spunem. Nu este nicio problema aici", s-au fastacit cei care venisera probabil sa dea de cap problemei. Insa, oamenii nu pot sta linistiti stiind ca blocurile le sunt intr-un potential pericol. Mai mult decat atat, istoria Constantei nu a fost privata de evenimente nefericite. In filele de "povesti" nefericite ale orasului stau inscrise cazuri de strazi din zona Portului care s-au prabusit din caua surparii malului. Oamenii nu pot decat sa spere sa nu se repete nenorocirile din trecut. De asemenea, mai apare o intrebare: cine va plati reabilitarea strazii? Beneficiarul, care a cauzat practic problema sau Primaria, cea care are in grija strada?

Tridentul prieteniilor

Trident Plaza este o investitie a fondului austriac Immoeast prin Harborside Imobiliara. Complexul va reuni un centru comercial, parcari subterane distribuite pe trei nivele, o cladire de birouri si un hotel de cinci stele cu 250 de camere. La lansarea proiectului, beneficiarul a promis ca 20% din suma totala destinata lucrarilor, va fi alocata consolidarii malului si turnarii fundatiei. Trident Plaza este dezvoltat de grupul RED prin intermediul a doua societati din portofoliul Immoeast: Harborside Imobiliara si Harborside Hotel. La aceasta din urma figureaza ca actionar firma cipriota Master Job Limited, actionara si in societatea Sisteme Internationale de Afaceri SA. Restul actiunilor revin lui Valentin Gheorghe Ionescu, Alinei Gabriela Ionescu, Virgil Berariu si Gabrielei Porancea. Nu se stie cine se ascunde in spatele acestei firme cipriote, insa, inainte de preluarea majoritatii actiunilor de la SIA, in iulie 2005, 80% din SIA apartinea lui Valentin Gheorghe Ionescu. Acesta este cunoscut din cauza faptului ca detine multe afaceri in Constanta, dar mai ales pentru ca este prietenul edilului Radu Mazare.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oportunități de afaceri în portul Constanța Intensificarea parteneriatelor comerciale între România și Austria

13 Mar 2024 560

Întrevedere Iohannis-Nehammer la Cotroceni Discuții despre aderarea deplină a României la Schengen

07 Mar 2024 422

MApN Situația de securitate din regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest, discutată de ministrul Tilvăr cu omologul său austriac

22 Feb 2024 647

Poliția Municipiului București - Autoritățile judiciare din Austria au emis un mandat european de arestare

05 Feb 2024 364

Biroul pentru ImigrăriUn bărbat din Nepal a fost transferat ieri

02 Feb 2024 452

Șase persoane urmărite la nivel internațional, aduse în țară de polițiști

19 Jan 2024 587

Poliția Română - Condamnați aduși în țară

19 Jan 2024 323

Arnold Schwarzenegger şi-a continuat călătoria. Fusese reţinut de vameşii germani pe aeroportul din München

18 Jan 2024 665

Sharks Gym Constanța Mădălin Pîrvulescu luptă pentru centură în Austria, la gala „Vendetta“

16 Jan 2024 954

Euro 2024 Germania Handbaliștii de la CSM Constanța au înscris opt goluri în meciul România - Spania

15 Jan 2024 903

Sondaje de opinie „Frontierele aeriene și maritime sunt doar picătura dintr-un ocean. Credeți că România va adera la Schengen și pe cale terestră în 2024?”

14 Jan 2024 910

Austria, referitor la aderarea României în Schengen „Ar fi greșit în acest moment să se dea undă verde pentru aderarea și cu frontierele terestre”

13 Jan 2024 563

Handbal CSM Constanța dă un sfert dintre jucătorii cu care România participă la Euro. Vineri, 12 ianuarie 2024, primul meci al tricolorilor

11 Jan 2024 1019

Tenis de masă Sportive din Constanța, în turnee externe. Eliza Samara, victorii în Qatar

11 Jan 2024 841

Constanța Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile a realizat un trafic record în 2023

11 Jan 2024 594