Sfarsitul profesoarei de la Spiru Haret, tot mai misterios

In timp ce surse din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie sustin ca Olivia Hotei a murit din cauza ulcerului perforat netratat, Serviciul de Medicina Legala contesta aceasta informatie

Moartea brusca a tinerei de 30 de ani, lector universitar la Spiru Haret, ridica tot mai multe semne de intrebare. Ulcer perforat sau suspiciune de omor prin otravire? Pana la sosirea rezultatelor de la Institutul de Medicina Legala Mina Minovici din Capitala, asupra decesului profesoarei si a circumstantelor in care s-a produs troneaza o aura de mister. Iar parerile medicilor specialisti nu fac decat sa o amplifice. In ziua fatidica de 15 septembrie, Olivia Hotei iesise cu doi prieteni la terasa Integra de pe strada Adamclisi. Tanara a baut un suc, se pare un Prigat, si s-a prabusit la pamant. Totul s-a intamplat intr-o fractiune de secunda, iar persoanele care o insoteau de-abia au avut timp sa se dumireasca. A fost chemata salvarea, dar, pana la sosirea acesteia, Olivia a murit. Personalul de la ambulanta a incercat minute in sir sa o resusciteze, dar in zadar. Iar ceea ce ar fi trebuit sa fie o banala intalnire intre prieteni s-a transformat subit intr-o tragedie. Primele date privind incidentul indicau faptul ca profesoara ar fi fost otravita. Inspectoratul Judetean de Politie Constanta a inlaturat, ulterior, suspiciunea de omor si, potrivit certificatului medico-legal, moartea tinerei ar fi survenit in urma unui stop cardio-respirator. De asemenea, conform mai multor surse din cadrul IPJ Constanta, in urma autopsiei s-a constatat ca Olivia Hotei suferea de ulcer perforat netratat, fapt dovedit de prezenta a doua gauri in stomac.

Moarte imposibila

Acestea ar fi primele rezultate ale anchetei. Sunt voci, insa, care contesta faptul ca unei persoane care are ulcer perforat i-ar putea surveni decesul in cateva secunde, iar manevrele de resuscitare ar fi inutile. Prof. univ. dr. Mircea Patrut, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta (SCJU), chirurg cunoscut in toata tara pentru tumorile gigant extirpate si apreciat de pacienti pentru performantele sale, spune ca o astfel de situatie este putin probabila. "Nu, nu e posibil". De asemenea, in cei 30 de ani de cand este chirurg, nu a intalnit un astfel de caz. Ba, mai mult, exclude ipoteza ca, probabil, Olivia Hotei nu a stiut de faptul ca sufera de ulcer perforat, si tocmai de aceea s-a hazardat sa consume o bautura racoritoare ce i-ar fi provocat dureri enorme.

Doar raritati

Insa, si in medicina, parerile sunt impartite. Prof. dr. Florea Voinea, seful sectiei de Gastroenterologie din cadrul SCJU, are un alt punct de vedere. "Ulcerul este o boala care are o simptomatologie foarte clara si diagnosticul este relativ simplu, dar si in medicina sunt foarte multe exceptii. Ulcerul poate sa nu doara niciodata si sa debuteze cu o complicatie, cu o hemoragie sau o perforatie. Prin urmare, este posibil, din experienta mea profesionala si literatura de specialitate romaneasca si internationala, ca o persoana sa fi facut ulcer perforat. E posibil ca o persoana sa faca direct perforatie si, cand a facut-o, poate sa moara in cateva secunde", a explicat prof. dr. Voinea. Astfel de situatii, insa, nu sunt des intalnite, iar majoritatea exista doar in carti. "Cazurile de perforatie, nu de deces, nu sunt foarte rare", a punctat acesta. Rare, dar nu imposibile, sunt si cazurile de deces in situatia de "ulcer de stres", ceea ce ar fi putut sa aiba si Olivia Hotei, dat fiind faptul ca se pregatea sa-si sustina teza de doctorat.

O necunoscuta pentru SAJ

Vasile Popescu, seful Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Constanta, spune ca, pana in prezent, nu a avut niciun pacient care sa fi decedat din aceste cauze in salvare. "In statistica noastra, nu avem nimic de acest gen. Am avut persoane decedate, in timp ce erau transportate, cu tumori cerebrale, in coma, cu infarcte, dar pe patologia aceasta nu am avut nimic", a declarat Popescu. Astfel, tragedia profesoarei de la Universitatea Spiru Haret, o tanara plina de viata si pasionata de salsa, pare sa se transforme intr-un caz unic, petrecut la nivelul judetului. Ba chiar mai mult de atat.

Declaratii contradictorii

Misterul in cazul mortii Oliviei Hotei se accentueaza o data cu declaratia unui reprezentant al Serviciului de Medicina Legala (SML) Constanta. Marius Popa, sef lucrari expert medico-legal, gradul I, lucreaza in cadrul SML din 1996. "De cand sunt aici nu am mai intalnit o astfel de situatie si nici nu am auzit sa fi fost vreuna. Nu am avut niciodata un caz in care unei persoane tinere, cu o stare de sanatate aparent buna, sa i se produca o hemoragie digestiva difuza si, fara sa aiba vreo alta leziune care sa indice un ulcer, sa decedeze intr-un timp atat de scurt", puncteaza acesta. Nici vorba de cele doua gauri in stomac. In concluzie, pozitia acestuia contrazice declaratia reprezentantilor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie. Pana la urma, a avut Olivia Hotei ulcer perforat netratat sau nu? Dovada ca moartea brusca a profesoarei de la Spiru Haret ramane invaluita in mister sta faptul ca medicii legisti au prelevat si probe toxicologice care au fost trimise la Institutul de Medicina Legala Mina Minovici din Capitala. "Este suspecta de faptul ca ar fi putut ingera o anumita substanta", spune Marius Popa. Daca a fost aceasta sau nu cauza mortii, va decide Institutul de Medicina Legala.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 454

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 969

Cumpărări directe Constanța Alsar Pro Construct SRL a bifat trei contracte cu Primăria Grădina în valoare de peste 300.000 lei (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 404

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 920

Farul Constanța Pe lângă Louis Munteanu, și Mihai Popescu ar fi pe lista de achiziții a FCSB. Ce a declarat Gheorghe Hagi

12 Apr 2024 1009

ACS Marina aduce la Constanța 4 titluri europene la Ju Jitsu (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 797

Încălțăminte sport contrafăcută în valoare de 6.000.000 lei, reținută de inspectorii vamali în portul Constanța Sud

10 Apr 2024 368

Simona Halep, supusă unui nou control anti-doping

09 Apr 2024 830

Primăria Cumpăna, județul Constanța, demarează proiectul „Consolidare, Extindere, Modernizare, clădire corp A – Liceul Tehnologic Nicolae Dumitrescu, Cumpăna”

09 Apr 2024 528

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. AS Viișoara - Constructorul Topraisar, meci cu zece goluri

08 Apr 2024 1188

Sambo Sportivele de la CSM Constanța, pe podium la Cupa Mondială (GALERIE FOTO)

08 Apr 2024 404

Primăria Valu lui Traian, județul Constanța, a cumpărat mobilier pentru sala de sport (DOCUMENT)

06 Apr 2024 1260

1.200 de liceeni din judeţul Tulcea participă la Târgul educaţional „Student #UDJG"

03 Apr 2024 414

A murit, la 98 de ani, Tănase Tănase, cel mai mare antrenor pe care l-a avut voleiul din România. „Drum lin, nea Tică!“

03 Apr 2024 814

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Speranța Castelu, victorie cu 13-0

03 Apr 2024 1784