Viorel Pana "Un consiliu ostil este impotriva locuitorilor judetului"

1211550206.jpg

Interviu acordat de Viorel Marian Pana, candidatul Partidului Conservator la functia de presedinte al Consiliului Judetean Constanta

Candidatul conservatorilor pentru sefia CJC, Viorel Marian Pana, considera ca, inpreuna cu echipa sa, poate face schimbarea de care judetul nostru are nevoie. Este de parere ca turismul nu este destul exploatat, dar si ca ar fi necesara aducerea industriei de inalta tehnologie pe aceste meleaguri.

Uninominalul este un avantaj sau un dezavantaj pentru dumneavoastra?


Din punctul meu de vedere este clar un avantaj. De ce? Datorita faptului ca eu vin cu o experienta atat in zona politica, cat si in zona manageriala. Vin cu o tripla experienta, as putea spune, pentru ca si cariera universitara este importanta. Sunt, in acest moment, conferentiar universitar doctor si cativa ani am indeplinit functia de decan al unei facultati de stiinte economice. Deci, din punctul meu de vedere, uninominalul ar fi trebuit de mult sa se intample in politica romaneasca.

Ce calitati ar trebui sa aiba un presedinte de consiliul judetean?


Cred ca aceste calitati ar trebui sa le discearna alegatorii. Nu cred ca putem sa alcatuim un portret-robot al presedintelui consiliului judetean sau al primarului unei localitati. Cred ca acest portret-robot trebuie sa provina din optiunile oamenilor. Asta este o intrebare care trebuie adresata alegatorilor si nu celor alesi. Sunt convins ca veti intalni multe modele. Ca simplu alegator, este evident ca as incerca sa trec dincolo de patimile politice, dincolo de toata aceasta publicitate care se face in jurul anumitor partide, sa depasesc aceasta faza si sa incerc sa vad care este oferta fiecaruia dintre candidati si in ce masura aceasta oferta vine in conexiune cu ceea ce reprezinta interesul alegatorilor.

Care ar fi principalele probleme ale judetului Constanta?


Cred ca aceasta intrebare poate fi pusa in orice context. Eu am incercat sa decelez problemele nu din statistici si nu din carti, nu din biblioteca, ci am stat de vorba cu cat mai multi oameni, fie ca erau din Constanta, din Harsova, Baneasa, Mangalia sau diverse comune ale judetului. Am vrut sa aflu dificultatile cu care se confrunta si cum putem gasi, impreuna, solutii. Pot sa va spun faptul ca joia viitoare, pe 29 mai, in penultima zi de campanie, imi voi prezenta programul electoral, in care voi sustine, plecand de la problemele pe care le-am intalnit in judet, solutiile noastre, proiectele care vin si care au reiesit din toate propunerile oamenilor cu care ne-am intalnit in judet. Este evident ca intr-o insiruire de probleme nu putem sa evitam zona de infrastructura, zona de educatie, cea de sanatate, precum nu putem omite nici faptul ca intr-un judet cum este al nostru si intr-un oras cum este Constanta, unul dintre marile porturi ale Europei, nu avem investitiile la nivelul dorit pentru primii ani din acest mileniu. Eu cred ca, in acest sens, am ramas putin in urma altor zone din tara, cu ceea ce inseamna aria de investitii, fapt inexplicabil din punctul meu de vedere.

Ce solutii propuneti?


Solutiile ar trebui sa plece in primul rand de la crearea unor noi locuri de munca. Solutiile vor fi legate de investitii sub toate formele lor, sustinute de bugetele locale, din fonduri structurale sau europene sau din fonduri private. Plecand de la crearea locurilor de munca, cred ca ne putem apropia de rezolvarea celorlalte probleme pe care le-am mentionat mai devreme, pe teme care vizeaza omul, socialul, sanatatea si educatia. Solutiile pe care incercam sa le propunem vor viza orasul si faptul ca, in ciuda promisiunilor, avem din ce in ce mai putin verde alaturi de noi. Una dintre ideile pe care dorim sa le punem in aplicare este cea legata de o perdea verde la nivelul municipiului Constanta. De asemenea, am auzit fel de fel de discutii referitoare la industriile poluante la nivelul litoralului romanesc. Mi se pare o idee aberanta si consider ca tot ce inseamna industrie poluanta ar trebui sa se deplaseze din ce in ce mai mult la zeci de kilometri de litoral. M-am tot gandit si nu am inteles de ce nu reusim sa folosim inteligenta noastra la ea acasa. Nu facem nici macar export de creier, ci parca expulzam mintile tinere luminate, care se duc sa lucreze aiurea in lumea asta. De ce nu putem sa dezvoltam o industrie de inalta tehnologie, o zona de industrie de varf, undeva in jurul Canalului Poarta Alba - Midia. Nu s-a stiut sa se valorifice, in interesul nostru, al constantenilor, zone cum ar fi portul sau canalul.

Cum veti atrage fonduri europene, avand in vedere ca CJC are debite la Uniunea Europeana?


Nu cred ca este o problema, indiferent de debite. Dezvoltarea oricarei tari din UE trebuie sa fie sustinuta de Uniune in ansamblu. Nu cred ca problemele de aceasta natura vor constitui un obstacol. Mai degraba sunt unele probleme de natura a relatiilor interpersonale care ar putea sa constituie un obstacol. Atragerea de fonduri structurale nu poarta semnatura Consiliului Judetean, din punctul meu de vedere, ci poate fi influentata de acesta. Ma intreb de ce nu exploatam ce avem. Am vazut zone absolut incredibile, care se pot dezvolta, si exista multe tresee turistice necunoscute, dar incredibil de frumoase.

Cum veti pune in practica propriul program electoral, in cazul unui consiliu ostil?


Consiliul este ostil nu cu mine, ci cu locuitorii judetului. Eu nu sustin proiecte aduse de afara, sustinute de nu stiu ce capitaluri economice. Nu ma intereseaza proiectele de natura aceasta, decat in masura in care judetul are nevoie de asa ceva. Oamenii trebuie, insa, sa stie cand le sunt afectate interesele. Nu mi-e teama de un consiliu ostil, pentru ca marea alianta care va trebui sa se faca dupa orice alegeri ar trebui sa fie cea pentru concetatenii nostri si in nici un caz pentru majoritati politice susceptibile sa promoveze interesele cuiva.

Care sunt prioritatile mandatului dumneavoastra pentru perioada 2008 - 2012?


Prioritatile noastre vor fi legate de ceea ce inseamna pe de-o parte cresterea sustinuta a investitiilor sanatoase in domeniul industriilor nepoluante in Constanta si crearea unor locuri de munca. Dincolo de investitii, prioritatile noastre vor viza nivelul de sanatate al populatiei si incercarea de a stopa poluarea si de a face din oras unul cu cat mai mult spatiu verde. Trebuie sa ne schimbam imaginea si sa nu mai vorbim despre Constanta ca de un judet bogat, cu oameni saraci.

De ce locuitorii judetului Constanta v-ar vota pe dumneavoastra?


Lucrul acesta il vom sti pe 1 iunie. Cred ca ceea ce am facut in ultima perioada de timp a demonstrat oamenilor ca incercarea noastra este de a promova un alt fel de a face politica pe plan local, care nu pleaca de la doctrine, ci de la problemele cetatenilor. Cred ca am mai demonstrat un lucru, si anume ca stiu sa-mi asum decat acele promisiuni care pot fi indeplinite.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vești bune de la Ministerul Muncii! Mai multe indemnizații, majorate de la 1 martie 2024

05 Mar 2024 2141

O fermă de creștere și abatorizare prepelițe, deținută de Ferma Buna SRL din Constanța, scoasă la licitație. Bunul a fost evaluat la peste 5 miloane de lei (DOCUMENT)

01 Mar 2024 654

#ConstantaEsteBine Valul doi de energie – partea a doua – ziua 7. Următoarele șapte zile cu luna în creștere sunt foarte intense

16 Feb 2024 615

Clasamentul celor mai căutate staţiuni la acest moment arată că Mamaia şi Eforie Nord îşi dispută prima poziţie

06 Feb 2024 572

Licitații Constanța Primăria Medgidia, modificări la contractul cu Bau Stark SRL pentru lucrările de la Spitalul Municipal Medgidia (DOCUMENT)

02 Feb 2024 1388

Debitul Dunării va fi în creştere, săptămâna viitoare! Anunțul hidrologilor

28 Jan 2024 629

Ministrul Învățământului „Între iunie 2023-iunie 2024 avem o creştere a salariilor de peste 50% în medie, în învăţământ“

15 Jan 2024 779

Transportul rutier de mărfuri a crescut cu 1,2%, în primele 9 luni din 2023. Situația transportului maritim

13 Jan 2024 621

Modă Pentru 2024. Culori vii, materiale inovatoare și stiluri neașteptate

07 Jan 2024 1353

Premierul României, Marcel Ciolacu, anunţă o creştere economică de 3,4% pentru 2024; peste 7% din PIB, pentru investiţii (VIDEO)

04 Jan 2024 585

Sondaj de opinie Ce obiective personale îți propui să atingi în noul an?

31 Dec 2023 896

Retrospectivă 2023 Investiții imobiliare ce au marcat anul. De la spălătorii trasnsformate în restaurant, la blocuri de 28 de etajele

29 Dec 2023 1314

Prim ministrul Marcel Ciolacu ​”Așa cum am asigurat în repetate rânduri, nu vom crește taxe sau impozite”

12 Dec 2023 767

Constanța Lichidatorul judiciar al fermelor de porci de la Pecineaga și Movila Verde, sancționat de Garda de Mediu

12 Dec 2023 785

Monitorizare hidrologică Evoluția debitului Dunării și a râurilor din România în săptămâna 2-9 decembrie

03 Dec 2023 645