Cartea zilei Atingerea. Cunoașterea simțului tactil

Atingerea. Cunoașterea simțului tactilIntroducere în știința mâinii, inimii și minții

Această carte își propune să explice organizarea specifică a circuitelor tactile ale corpului și să sublinieze faptul că acest sistem bizar și complex ne influențează puternic viețile.

Specia noastră are cea mai lungă copilărie dintre toate animalele. Nu există vreo altă ființă care la cinci ani să nu poată trăi independent. Dacă îndelungata noastră copilărie nu beneficiază de atingere, și mai ales de contact cald, interpersonal, consecințele sunt dramatice. Așadar, atingerea nu este opțională pentru dezvoltarea unei ființe umane. Este chiar cel mai important simț pe care îl avem. Exprimarea emoțiilor, alegerile pe care le facem din postura de consumatori, momentele de plăcere, folosirea uneltelor, diversele tratamente medicale – toate acestea implică atingeri. Genele, celulele și rețelele neuronale implicate în sistemul senzorial tactil sunt fundamentale în producerea experiențelor specific umane.

Atingerea interpersonală este un liant social. Ea poate transforma partenerii sexuali în cupluri stabile. Întărește legăturile dintre copii și părinți, și pe cele dintre frați. Îi apropie pe membrii unei comunități și pe colegii de muncă, generând sentimente de recunoștință, simpatie și încredere. Știai că s-a demonstrat că oamenii care sunt atinși în trecere de chelner într-un restaurant au tendința de a lăsa bacșișuri mai mari? După același model, doctorii care-și ating cu grijă pacienții sunt considerați mai implicați. La rândul lor, pacienții înregistrează un nivel mai mic al hormonilor de stres și au un prognostic medical mai bun. Tuturor ne-au ieșit în cale persoane care strâng semnături prin centrele comerciale. Studiile arată că șansele lor de a ne convinge să le semnați petiția sau să le completăm chestionarul cresc dacă ne ating ușor brațul.

În cartea sa, David Linden reușește să ne arate, prin povești și argumente fascinante, cum ne definește atingerea ca persoane, influențând alegerile pe care le facem în viață. Vei descoperi o serie de exemple captivante și fenomene surprinzătoare, aflând totodată miturile despre simțul tactil apărute de-a lungul secolelor. Practic, înțelegând cum funcționează atingerea ne putem cunoaște mai bine pe noi înșine.

„Aveți în față o carte excelentă! Veți afla de ce fotbaliștii se îmbrățișează după ce marchează un gol, dar și care-i rolul liliecilor vampiri. David Linden explică pe înțelesul tuturor noțiunile de neurologie.” – Spectator

„O lucrare convingătoare.” – Financial Times

„Având un dar de a povesti demn de un romancier, Linden ne oferă explicația științifică din spatele atingerii, arătând cum simțul tactil ne influențează și ne motivează în viața de zi cu zi.” - Scientist


Sursa foto-text: Editura All 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cartea zilei Gena. O istorie fascinantă

01 Aug 2022 2217

Cartea zilei Așa ceva nu ți s-ar putea întâmpla niciodată

22 Jul 2022 1499

Cartea zilei Pixi știe-tot. Stop bullying!

21 Jul 2022 1271

Cartea zilei Liniștit ca un Panda. Mindfulness pentru copii

18 Jul 2022 1136

Cartea zilei Împăratul tuturor bolilor. O biografie a cancerului

16 Jul 2022 1349

Cartea zilei Micul mecanic al cărților

12 Jul 2022 1275

Cartea zilei Respiră ca un ursuleț. Mindfulness pentru copii

09 Jul 2022 1327

Cartea zilei Lecția de sănătate pentru copiii de 6-7 ani

06 Jul 2022 1145

Cartea zilei Primul ajutor pentru sugari și copii

27 Jun 2022 1476

Cartea zilei Houston, avem o problemă

24 Jun 2022 986

Cartea zilei Istoria întunecată a papilor. Vicii, crime și corupție la Vatican

15 Jun 2022 1335

Cartea zilei Pachet Bestselleruri Dezvoltare Personală

09 Jun 2022 1053

Cartea zilei Date medicale esențiale

06 Jun 2022 1147

Cartea zilei Inginerii haosului

03 Jun 2022 1343

Cartea zilei Jocul trecutului

28 May 2022 1295