Cartea zilei Cantafabule. Texte pentru Phoenix

Phoenix Sursa foto Editura Trei

Fie să renască numai cel ce har
are de-a renaşte, curăţit prin jar,
din cenuşa-i proprie şi din propriu-i scrum,
astăzi ca şi mâine, pururi şi acum.

„CANTAFABULE este de departe cea mai importantă și cea mai bine ticluită operă rock din cultura română.

Ea s-a născut în urma întâlnirii cvasimiraculoase (la Timișoara, unde altundeva?, în 1974-1975) dintre câţiva muzicieni extraordinari: trupa rock Phoenix, condusă de Nicu Covaci, și doi cărturari de excepţie, Șerban Foarţă și Andrei Ujică.

Pe stadioane, adolescenţii cântau extaziaţi, fără să le înţeleagă prea bine, texte arhaice, preluate și prelucrate din bestiare medievale (Fiore di virtù) și din cărţi populare românești, precum Floarea Darurilor și Fiziologul.

M-am hotărât atunci (la invitaţia prietenului Florian Pittiș) să ţin la radio o rubrică săptămânală în care să explic simbolistica animalelor fabuloase și conceptele morale, filosofice și religioase pe care acestea le întru(chi)pau. Ulterior, amplificate, aceste eseuri au compus un volum autonom, cartea mea de debut, Grădina de dincolo: Zoosophia (1980).


Reeditarea volumului Texte pentru Phoenix acum, după jumătate de veac, mă face să cred că, într-adevăr, duhul păsării mitologice are har «de a renaște, curăţit prin jar, / din cenușa-i proprie și din propriu-i scrum, / astăzi, ca și mâine; pururi și acum»." Andrei Oișteanu

„Oricât ar fi de surprinzător acum, când totul e permis, pe vremuri, în cenușiul zilelor comunismului, când apărea ceva altfel, știam să ne bucurăm. Și ce a putut să fie mai altfel decât mirabilul volum cu Texte pentru Phoenix și piesele pe care le-a inspirat! Cine nu le-a apucat la vremea lor să citească pe Youtube comentariile care încă se scriu, ca să-și dea seama că ele au supraviețuit dictaturii, au pătruns în epoca libertății și au învins. Încă ne fac, și pe bătrâni și pe tineri, fericiți." Livius Ciocârlie

„Am fost adesea alături de Phoenix: formația ce arde și se întrupează din nou. În emulația și frenezia acelor ani, era mereu nevoie de teme, de sunete și de vorbe noi. Și deodată a apărut un bestiar. Ce uluire, totul se angrena imbatabil: muzica lui Nicu Covaci și a colegilor lui, împletită cu versurile formidabile ale lui Șerban Foarță și Andrei Ujică. Performanța celor doi scriitori era cu atât mai remarcabilă cu cât scorniseră cuvinte și pe înțelesul celor mai puțin obișnuiți cu poezia – erau așadar fericiți și inițiații, și neofiții. Și povestea merge mai departe; este despre o generație, dar generațiile se mistuie și ard pentru a renaște." Mircea Florian

Șerban Foarță (8 iulie 1942, Drobeta-Turnu Severin) este astăzi unul dintre cei mai cunoscuți poeți contemporani. Printre cărțile sale de poezie se numără: Șalul, eșarpele Isadorei / Șalul e șarpele Isadorei (1978), Copyright (1979), Holorime (1986), Opera somnia. Antologie (2000). A scris și proză, dintre care amintim: Roșul ușor e rozul iluzor (2008), Gazela de perete (2009). A publicat de asemenea câteva volume de eseuri (Afinități selective, 1980, Afinități efective, 1990), dialoguri (Narațiunea de a fi, împreună cu Robert Șerban, 2013) și numeroase traduceri ale unor autori precum Paul Valéry, Stéphane Mallarmé, Paul Verlaine, Guillaume Apollinaire etc.

Andrei Ujică (13 noiembrie 1951, Timișoara) și-a început cariera literară cu proză scurtă (Isabela, prietena fluturilor; 1972). În 1981 a emigrat în Germania, unde interesul său a glisat spre cinema, consacrându-se pe scena internațională ca un regizor important, cu o abordare unică în explorarea istoriei recente. Printre filmele sale se numără: Videograme dintr-o revoluție (împreună cu Harun Farocki, 1992), Out of the Present (1995), Autobiografia lui Nicolae Ceușescu (2010). Din 2017 s-a întors în România. Are în lucru un film despre The Beatles și un volum de memorii. Cartea de față reprezintă o reeditare a volumului lor de debut: Texte pentru Phoenix (1976), împreună cu ilustrațiile (cenzurate în epocă) și cu textele dublului album Cantafabule (1975).


Sursa Editura Trei

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Centrul Medical Unirea își deschide un nou punct de lucru la Constanța. Unde este situat

21 Jul 2022 866

Eveniment rutier în Constanța! Două mașini implicate. Primele informații!

14 Jul 2022 1009

Modificări importante în societatea care are punct de lucru în stațiunea Mamaia la Hotel Histria

13 Jul 2022 603

Baschet 3X3 Echipele CSU Neptun Athletic și Phoenix CSU Simona Halep, campioane la Naționalele de la Constanța (GALERIE FOTO)

09 May 2022 1266

Constanța culturală Mircea Baniciu, pe scena clubului Phoenix din Constanța

03 May 2022 1980

„Un exemplu de reușită“ Phoenix CSU Simona Halep, cea mai mare performanță din istoria clubului și calificare în cupele europene (GALERIE FOTO)

27 Apr 2022 1788

Baschet Phoenix CSU Simona Halep Constanța, a doua înfrângere cu CSM Satu Mare, care a cucerit bronzul

22 Apr 2022 1485

Liga Națională Phoenix CSU Simona Halep a început duelul pentru medaliile de bronz. Primul meci, pierdut

19 Apr 2022 1527

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe conduce cu 2-0 Phoenix CSU Simona Halep Constanța în semifinalele Ligii Naționale

08 Apr 2022 1304

Dueluri contra campioanei României Phoenix CSU Simona Halep, înfrângere în primul meci din semifinalele Ligii Naționale

07 Apr 2022 1277

Phoenix CSU Simona Halep întâlnește în semifinalele Ligii Naționale campioana României, ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe

04 Apr 2022 1330

Premieră! Phoenix CSU Simona Halep Constanța va disputa semifinala în Liga Națională

31 Mar 2022 1367

Phoenix CSU Simona Halep Constanța, al doilea meci în play-off „Cu fruntea sus și cu mândria că am făcut performanță“ (GALERIE FOTO)

31 Mar 2022 1059

Proiecte de hotărâre Suplimentare a fondurilor de la bugetul local pentru HC Dobrogea Sud, Academia CS Phoenix Constanța și BC Athletic. Din ce motive (DOCUMENTE)

31 Mar 2022 2190

Phoenix CSU Simona Halep Constanța, debut cu dreptul în turneul play-off al Ligii Naționale

28 Mar 2022 1281