Cartea zilei Doar 10% uman. Microbii, secretul neștiut al sănătății și fericirii omului

Doar 10% uman. Microbii, secretul neștiut al sănătății și fericirii omului, foto: Editura ALL
 10% om, 90% colonie de microbi

Bazându-se pe ultimele cercetări științifice, cartea biologului evoluționist Alanna Collen le dezvăluie cititorilor o serie de informații surprinzătoare, care au revoluționat domeniul microbiologiei. Pentru fiecare celulă din corpul uman, există alte nouă celule intruse. Această colonie de microbi ne influențează greutatea, sistemul imunitar, sănătatea mintală și chiar alegerea unui partener de viață.

Obezitate, autism, boli mintale, sindromul intestinului iritabil, alergii, boli autoimune, cancer. Poate părea de-a dreptul șocant, dar epidemia de boli moderne ar putea să-și găsească rezolvarea în propriul nostru organism. Nu suntem doar carne și sânge, mușchi și os, creier și piele, ci și bacterii și fungi. De fapt, suntem mai mult „ele” decât „noi”.

Pe durata vieții, un om este gazdă pentru microbi cu o greutate echivalentă celei a cinci elefanți africani. Pielea este plină de ei. Pe vârful degetului arătător avem un număr mai mare de microbi decât populația Marii Britanii. În intestin avem 100 de trilioane de microbi, care se dezvoltă precum un recif de corali pe fundul mării. În jur de 4000 de specii diferite își croiesc propriile nișe printre faldurile intestinului. Celulele noastre, deși mult mai mari ca volum și greutate, sunt depășite numeric în raport de unu la zece de celulele microbilor care trăiesc în și pe noi. În general, vorbim despre bacterii – viețuitoare microscopice unicelulare. Alături de bacterii, există și alți microbi – virusuri, fungi și arhee. Până acum, nu a fost cunoscut rolul tuturor acestor microbi.


Ca urmare a proiectului numit Genomul Uman, prin care a fost decodificată fiecare genă umană, savanții au reușit să secvențieze cantități masive de ADN. Acum, chiar și microbii noștri morți, expulzați din corp, ar putea fi identificați, deoarece ADN-ul lor rămâne intact. Iar ceea ce au descoperit oamenii de știință studiind microbii este de-a dreptul uimitor! Viețile noastre se împletesc cu cele ale pasagerilor noștri. Mai mult decât atât, microbii stăpânesc corpul uman și sunt responsabili de starea de sănătate a acestuia.


După cum explică autoarea, în calitate de biolog evoluționist, elementele dăunătoare pentru organism fie sunt combătute, fie se pierd pe parcursul evoluției. Deci, aceste trilioane de microbi nu ar putea să ne numească „acasă“ dacă nu ar fi avut niciun rol în evoluția noastră. Practic, fiecare dintre noi este, de fapt, un super-organism, o colecție de specii care trăiesc umăr la umăr și cooperează pentru a dirija corpul care ne susține pe toți.Vestea bună este că acum putem gestiona relația cu propriii microbi, redobândindu-ne în mod aproape miraculos sănătatea, așa cum au făcut multe dintre personajele reale prezentate de autoare.


Cartea britanicei Alanna Collen prezintă unele dintre cele mai noi descoperiri, ipoteze și concluzii ale științelor medicale într-un stil fluent, cu un limbaj ușor accesibil și, nu în ultimul rând cu multă autoironie. Citind-o, cu siguranță vă veți privi cu alți ochi viața și propriul corp.


„Fascinant... Un veritabil ghid al începătorului în microbiologie.” – Philadelphia Inquirer


„Captivant... Tot ceea ce ți-ai dorit să afli despre microbi, dar ți-a fost teamă să întrebi.” – Kirkus Reviews


Sursa foto-text: Editura All 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cartea zilei Primul ajutor pentru sugari și copii

27 Jun 2022 425

Cartea zilei Houston, avem o problemă

24 Jun 2022 302

Cartea zilei Istoria întunecată a papilor. Vicii, crime și corupție la Vatican

15 Jun 2022 461

Cartea zilei Pachet Bestselleruri Dezvoltare Personală

09 Jun 2022 374

Cartea zilei Date medicale esențiale

06 Jun 2022 426

Cartea zilei Inginerii haosului

03 Jun 2022 640

Cartea zilei Jocul trecutului

28 May 2022 548

Cartea zilei Defecți

25 May 2022 422

Cartea zilei EKG - Tot ce trebuie să știi

22 May 2022 542

Cartea zilei Atingerea. Cunoașterea simțului tactil

19 May 2022 425

Cartea zilei Alegeri în junglă

16 May 2022 464

Cartea zilei Pachet Galaxia poveștilor contemporane

13 May 2022 456

Cartea zilei Istoria întunecată a Rusiei. Masacre, corupție și crime în Patria-Mamă

07 May 2022 718

Cartea zilei Succesul începe în copilărie

04 May 2022 610

Cartea zilei Uimitoarea lume a bacteriilor

01 May 2022 568