Cartea zilei Sergiu Selian, „Nicăieri în Australia”

Bun regăsit la o nouă recomandare de lectură, prieteni! Astăzi prezentăm un volum inedit prin conținutul lui și prin maniera în care a fost scris. Cartea se numește „Nicăieri în Australia” și a fost publicată la Editura Integral reprezentând un nou volum de călătorie. În prefața cărții, autorul se întreabă: „Ce poate oferi un volum de călătorie cititorului interesat de plimbare și drumeții?” Poate oferi foarte mult sau poate oferi puțin însă în acest mod se deschide o lume paralelă cu care cititorul ar putea avea un reper în comparaţie cu realitatea cunoscută în mod direct. Din acest motiv, volumul de călătorie nu trebuie să ofere toate amănuntele și nu trebuie să explice în detaliu un anume spațiu geografic. Cartea cu temă de călătorie trebuie să motiveze cititorul să călătorească, să-l motiveze pentru a le găsi personal, la faţa locului. Din acest motiv vine și satisfacţia pe care o ai parcurgând acest volum, dincolo de impresiile pe care le lasă un astfel de text. Autorul, Sergiu Selian, este unul dintre cei mai cunoscuţi armeni din România. S-a născut la Constanţa în anul 1943 și a absolvit Facultatea de Construcţii Civile, Industriale şi Agricole din Bucureşti. A lucrat ca inginer-proiectant o bună perioadă de timp, a fost critic de film şi a lucrat un timp în presă. În primele luni ale anului 1990, a fost reprezentantul Uniunii Armenilor din Romania  în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţi­onală. Lui Sergiu Selian îi este recunoscută iniţiativa de reînființare a Uniunii Armenilor din România. Din 1995, autorul trăiește în Australia, unde contribuie la activitățile culturale ale comunităţilor armene şi române din Melbourne. În Australia este fondator și colaborator al mai multor publicații de cultură și civilizație. În anul 1997, a redactat şi editat revista românească Hora iar între 1997 şi 1999 a fost redactor la revista de limbă armeană Nor ţain. Sergiu Selian este colaborator la săptămânalul de limbă armeană Armenia, din Sydney.

Autorul a mai scris trei volume anterioare despre Australia, noua sa patrie, și a găsit utilitatea de a transmite și altora modul în care s-au desfășurat călătoriile sale în spațiul din afara Australiei. În acest scop, Sergiu Selian lămurește cititorul în chiar primul paragraf din prefață: „Virtualilor cititori care vor fi răsfoit cuprinsul acestei cărţi în speranța de a găsi ceva despre Australia și vor fi rămas dezamăgiți le atrag atenția că titlul nu este deloc înşelător. Lectura paginilor care urmează îi va duce prin varii locuri ale globului, dar... nicăieri în Australia. De ce tocmai Australia? Fiindcă este, de o bucată de vreme încoace, domiciliul permanent al autorului, pe care acesta l-a cutreierat cu osârdie, înainte de a pleca în plimbări pe alte meleaguri, dar și în paralel cu aceste evadări în ținuturi străine de continentul sudic.”

     Cele aproape 450 de pagini  ale volumului cuprind note de călătorie din foarte multe spații geografice, numai din Australia nu, așa cum descrie şi titlul . Temele de călătorie sunt la fel de incitante și propun cititorului călătorii imaginare. Astfel de călătorii sunt descrise de autor: Din vestul Americii de Sud în vestul Europei occidentale, Europa în diagonală, O escală neprogramată, Un itinerar francofonic, O raită prin Asia de Sud-Est, America în doi timpi, Escală într-un viitor fabulos, Revenire la obârşie, Continentul din vecini, Salt de la pol la ecuator. Toate aceste teme oferă multe informaţii utile, dar ne şi îmbie la visare. Nu este ușor și nu este simplu să accepți condiția de călător, susține autorul, parafrazându-l pe Albert Camus, care spunea că teama este motivul care dă valoare călătoriei. Nu devoalarea temerii ar trebui să fie scopul jurnalului de călătorie, ci, ridicând doar un colţ al vălului, incitarea la descoperirea unor pagini noi, ceea ce ar oferi cititorului bucuria contactului cu ineditul. Cât despre cartea de călătorie, ca să revenim la ea şi să încheiem cu ea, dar numai pentru a o prefaţa pe cea conţinută în rândurile care urmează, aceasta este o iluzie că ne putem însuşi o lume care nu ne aparţine. De aici satisfacţia pe care ea o transmite la lectură, dincolo de faptele, numele şi datele seci din istoriile însoţitoare inevitabile ale desfăşurării descriptive a unor locuri visate. În definitiv, lectura este și ea o călătorie. Sfântul Augustin făcea o comparație în sens invers cu un efect similar susținând că „lumea este o carte care trebuie citită”. Dacă nu călătorești, nu vei trece niciodată de prima pagină. De fapt, lectura și călătoria sunt instrumentele care-l formează pe om ca individ cultivat și civilizat conectat la epoca pe care o trăiește. Încheiem cu ceea ce parafrazează autorul: „Într-o călătorie, pierdem plaiul de acasă, însă ne regăsim pe noi înșine”. În definitiv, suntem ceea ce cunoaștem prin experiența călătoriei și prin lectură! Pe curând!
 
Titlu: „Nicăieri în Australia”
Autor: Sergiu Selian
Editura: Integral
Locul şi anul apariţiei: București, 2015.
 
Sursa foto: zf.ro 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.