Cartea zilei Viața lui Ceaușescu- Tiranul, Lavinia Betea, Florin Rãzvan Mihai, Ilarion Țiu

Bun regăsit, dragi prieteni, la o nouă recomandare de lectură. Astazi, semnalăm apariția unui volum care continuă prezentarea biografiei lui Nicolae Ceaușescu. Cartea prezentată de noi astăzi continuă seria „Viața lui Ceaușescu“ începută de autori în 2012, când a fost publicat primul volum, intitulat „Ucenicul Partidului“, continuată apoi cu volumul II, intitulat „Fiul Poporului“, publicat în 2013. Cel de-al treilea volum, intitulat Tiranul, descrie perioada dintre 1971 și până în 1989, este semnat de aceiași autori - Lavinia Betea, Florin-Răzvan Mihai și Ilarion Țiu - şi a apărut la Editura Cetatea de Scaun, Târgovişte, 2015.
 
Cartea este structurată în cincisprezece capitole și descrie evoluția lui Ceaușescu în calitate de conducător al României socialiste și modul în care acesta a structurat politica. Nicolae Ceaușescu îi succede lui Gheorghe Gheorghiu-Dej după moartea acestuia în martie 1965. Cei care au vizionat documentarul intitulat Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu au putut vedea rolul pe care l-a jucat acesta la organizarea funeraliilor lui Gheorghiu Dej. Din acel moment, s-a putut vedea în spațiul politic românesc că Nicolae Ceausescu devenise liderul comuniștilor români printr-un joc de culise. Rolul de conducător al lui Ceausescu debutează într-o epocă în care existau disensiuni grave între statele blocului comunist.

Este suficient să amintim aici cazul Iugoslaviei, condusă cu mână de fier de Iosif Broz-Tito, cazul comuniștilor maghiari, care avuseseră de înfruntat o revolutie anticomunistă în 1956, sau momentul august 1968, când trupele sovietice învadează Cehoslovacia pentru a restabili ordinea politică comunistă. Revenind la biografia lui Ceausescu, prezentată în volumul de astăzi, anul 1971 reprezintă debutul unei etape în care ultimul lider comunist român dezvolta un alt tip de relații politice și diplomatice. Cultul personalităii motivat de vizita pe care o întreprinsese în Extremul Orient, Coreea de Nord și Republica Populară Chineză, rămâne în plan secund. Nicolae Ceauşescu, întors din turneul pe care l-a efectuat în 1971, instituie un regim ce avea să devină un regim de dictatură personală, concentrând integral puterea în interiorul cuplului, care a devenit malefic cu trecerea timpului. Instituirea planurilor cincinale, abuzurile și imixtiunea Elenei Ceaușescu în politica oficială au avut un rol nefast pe termen lung. Autorii prezintă amănunțit modul în care România beneficiază de un alt tratament politic din partea Occidentului și modul în care regimul politic de la București era perceput ca fiind „unul de deschidere”. În plin Război Rece, Ceaușescu încearcă să-și extindă puterea asupra societății prin diferite strategii, pe care le concepe conform modelului chinez și nord-coreean, rămânând profund impresionat de modul în care regimurile politice de acolo supuseseră și subjugaseră societățile.

Ceaușescu instituie funcția de președinte al României în 1974, în acest mod impunând un nou tip de dominație politică prin modul în care a cumulat această funcție cu cea de secretar general al P.C.R. În 1979, se confruntă cu o critică dură expusă public de către Constantin Pârvulescu, care îl acuză pe Ceaușescu că a „personalizat complet puterea politică”. Începutul anilor ’80 debutează cu probleme majore, care încep să cuprindă întreaga societate românească (criza alimentelor, criza combustibililor, criza energiei) și care prefigurează începutul dezastrului românesc. Megalomania și teama de a nu fi înlăturat de la putere îl transformă pe Nicolae Ceaușescu într-un conducător abuziv care a încălcat sistematic toate uzanțele politice și regulile instituționale. Sfârșitul destinului său politic a fost grăbit de asocierea în cadrul puterii politice a Elenei Ceaușescu, care a avut un rol nefast în exercitarea atribuțiilor de conducere (nu întâmplător i se spunea „Cabinetul 2”). Încet, încet, cuplul prezidențial s-a izolat de societate, înconjurându-se de instituțiile de represiune și fiind atras de personaje controversate în cercul puterii politice. Volumul este presărat cu extrem de multe amănunte pe care vă invit să le citiți în paginile acestei cărți. Lectură plăcută!
 
Sursa foto: www.cetateadescaun.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine 25 septembrie 2023. Zi de balanță, de echilibru, de început de săptămână cu potențial de a merge în orice direcție posibilă

25 Sep 2023 799

#ConstanțaEsteBine 23 septembrie 2023. Echinocțiu de toamnă cu bucurie și blândețe pentru noi toți!!

23 Sep 2023 962

#ConstanțaEsteBine Ziua 286 – 13.10.2022. Astăzi sărbătoresc frica de necunoscut

13 Oct 2022 1215

Bancul zilei Soție de programator

08 Aug 2022 1808

Cartea zilei Gena. O istorie fascinantă

01 Aug 2022 2820

Cartea Zilei „Ploaia curcubeu“ de Andreea Iatagan

31 Jul 2022 2900

Cartea Zilei „Îl iubesc pe tati“, de Giles Andreae

30 Jul 2022 3001

Cartea Zilei „O iubesc pe mami“ de Giles Andreae

29 Jul 2022 1367

Cartea Zilei „Bufniţel și prima zi de școală“ de Debi Gliori

28 Jul 2022 1459

Cartea Zilei „Totu-i mai ușor cu un pupic!“ de Smriti Prasadam-Halls

27 Jul 2022 1562

Cartea zilei „Praf de zâne“ de Ana Dragomir

26 Jul 2022 1668

Cartea Zilei „Prin ochii tăi. Un dar de la copilul meu“ de Ainsley Earhardt

25 Jul 2022 1475

Cartea zilei „Luna vrea să zboare“, de Andreea Lițescu

24 Jul 2022 1647

Cartea zilei Vreau să știu totul

23 Jul 2022 1563

Cartea zilei Așa ceva nu ți s-ar putea întâmpla niciodată

22 Jul 2022 1898