Descopera.ro

Descopera.ro „Organul inutil” din corpul nostru este reabilitat de ştiinţă. Ce scop are apendicele

Apendicele a fost considerat multă vreme un „organ inutil”, acest ţesut aflat la intersecţia intestinului subţire cu cel gros inflamându-se adeseori şi punând uneori în pericol viaţa pacienţilor. Multă lume crede că apendicele nu foloseşte la nimic, motiv pentru care oamenii aleg să se supună apendicectomiei, eliminând acest organ „vestigial şi inutil” din corp fără a suferi, aparent, în urma acestei operaţii.

De ce se crede că apendicele este inutil?

Unul dintre primii oameni de ştiinţă care au speculat pe tema utilităţii apendicelui a fost Charles Darwin. În acea perioadă, apendicele fusese identificat doar în rândul oamenilor şi al altor primate din familia Hominidae, iar Darwin credea că acest organ era o rămăşiţă din vremea în care strămoşii acestor consumau frunze. Alimentaţia bazată pe plante solicita un cecum de mari dimensiuni, acest segment al intestinului gros găzduind bacteriile necesare pentru a descompune ţesuturile vegetale. Ulterior, credea Darwin, strămoşii primatelor au început să consume în mare parte fructe, care erau mai uşor de digerat. Nu mai aveau nevoie de un cecum de mari dimensiuni, astfel că acesta a început să se micşoreze în timp, iar astăzi cecumul oamenilor este mic. Darwin credea că apendicele, care se găseşte imediat lângă cecum, era de fapt o fostă componentă a cecumului care s-a deformat pe măsură ce acesta se micşora. Din acest motiv, părintele „teoriei selecţiei naturale” credea că apendicele nu are nicio utilitate.

În ultimii ani, însă, apendicele a fost reabilitat de oamenii de ştiinţă, mai multe cercetări sugerând că acesta nu este nici pe departe un organ fără funcţie.

Articolul integral pe descopera.ro

Din aceeași categorie  Avertisment - în câteva luni, Terra va fi afectată de un fenomen meteo de o intensitate fără precedent

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Disney se gândeşte să preia Twitter

28 Sep 2016 828

Achiziţiile publice la CJC, „pasate“ liberalilor de Ţuţuianu Gheorghe Dragomir - „Nu suntem un apendice al coaliţiei făcute deja“

28 Jun 2016 2633

Apendicita şi simptomele ei

06 Aug 2014 2556

Apendicita Simptome şi tratament

01 Jul 2013 1453