Convorbirea lui Iisus cu Nicodim. Necesitatea de ne smulge din inerţia inconştienţei

Fragment din convorbirea lui Iisus cu Nicodim:

Şi nimeni nu s-a suit în cer, decât Cel ce S-a coborât din cer, Fiul Omului, Care este în cer. Şi după cum Moise a înălţat şarpele în pustie, aşa trebuie să se înalţe Fiul Omului, Ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în EI să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască, prin EI, lumea. (Ioan 3, 13-17. Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci)

R. Rădulescu: Întâlnire la nivel înalt, am putea spune. Mântuitorul Hristos Se întâlneşte cu un rabin, cărturarul Nicodim. Părinte profesor Constantin Coman, iniţiativa întâlnirii nu îi aparţine lui Hristos. Nicodim vine la Hristos. Evanghelia după Ioan ne spune că un fruntaş al iudeilor, foarte probabil un om în vârstă, vine la un rabin tânăr, în vârstă de 30 de ani. Cum să înţelegem această pornire a lui Nicodim? Ştim că fariseii şi cărturarii erau foarte ostili Mântuitorului Hristos. Nicodim de ce iese din rând?

Pr. Coman: Orice regulă are şi excepţii, care o întăresc. Nicodim este, evident, o excepţie în ceea ce priveşte atitudinea faţă de Mântuitorul Hristos a claselor conducătoare iudaice. El era membru al Sinedriului, un fel de parlament al iudeilor din vremea aceea. Sfântul Evanghelist Ioan ne lasă să înţelegem că Nicodim vine la Hristos foarte sincer interesat. Semnele şi minunile pe care le făcea Mântuitorul Hristos îl conving, aşa cum mărturiseşte el însuşi, că sunt de la Dumnezeu. Prin urmare, interesul major este generat de minunile receptate de Nicodim ca semne dumnezeieşti.

R. Radulescu: Poartă cu Hristos o discuţie teologică, un dialog foarte dens. De fapt, Nicodim are două intervenţii consemnate de Sfântul Evanghelist Ioan, restul capitolului al treilea consemnează răspunsurile Mântuitorului către Nicodim. Îi descoperă foarte multe. Îi descoperă rostul prezenţei Sale în lume, mărturisind dragostea lui Dumnezeu pentru lume, care stă la baza hotărârii Sale de a trimite pe Fiul Său în lume:

„Dumnezeu, atât de mult a iubit lumea, încât pe unicul Său Fiu L-a trimis pentru ca toţi cei care vor crede în El, nu vor pieri, şi vor avea viaţă veşnică!" (3,16)

 

Sursa

 http://www.razbointrucuvant.ro/2011/09/11/convorbirea-lui-iisus-cu-nicodim-necesitatea-de-ne-smulge-din-inertia-inconstientei/


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Caravana "Fără bariere - TOT adevărul despre droguri", la Constanța

10 Apr 2024 574

Medicul „vedetelor“ Hussein Shamieh a ajuns la Tribunalul Constanța! Cere revocarea controlului judiciar (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 776

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe „Mai mulți edili de la alte partide au anunțat că la următoarele alegeri locale vor candida din partea PSD“

29 Feb 2024 1056

70% din operatorii de cazinouri din țară susțin restricționarea totală a publicității

20 Feb 2024 507

USR solicită prefectului județului Constanța să formuleze acțiune în contencios administrativ prin care să fie oprite ilegalitățile urbanistice din Mangalia

24 Jan 2024 742

UPDATE Contre între purtătorul de cuvânt al Patriarhiei și ÎPS Teodosie! Au voie sau nu fumătorii să bea Agheazmă Mare?

10 Jan 2024 1096

Erou în uniformă. Un polițist a salvat viața unui bărbat aflat în pragul suicidului

04 Jan 2024 645

UPDATE. Momente dramatice! Un fotbalist francez a amenințat că se aruncă de pe un pod

29 Sep 2023 1120

ZIUA LIVE SOS Spitalul Mama și Copilul Stelian Ion – „De ce nu luptă președintele CJC pentru spitalul de pediatrie? Trebuia să-l convingă pe Rafila să șteargă Constanța de pe lista neagră”! (VIDEO)

14 Sep 2023 1755

Împușcături la Vama Veche! Suspectul, convins după câteva ore să renunțe la sinucidere (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Jul 2023 1828

Minoră din Valu lui Traian, dispărută de acasă depistată în trenul către București de un polițist în timpul liber

24 May 2023 1315

Polițiștii au reușit să convingă un bărbat care amenința că se sinucide să accepte ajutor de specialitate

20 May 2023 886

Activități desfășurate de polițiștii tulceni pentru prevenirea bullying-ului în școli

03 Apr 2023 1121

Editorial După trei ani... Simona Halep, o altă poveste de aur la Wimbledon?

04 Jul 2022 1732

Codin Maticiuc, despre renovarea spitalelor „Dacă nici cu poza asta cu Gheorghe Hagi nu vă conving că este momentul să vă alăturați fundației Metropolis, atunci eu nu știu ce să vă mai zic”

14 Jun 2022 1219