Duminica Slăbănogului din Capernaum Cum se explică legatura dintre păcat şi suferinţa noastră şi a lumii?

vindecarea_slabanogului.jpgIn Capernaum, Mantuitorul Hristos savarseste mai multe minuni. De aici capata faima si numele de vindecator, de persoana care face ceea ce nu mai facuse nimeni pana atunci. Este adus la El un slabanog, un paralizat. Mantuitorul Hristos ii iarta pacatele pentru a vindeca o neputinta fizica a acestui om. Parinte profesor, reiese de aici ca pacatul este legat sau chiar provoaca suferinta. Pacatul este prezent in viata fiecaruia dintre noi, a tuturor oamenilor de la Adam incoace. Unele pacate sunt mai grele, mai mari, altele mai mici. Dar ma gandeam, cum provoaca o suferinta in mine faptul ca mint sau ca desfranez? Ce legatura este intre pacat si suferinta sau cum ma provoaca pacatul pe care il savarsesc?

Pr. Coman: Este o legatura imediata si stransa intre pacat si suferinta, iar Evanghelia de astazi ne arata tocmai acest lucru. Putem intelege aceasta legatura numai in conditiile in care intelegem faptul ca inceputul si suportul existentei omenesti este unul duhovnicesc, sufletesc; ca materia din noi, biologia noastra, fizicul nostru exprima o realitate, o existenta spirituala sau duhovniceasca. In conditiile in care intelegem ca noi existam la nivel sufletesc si ne exprimam la nivel trupesc, daca vreti. Pacatul este tocmai o modificare negativa la nivelul functionarii suportului sufletesc sau duhovnicesc al existentei noastre. Pacatul este un atentat la adresa lumii noastre sufletesti, o violentare a componentei duhovnicesti a firii noastre. Este o scurtcircuitare a legilor care guverneaza bunul mers al vietii noastre sufletesti. Asa cum te doare cand, din intamplare, calci intr-o groapa si iti rupi piciorul, tot asa ar trebui sa te doara sufleteste cand minti pe cineva, sau cand inseli, etc. Sunt multi oameni care simt durere sufleteasca atunci cand, cu voie sau din greseala, fac astfel de lucruri. Dupa cum sunt si semeni de-ai nostri care nu simt nici o suferinta in astfel de situatii. Dar asta nu inseamna ca pacatul nu le afecteaza fiinta lor duhovniceasca. Le-o afecteaza pana cand o perverteste intru totul si percep raul drept bine. Pacatul este un esec existential. De altfel, cuvantul folosit in greceste pentru pacat, amartia, inseamna etimologic esec, neatingerea tintei. Ce inseamna esec? Inseamna ca un lucru care, conform firii lui, trebuie sa se intample intr-un anumit fel, se intampla altfel, se intampla gresit, sau, pur si simplu, nu-si mai implineste rostul.

www.razbointrucuvant.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța a câștigat un proces cu Garda de Mediu! Despre ce este vorba?

19 Jan 2024 597

Premieră în justiția din Constanța! Prima condamnare definitivă pentru o crimă fără cadavru!

01 Oct 2023 1900

Știri Constanța Taxi căzut într-o groapă pe bulevardul Ferdinand din Constanța (FOTO)

29 Sep 2023 3948

Muzeul de Artă Constanța S-a încheiat Bienala Națională de Pictură. Cine au fost câștigătorii (GALERIE FOTO)

01 Sep 2023 1048

Primăria Constanța a făcut recurs după ce a pierdut procesul intentat Gărzii de Mediu!

24 Jul 2023 1414

UPDATE Cum arată groapa din zona Gării CFR Constanța în care și-a găsit sfârșitul un bărbat. În zonă au lucrări de reabilitare a rețelei termice (GALERIE FOTO+VIDEO)

03 Jul 2023 2567

Intervenție de urgență la Constanța! O persoană a căzut într-o groapă în fața magazinului Profi de pe strada Cișmelei!

23 May 2023 8357

Groapa de gunoi de la Poarta 9 Primăria Constanța pierde unul dintre procesele intentate Gărzii de Mediu!

28 Mar 2023 1692

Forfotă pe șantierul fostei șefe de la Trezoreria Constanța, Pena Antoniewicz, din zona peninsulară. Ce i-a deranjat pe locuitori (galerie foto)

16 Mar 2023 6780

Primele 14 insule ecologice pentru colectarea separată a deșeurilor au fost amplasate în municipiul Constanța

06 Feb 2023 1170

Crimă fără cadavru! Tribunalul Constanța a dictat 22 de ani de închisoare

17 Jan 2023 2102

Cum au deliberat magistrații de la Tribunalul Constanța? Primăria Constanța pierde procesul cu Garda de Mediu! Groapa de gunoi de la Poarta 9 rămâne închisă

07 Jan 2023 1877

Intervenție salvatoare în zona Gării CFR Constanța. Incredibil cum au reușit câțiva cetățeni să împiedice o mașină să cadă într-o groapă (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Dec 2022 23253

Groapa de la Poarta 9 a fost închisă! Depozitarea deșeurilor inerte din construcții și demolări la operatorii recomandați oficial de Primăria Constanța costă între 85 și 230 lei/tonă

10 Nov 2022 2977

Un taxi a ajuns într-o groapă în zona Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. În zonă se efectuează lucrări (GALERIE FOTO +VIDEO)

04 Nov 2022 4283