Împărtăşania – des sau rar? Cuvântul Sfinţilor Părinţi “Cei care sunt întru nepocăinţă, să nu îndrăznească!”

Pe mulţi îi vedem primind Trupul lui Hristos fără pregătire, din obicei, iar nu aşa precum se cade, după lege, a-L primi, în Sfântul post şi în ziua de Paşti, cu gândul şi cu mintea curată. Că se cade să păzim Sfântul post întru nevinovăţie şi să ne curăţim cugetul, şi aşa, să ne împărtăşim. Pentru că, cel necurat nu este vrednic să primească, de pe Sfânta Masă, Trupul lui Hristos.

Să înţelegi, dar, că, cei de demult, care se împărtăşeau Jertfelor, de multă frică aveau trebuinţă şi se curăţeau mai întâi. Iar tu primeşti, cu spurcate mâini şi buze, fără de nici o frică, Trupul şi Sîngele lui Hristos, pe Cel de Care îngerii se cutremură. Vremea o aştepţi, dar osteneala o treci cu vederea. Pe împăratul cel pământesc nu îndrăzneşti să-l săruţi cu buze necurate, pentru că de ocară îi este lui acest lucru. Apoi, leneşule, oare, cum poţi să săruţi, aşa, pe Împăratul Ceresc?

Au nu auzi, pe propovăduitorul Ceresc, zicând: "Cei chemaţi, ieşiţi şi cei care sunt întru nepocăinţă, să nu îndrăznească!" Drept aceea, mulţi primesc această dumnezeiască Jertfă, o dată pe an, iar unii de două ori, iar alţii, de multe ori. Dar cuvântul nostru nu este numai către aceştia din urmă, ci şi către cei ce stau în pustie, fiindcă aceştia o dată pe an se împărtăşesc, iar, de multe ori, şi după doi ani. Atunci, dar, în care chip să se primească sfânta Jertfă? Oare, ca cei care, o dată pe an sau mai rar, se împărtăşesc, sau ca acei ce de multe ori primesc Trupul şi Sângele lui Hristos? Ci, aşa să ştiţi, că aceia ce au cugetul curat şi dezlegare de la duhovnic, unii ca aceia de-a pururea să se apropie. Iar, de nu sunt aşa, atunci, niciodată să nu se împărtăşească. Dar, oare, pentru ce? Pentru că, spre Judecata lor, o primesc, şi spre osândă şi spre pedeapsă şi chin. Căci cela ce va mânca Pâinea aceasta şi va bea paharul Domnului cu nevrednicie, vinovat va fi de Trupul şi de Sângele Domnului. Pentru aceea, şi preotul, mai înainte rosteşte: "Sfintele sfinţilor, de este, adică cineva dezlegat de păcate, să se apropie, cu frică de Dumnezeu, cu credinţă, cu nădejde şi cu dragoste".

http://www.razbointrucuvant.ro/2012/08/13/impartasania-des-sau-rar-in-ce-conditii-cuvantul-sfintilor-parinti-cei-care-sunt-intru-nepocainta-sa-nu-indrazneasca/


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arimex Comexim 2000 SRL a împărţit ceai cald donatorilor constănţeni

03 Nov 2015 1565

Viaţa Cuvioasei Maria Egipteanca, un exemplu de înnoire sufletească

01 Apr 2014 1063

Armenii marchează, mâine, Tăierea după trup a Domnului

12 Jan 2013 1009

Părintele Valentin Mordasov, duhovnicul de la Pskov “Cine se împărtăşeşte fără pregătire şi fără o stare sufletească potrivită…”

30 Nov 2012 2585

Părintele Daniile, mucenicul Rugului Aprins - 50 de ani de la plecarea mucenicească la ceruri

16 Nov 2012 2060

Părintele Adrian Făgeteanu – 1 an de la adormire. Vine timpul răbdării şi al cernerii! Numai rugăciunea ne mai scapă

28 Sep 2012 1818

Predici la duminica dinainte de Înălţarea sfintei cruci

09 Sep 2012 1725

Cum trebuie mărturisită credinţa Şi ce ajută la convertirea oamenilor la Hristos?

08 Feb 2012 918

CUVINTE TARI ALE PARINTELUI COMAN LA CINCIZECIME “Cine crede ca trebuie sa faca biserici mari pentru a-L face vizibil pe Dumnezeu se amageste!”

13 Jun 2011 1865

Cuviosul Sofronie Saharov MARGARITARE DUHOVNICESTI PENTRU IMPODOBIREA VIETII DE FAMILIE. CUM SA NE CRESTEM COPII? CE ESTE CASATORIA?

01 Jun 2011 2219