Razboi intru Cuvant

Părintele Petroniu Tănase – 1 an de la intrarea în veşnicie a unui călugăr desăvârşit

Pe 22 februarie facem pomenirea unui an de la mutarea la Domnul a Părintelui Petroniu Tănase, Stareţul celui mai vechi aşezământ monahal românesc din Sfântul Munte - Schitul Prodromu.

Încă din tinereţe, la numai 14 ani, s-a dus căutând vieţuirea îngerească la vechea lavră a Neamţului, unde se va închinovia după unsprezece ani, iar dumnezeiasca pronie l-a purtat apoi la Mănăstirea Antim, ce va ajunge lăcaş al renaşterii isihaste a „Rugului Aprins". La Bucureşti studiază teologia, dar şi matematica şi filosofia. Tot la Antim îşi vădeşte aplecarea cărturărească, încercând să pună în rânduiala biblioteca de acolo, lucrare în care îi va urma peste câţiva ani tânărul ierodiacon Bartolomeu Anania, viitorul Mitropolit al Clujului. După ce slujeşte în anii 1950 la cancelaria Sfântului Sinod şi la secretariatul Patriarhului Nicodim, se întoarce ca dascăl la Seminarul Monahal de la Neamţ, unde, în acele vremuri grele, propovăduieşte tinerilor învăţăturile mântuitoare ale dreptei-credinţe.

 

 http://www.razbointrucuvant.ro/2012/02/21/parintele-petroniu-tanase-1-an-de-la-intrarea-in-vesnicie-a-unui-calugar-desavarsit/


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Post vacant la Şcoala Gimnazială nr. 3 „Ciprian Porumbescu“, Constanţa. Cine poate participa la concurs

03 Nov 2018 1108

Primăria Constanţa angajează. Află posturile vacante

11 Sep 2018 4378