Razboi intru Cuvant

Părintele Teofan Munteanu de la Mănăstirea Nera despre trăirea pe orizontal, boala înstrăinării de Dumnezeu

"Trăim pe orizontal, nu pe vertical. Sunt două dimensiuni ale timpului, iar noi o preferăm pe aceea care merge numai la suprafaţa lucrurilor"

- Părinte, călugărul fuge din lume pentru a se apropia de Dumnezeu. Dar astăzi nu mai este aşa de uşor să te izolezi, nici dacă te ascunzi în vârf de munte. Cum simţiţi tremurul lumii în mânăstire?

- Sfântul Siluan Athonitul l-a întrebat cândva pe ucenicul său, părintele Sofronie de la Essex, cum îi merge rugăciunea. Şi părintele Sofronie i-a spus: "Câteodată reuşesc să uit lumea, pierd legătura fizică, şi când mă adâncesc în rugăciune, uit chiar şi trupul". Şi părintele Siluan i-a spus: "Dar trupul nu e tot lumea?". Deci, dacă trupul ne este conectat total la această lume, tot ce se întâmplă în lume ne afectează. Resimţim puternic frământările lumii, chiar dacă ar fi să nu întâlnim pe nimeni luni de zile şi să nu avem nici un mij­loc de informare. Ecourile zbaterii continue a lumii, care aleargă fără ţintă, fără să-şi tragă sufletul, ajung şi la noi. Şi, într-o anumită măsură, ne şi influenţează. Cu toţii ne plângem că timpul este prea scurt, că nu mai avem tihnă. Facem foarte multe într-un timp mai scurt decât înainte, dar nu reuşim să împlinim în adâncurile vieţii noastre ceva temeinic.

- De ce credeţi că se întâmplă aşa?

- Pentru că trăim pe orizontal, nu pe vertical. Sunt două dimensiuni ale timpului, iar noi o preferăm pe aceea care merge numai la suprafaţa lucrurilor, cu o viteză tot mai mare, dar fără nici un câştig. Pe vertical înaintezi mai greu, dar cu mai multă bucurie şi mai mare linişte, căci mergi spre Domnul. Însă e foarte dificil să alegi dimensiunea verticală, pentru că ar trebui să poţi să te însingurezi. Or, omul nu mai poate sta cu el însuşi. Suntem învăţaţi de mici să nu acceptăm să rămânem singuri cu noi înşine. Oriunde ne-am afla, la lucru, în maşină, acasă, la o întâlnire cu prietenii, sun­tem asal­taţi de stimuli şi clişee exterioare. Ascultăm muzică, ne uităm la televizor, vorbim la telefon, facem orice, numai să rămânem "conectaţi" - de fapt, deconectaţi de la interiorul nostru şi, în mare măsură, de la viaţa adevărată. Tot timpul avem în viaţa noastră un fond sonor, care produce o ieşire a omului în afara lui, nu-l lasă să se interiorizeze. Asta o spunea avva Dorotei, acum 1600 de ani: dacă vrei să vezi care sunt limitele cuiva, închide-l într-o cameră fără nimic de făcut, lasă-l acolo singur o zi, două, trei şi vezi cum reacţionează. Dacă acum te las fără telefon mobil, fără computer şi internet, fără o carte, într-o cameră absolut goală, să vezi ce faci tu cu tine însuţi. Să faci experienţa aceasta de rupere de anexele care îţi scot sufletul în afară şi care îţi subţiază, de la puterea de concentrare, până la puterea sufletească şi la cea trupească. Vei vedea că intri în panică. Dacă ai puterea să stai aşa o vreme şi să-ţi regăseşti viaţa lăuntrică, altfel te vei ruga, altfel vei gândi şi te vei comporta.

Citeste AICI


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preoţi şi biserici la sat Parohia Mireasa, judeţul Constanţa (galerie foto)

12 Jan 2019 1530

Preoți și biserici la sat Istoricul Parohiei Vâlcele din județul Constanța (galerie foto)

05 Jan 2019 1117

Valerian Petrescu, cel care a militat pentru ridicarea statuii lui Eminescu la Constanţa (galerie foto)

25 Dec 2018 630

Scurt istoric al Parohiei „Sf. Nicolae” din comuna Rasova

08 Dec 2018 1373

Scurt istoric al Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ din Constanța (galerie foto)

03 Nov 2018 1792

Povestea unui tânăr creștin dobrogean ajuns vizir la Constantinopol

27 Oct 2018 1200

I s-a făcut rău la sicriul lui Ilie Balaci. Transportat în stare gravă la spital. Cine are nevoie de îngrijiri medicale

22 Oct 2018 687

Istoricul Bisericii „Sf. Dumitru“ din satul Dunăreni, judeţul Constanţa (galerie foto)

20 Oct 2018 2099

„Dispreţuiţi moartea!“ - Îndemnul unui tânăr sublocotenent dobrogean către plutonul său, în Primul Război Mondial

13 Oct 2018 1949

Scurtă biografie a preotului Gheorghe Frangu din Constanța, decorat de președintele României și patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (galerie foto)

15 Sep 2018 1764

Primarul comunei Cumpana, ec. Mariana Gâju, la deschiderea anului şcolar - „Educaţia se referă la formarea de competenţe, atitudini şi valori“ (galerie foto)

11 Sep 2018 1360

Istoricul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului“ din comuna Vârtop, județul Constanța (galerie foto)

08 Sep 2018 2789

Scurtă biografie a Înaltpreasfinţitului Lucian Florea, arhiepiscopul Tomisului, la 14 ani de la trecerea la Domnul

01 Sep 2018 1454

Istoricul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din comuna Tufani, județul Constanța

18 Aug 2018 3125

15 august - zi de sărbătoare învăluită în teroare pentru preoţi în timpul comunismului

11 Aug 2018 3159