Razboi intru Cuvant

Părintele Teofan Munteanu de la Mănăstirea Nera despre trăirea pe orizontal, boala înstrăinării de Dumnezeu

"Trăim pe orizontal, nu pe vertical. Sunt două dimensiuni ale timpului, iar noi o preferăm pe aceea care merge numai la suprafaţa lucrurilor"

- Părinte, călugărul fuge din lume pentru a se apropia de Dumnezeu. Dar astăzi nu mai este aşa de uşor să te izolezi, nici dacă te ascunzi în vârf de munte. Cum simţiţi tremurul lumii în mânăstire?

- Sfântul Siluan Athonitul l-a întrebat cândva pe ucenicul său, părintele Sofronie de la Essex, cum îi merge rugăciunea. Şi părintele Sofronie i-a spus: "Câteodată reuşesc să uit lumea, pierd legătura fizică, şi când mă adâncesc în rugăciune, uit chiar şi trupul". Şi părintele Siluan i-a spus: "Dar trupul nu e tot lumea?". Deci, dacă trupul ne este conectat total la această lume, tot ce se întâmplă în lume ne afectează. Resimţim puternic frământările lumii, chiar dacă ar fi să nu întâlnim pe nimeni luni de zile şi să nu avem nici un mij­loc de informare. Ecourile zbaterii continue a lumii, care aleargă fără ţintă, fără să-şi tragă sufletul, ajung şi la noi. Şi, într-o anumită măsură, ne şi influenţează. Cu toţii ne plângem că timpul este prea scurt, că nu mai avem tihnă. Facem foarte multe într-un timp mai scurt decât înainte, dar nu reuşim să împlinim în adâncurile vieţii noastre ceva temeinic.

- De ce credeţi că se întâmplă aşa?

- Pentru că trăim pe orizontal, nu pe vertical. Sunt două dimensiuni ale timpului, iar noi o preferăm pe aceea care merge numai la suprafaţa lucrurilor, cu o viteză tot mai mare, dar fără nici un câştig. Pe vertical înaintezi mai greu, dar cu mai multă bucurie şi mai mare linişte, căci mergi spre Domnul. Însă e foarte dificil să alegi dimensiunea verticală, pentru că ar trebui să poţi să te însingurezi. Or, omul nu mai poate sta cu el însuşi. Suntem învăţaţi de mici să nu acceptăm să rămânem singuri cu noi înşine. Oriunde ne-am afla, la lucru, în maşină, acasă, la o întâlnire cu prietenii, sun­tem asal­taţi de stimuli şi clişee exterioare. Ascultăm muzică, ne uităm la televizor, vorbim la telefon, facem orice, numai să rămânem "conectaţi" - de fapt, deconectaţi de la interiorul nostru şi, în mare măsură, de la viaţa adevărată. Tot timpul avem în viaţa noastră un fond sonor, care produce o ieşire a omului în afara lui, nu-l lasă să se interiorizeze. Asta o spunea avva Dorotei, acum 1600 de ani: dacă vrei să vezi care sunt limitele cuiva, închide-l într-o cameră fără nimic de făcut, lasă-l acolo singur o zi, două, trei şi vezi cum reacţionează. Dacă acum te las fără telefon mobil, fără computer şi internet, fără o carte, într-o cameră absolut goală, să vezi ce faci tu cu tine însuţi. Să faci experienţa aceasta de rupere de anexele care îţi scot sufletul în afară şi care îţi subţiază, de la puterea de concentrare, până la puterea sufletească şi la cea trupească. Vei vedea că intri în panică. Dacă ai puterea să stai aşa o vreme şi să-ţi regăseşti viaţa lăuntrică, altfel te vei ruga, altfel vei gândi şi te vei comporta.

Citeste AICI


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preoţi şi biserici la sat Parohia Tătaru, judeţul Constanţa (galerie foto)

20 Apr 2019 500

Preoţi şi biserici la sat Parohia Corbu de Jos, judeţul Constanţa (galerie foto)

13 Apr 2019 2639

Preoți și biserici la sat Parohia Credința, județul Constanța (galerie foto)

06 Apr 2019 1930

Preoți și biserici la sat Parohia Independența, județul Constanța (galerie foto)

23 Mar 2019 2111

Preoţi şi biserici la sat Parohia Moşneni, judeţul Constanţa (galerie foto)

16 Mar 2019 1034

Preoţi şi biserici la sat Parohia Plopeni, judeţul Constanţa (galerie foto)

09 Mar 2019 3445

Preoți și biserici la sat Parohia Pietreni, județul Constanța (galerie foto)

02 Mar 2019 1889

Preoţi şi biserici la sat Parohia Răzoarele, judeţul Constanţa (galerie foto)

23 Feb 2019 1662

„Eram un mucos de seminarist la Iaşi“ Ieronim Iacob, monseniorul Bazilicii „Sfântul Anton“ din Constanţa, despre acuzaţia că ar fi fost colaborator al Securităţii

16 Feb 2019 940

Preoţi şi biserici la sat Parohia Carvăn, judeţul Constanţa (galerie foto)

16 Feb 2019 3305

Preoţi şi biserici la sat Parohia Vulturu, judeţul Constanţa (galerie foto)

09 Feb 2019 1396

Preoţi şi biserici la sat Parohia Sinoe, judeţul Constanţa (galerie foto)

02 Feb 2019 2796

Preoţi şi biserici la sat Parohia Gălbiori, judeţul Constanţa (galerie foto)

19 Jan 2019 1542

Preoţi şi biserici la sat Parohia Mireasa, judeţul Constanţa (galerie foto)

12 Jan 2019 2334

Preoți și biserici la sat Istoricul Parohiei Vâlcele din județul Constanța (galerie foto)

05 Jan 2019 1557