Părintele Valentin Mordasov, duhovnicul de la Pskov “Cine se împărtăşeşte fără pregătire şi fără o stare sufletească potrivită…”

Impartasania este cea mai insemnata Taina a Bisericii Ortodoxe, daruita noua de Domnul. Impartasania lumineaza mintea si trupul. Cine se impartaseste dupa o pregatire atenta, cu sentimentul nevredniciei, zdrobirii si al rugaciunii de iertare, devine capabil de comuniune cu Dumnezeu, daca se va ingriji sa tina mintea la Domnul, Care i-a vizitat sufletul. Dupa impartasanie, omul devine de obicei linistit, curat, bland, bucuros. Sfanta Impartasanie lucreaza asupra noastra putin cate putin, facandu-ne mai buni. Dar daca cel care s-a impartasit nesocoteste sfantul dar (Impartasania), atunci el pierde harul lui Dumnezeu, ba mai mult, atrage asupra sa mania Domnului. Cine se impartaseste fara pregatire si fara o stare sufleteasca potrivita, acela se impartăşeşte ca un trup mort!

Staretii recomanda ca cel care se imbolnaveste sa cau­te si sa primeasca mai intai tratament duhovnicesc: sa se spovedeasca amanuntit si sa se impartaseasca. Abia apoi, cu binecuvantarea lui Dumnezeu, sa se adreseze medicului. Astfel ne invata si Evanghelia. Din pericopa despre vindecarea femeii cu scurgere de sange invatam nu doar despre credinta care mantuieste de boala, dar si despre faptul ca intotdeauna cel bolnav trebuie sa se atinga mai intai de Dumnezeu. Sunt nenumarate cazuri cand oamenii s-au vindecat doar prin Sfintele Taine, care ii eliberau de pacat: Spovedania, Impartasania, Maslul.

Domnul a binecuvantat painea, vinul, untdelemnul. Ur­mand exemplul Mantuitorului, Sfanta Biserica face asemenea. Aceste materii binecuvantate sunt sfinte, la fel ca si agheasma, si pot fi folosite pentru sustinerea sanatatii sufletului si a trupului. Se poate folosi in acelasi scop uleiul din candela de la sfinti, de la icoanele facatoare de minuni. Acesta poate fi folosit extern, dar si intern; nu este obligatoriu sa fie luat pe nemancate, ci in orice moment este nevoie.

In zilele noastre sunt multi bolnavi: si varstnici, si tineri si copii. Uneori, prin boala copiilor Domnul vrea sa-i intelepteasca pe parinti. De aceea, cand copilul este bolnav, e bine ca ambii parinti sa se marturiseasca si sa se impartaseasca. Adeseori, prin boala Domnul ne cheama la pocainta, dar noi nu auzim. Domnul este Doctorul nostru, El trateaza cu mijloace simple si sufletul, si trupul. Tot El a randuit sa existe medicii, care astazi sunt multi si trateaza fiecare diferit. Este mai bine sa recurgi la un medic ortodox, care, tratand bolnavii, imbina stiinta medicala cu rugaciunea, fiind astfel luminat de Dumnezeu.

Citeste AICI


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul de Artă Populară Sărbătorile lui Făurar, denumirea populară a lunii februarie. Previziuni meteorologice la început de an nou viticol

03 Feb 2024 555

ISU HarghitaMisiunile din ultimele 48 de ore

17 Nov 2023 439

Ziua Mondială a Diabetului- 14 Noiembrie 2023 Conștientizarea și accesul la informații în diabetul zaharat

14 Nov 2023 872

IGSU În weekend, pompierii au gestionat peste 4.200 de situații de urgență, la nivel național.

06 Nov 2023 666

IGSU Peste 1.200 de persoane asistate de echipajele SMURD, în cursul zilei de ieri

02 Nov 2023 705

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea „Eforturile noastre trebuie concentrate spre îndeplinirea angajamentelor pe care ni le-am asumat în fața cetățenilor”

30 Oct 2023 679

IGSU Final de săptămână solicitant pentru pompieri. Unde au intervenit

16 Oct 2023 633

Editorial Cu metode vechi vrem să schimbăm lumea?

15 Oct 2023 859

ONG Mare Nostrum 210 kg de plase abandonate de pescuit scoase din Marea Neagră

22 Aug 2023 790

Majorări salariale și tichete de masă pentru angajații CFR

26 May 2022 1702

Acțiuni de amploare ale Poliției Române! 20 de percheziții în domeniile combaterii criminalității organizate, criminalității economice și investigațiilor criminale

08 Feb 2022 1332

Bilanț la IPJ Tulcea. Anul trecut, caracterizat printr-o scădere a criminalității

04 Feb 2022 1875

GastroArt Găluști și alte preparate de pus în supe, rețete de 200 de ani

29 Nov 2021 1713

GastroArt.ro Găluști și alte preparate de pus în supe, rețete de 200 de ani

02 Nov 2021 2087

Arafat Într-o situaţie cum este cea prin care a trecut Liban nu se poate să rămână cineva singur

08 Aug 2020 1529