Borş de găină la ceaun

bors-gaina_03.jpgBorşul de găină, făcut cum se cuvine (a se citi moldoveneşte), face parte din categoria mâncărurilor tihnite româneşti ce au un gust deosebit mai ales atunci când sunt făcute la ceaun. Carnea de găină, mai ales cea crescută prin vreo ogradă împreună cu alte surate , fiartă simplu, cu legume, dreasă cu verdeaţă şi borş şi servită cu tăieţei, va strânge de fiecare dată în jurul ceaunului mulţi meseni.

Porţii: 10-14

Timp de preparare: 2-3 ore

Ingrediente:

1 găină tinerică (2,5 - 3 kg)

3 morcovi

1 rădăcină de pătrunjel

1/4 rădăcină de ţelină

1 ardei gras

1 ceapă mare

3-4 roşii

2 linguri de ulei

1 legătură mare de leuştean

1 legătură frunze de ţelină

1 legătură frunze de pătrunjel

1,5 litri de borş

200 grame de tăieţei uscaţi

sare

piper

Preparare:

Curăţaţi bine pasărea de resturile de pene. Dacă este cazul, pârliţi-o la flacără.

Tăiaţi găina în bucăţi potrivite, cu tot cu os.

Puneţi carnea de pasăre la fiert, în 10 litri de apă rece.

Fierbeţi la foc mic, spumind des, până când carnea începe să se pătrundă bine. Verificaţi cu o furculiţă. Furculiţa trebuie să intre în carne dar să opună totuşi rezistenţă.

Decojiţi roşiile.

Curăţaţi ceapa, ardeiul, morcovii, pătrunjelul şi rădăcina de ţelină şi tocaţi-le mare.

Sotaţi zarzavaturile în ulei timp de 2-3 minute, fără să le prăjiţi, şi adăugaţi-le peste carne împreună cu 2 linguri de sare.

Tăiaţi roşiile în bucăţi mari şi adăugaţi-le în oala de ciorbă.

Încălziţi borşul şi adăugaţi-l în oală.

Asezonaţi cu sare şi piper, lăsaţi să dea totul un clocot şi adăugaţi tăieţeii şi verdeaţa tocată.

Lăsaţi să fiarbă tăieţeii de jumătate şi opriţi focul. Tăieţeii îşi vor continua fierberea şi după ce focul este oprit.

Borşul de găină la ceaun se serveşte fierbinte, cu verdeaţă din abundenţă.

www.cevabun.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

De Dragobete, Asociaţia „Suflete deschise” lansează un nou îndemn - Iubește pe toată lumea!

25 Feb 2024 617

ZIUA LIVE. Curajul, cea mai importantă moștenire pe care o avem de la daci. „Dacii aveau această dorință de libertate“

14 Apr 2022 1589

ZIUA LIVE. Aurel Mototolea. „Dacii ne-au transmis genele” (VIDEO)

13 Apr 2022 1577

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials Tropaeum Traiani, reper latin al României și emblema milenară a Dobrogei (galerie foto+video)

28 Oct 2021 5327

Noaptea Muzeelor 2021 MINA Constanța. Personal costumat în daci și romani, uniforme școlare din perioada comunistă și alte categorii de bunuri culturale

13 Jun 2021 1661

Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța Noaptea Muzeelor la Tomis

04 Jun 2021 2321

Nicolae Furdui Iancu, membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști, își serbează azi onomastica

06 Dec 2020 6475

„Dobrogea Digitală” – „Monumentul triumfal de la Adamclisi” (1977) Legendarul Mars Ultor, divinitatea protectoare de pe „biserica lui Adam”

15 May 2020 4779

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 8 februarie 2019

08 Feb 2019 2385

Constanța. Piața Ovidiu un real conglomerat balcanic Între ”Trandafirul de la firida mea”, ”Noaptea Muzeelor” și festivalul culinar (galerie foto+video)

19 May 2018 13422

Renault Romania recheamă în service mai multe autovehicule Daci Duster. Ce probleme au fost identificate

22 Mar 2018 2183

#citeşteDobrogea Vinurile dobrogene de altădată. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

30 Dec 2017 4551

Astăzi, îşi serbează onomastica. Constănţeni care poartă numele Sfântului Andrei (galerie foto)

30 Nov 2017 3162

Revista presei locale

21 Aug 2017 2591

Revista presei locale

19 Aug 2017 2451