DROB DE MIEL

0-drob_de_miel.jpgDaca sarbatoarea Craciunului la romani e sinonima cu "porcariile", de Sarbatoarea Pastelui "papa bun" se face din carnea de miel. Ciorba, friptura, stufat, drob, alea, alea...vorba unei prietene. Sunt topit dupa drob si va spun cu mana pe corason ca iese la fel de gustos si din organe de porc, dar cel din organe de miel, e... e... e de la mama lui.Se prepara relativ usor, dar se serveste cu "duhul blandetii", fiind , dupa parerea mea, o delicatesa pe farfurii si se mai termina si repede, ca de, e mic, ca e drob de miel, nu de elefant.
INGREDIENTE PENTRU O TAVA - 1 drob de miel complet, plamani, inima, ficat, rinichi si splina, cam la 1,2 kg - prapurele - 3-4 legaturi de ceapa verde, - 2 cepe uscate, mari - 2 legaturi de marar proaspat, strange-l cu unghia la tulpina si miroase-l, asa-l alegi -2 legaturi de patrunjel proaspat, gatuie-i si astuia tulpina ca la marar - 11 oua, 6 crude si 5 fierte tari. - ulei pentru calit, - sare - piper - si rabdare, adica: nu ciuguli din ingrediente, ca altfel nu mai ai ce pune-n tava.
PREPARAREA Organele (nu de politie) se curata cat mai exact si se spala in apa rece. Traheea plamanilor, (conducta aia alba de seamana cu o rama) se elimina, iar o atentie speciala trebuie acordata rinichilor. Se dezvelesc din stratul de grasime care ii protejeaza, se taie in jumatati, longitudinal, se curata partea alba de la mijloc si se indeparteaza pielitele, sa ramana perfect curati, de culoarea si consistenta ficatului. Spala-i bine si daca mai au ceva "parfum" de stana, lasa-i 10 minute in apa rece cu putin otzet. Prapurele se inmoaie in apa caldutza, se spala si-l lasi in apa cat timp te ocupi de celelalte.
Apoi faci pe macelaru' si taie toate organele in bucati medii. Curata inima de eventualele cheaguri de sange si pune totul la fiert.
Dupa ce prima apa da in clocot, nu te chinui s-o spumui, ca se arunca. Se spala organele din nou, apoi se fierb, in apa proaspata, pana ce inima, organul cel mai tare, s-a fiert complet.
Se lasa la racit, apoi se toaca la masina prin sita mare.
Se alege un castron ceva mai mare, pentru ca mai vin si "altele" si o sa fie inghesuiala.
Se spala "balariile" si se toaca marunt, ca pentru ratze.
Ceapa se toaca si ea marunt, da' n-o da la ratze, ca te-njura.
Fa-i loc intr-o tingire si caleste-o in ulei, pan' se-ngalbeneste.
Adauga in castron ceapa calita si verziturile.
Amesteca-le, potriveste de sare si piper IA MANA, NU GUSTA ASA MULT, CA PLANGE TAVA!!! Stiu ca-i greu sa te-abtii, dar straduieste-te.
Sparge 6 oua, admira-le ca doar acu' mai le vezi intregi...
...si bate-le, de sa faca spume la gura.
Toarna si ouale in castron, ti-am spus c-o sa fie inghesuiala si amesteca bine. AM ZIS AMESTECA, NU MESTECA! NU TE POTOLESTI CU CIUGULITU"?
Pregateste-ti o tava de cozonac. N-o unge cu nimic, ca lasa prapurele grasime. Scurge prapurele bine de tot, intinde-l, usurel ca se rupe-n figuri si aseaza-l deasupra tavii. Indeasa-l pe la margini si pune peste el o parte din compozitie (daca mai ai) si fa un pat cam de 2 cm, peste care asezi ca la armata, 5 oua fierte tari. Primul si ultimul e musai sa nu atinga capetele tavii, altfel ies din felie.

Apoi ingroapa ouale cu restul de compozitie si da-i o forma usor bombata.
Inveleste drobul cu prapulele de pe margini si ca sa nu ti se stringa, cum am patit noi, infige niste scobitori in marginile prapurelui, sa-l tina locului.
Se coace in cuptorul incins la 180 grade Celsius, pentru 35-40 de minute, pana se rumeneste frumusel. Ce bine arata, mancal-ar tata.

Si io care va zic voua sa rabdati si sa nu "furati" din compozitie. Pai ce te poti abtine? Iote-l-ai cum arata!
Si mai gasi o surpriza, da' nu numai de la Gabitza mea, ci si de la macelar, ca-mi puse-n straitza organe de la doi miei, asa ca... iubita mea mai facu inca unu', da' ne-nvelit cu prapure. Pentru cazul in care n-ai "covertura", unge tava cu putin unt, altfel il papi direct din tava, ca nu-ti mai iese.
ASTA-I AL MEUUU, NUMAI AL MEUUU!!! Degeaba s-a semnat "Cara" pe el, ca nu-i dau.
Cum ar zice niscai pretene de pe Culi, Mmvaiii... ca mirobolant arata. Da', da' sa vezi si ce gurt are... te lingi pe deshte, nu alta! Hai ca merita! Si Pastele fara drob e ca ... Pastele fara drob !
PASTE FERICIT SI POFTA BUNA!!! p.s. - asta daca n-ai ciugulit in neshtire si esti satula deja.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea întâi - ziua 2. 27 martie 2024. Am intrat în portalul eclipselor

27 Mar 2024 612

DNSC atrage atenția asupra înșelătoriilor online. Ce ar trebui să știm?

20 Jan 2024 583

Incendiu la o rampă de gunoi. Intervenție dificilă (FOTO)

02 Nov 2023 845

În județul Constanța Trafic greoi, pe autostrada A4, la intrarea în port (FOTO+VIDEO)

12 Oct 2023 902

Coadă kilometrică de TIR-uri la intrarea în Portul Constanța (FOTO + VIDEO)

03 Aug 2023 1222

Trafic aglomerat în PTF Giurgiu! Coloana de TIR-uri se întinde pe mai mulți kilometri (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Jun 2023 831

Atenție șoferi! Cozi de tiruri pe autostrada A4! Se circulă în continuare cu dificultate (GALERIE FOTO+VIDEO)

22 Feb 2023 1256

Trafic aglomerat la Poarta 10 a Portului Constanța. Coloana de TIR-uri se întinde pe sute de metri (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Dec 2022 1647

Târgul de Crăciun Constanța 2022. Tărâmul feeric pentru toate vârstele își deschide porțile

29 Nov 2022 5313

Aglomerație la intrare în Portul Constanța! Zeci de TIR-uri așteaptă să intre în port (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Oct 2022 2006

Ce sunt cercănele și cum le tratăm?

03 Jun 2022 1449

GastroArt Pesmeți cu nuci (rețetă interbelică)

25 May 2022 1653

GastroArt Pesmeți cu nuci (rețetă interbelică)

24 May 2022 1503

GastroArt Cornulețe cu marmeladă (rețetă interbelică)

21 May 2022 1490

Coloană de camioane de aproape 20 de kilometri, la frontiera de la Siret, pe partea ucraineană

14 May 2022 1147