Retetele zilei

Găluşte cu prune

galuste-cu-prune_27.jpgGăluştele cu prune (Szilvas gomboc, maghiară) fac parte din moştenirea austro-ungară, de acolo de unde provin şi papanaşii fierţi. Reţetă de toamnă prin definiţie, găluştele cu prune se pregătesc cu fructe proaspete însă, se pot găti şi în afara sezonului, cu prune uscate (fără sâmburi).

Porţii: aproximativ 30 de bucăţi

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

pentru aluat

1,2 kilograme cartofi sfărâmicioşi

500 grame făină

150 grame zahăr pudră vanilat

3 linguri ulei

2 ouă

1 vârf de cuţit sare

umplutură

1,2 kilograme prune

100 grame zahăr brun

2 linguri scortisoara macinata

sau

350 grame prune uscate fără sâmburi (hidratate şi îndulcite)

sau

250 grame de prune uscate fără sâmburi

2 linguri rom

100 grame de zahăr

2 linguri scorţişoară

pentru finisare

3 linguri de unt

200 grame pesemet

2 linguri rase de scorţişoară

4-5 linguri de zahăr

Preparare:

Spălaţi cartofii cu tot cu coajă şi puneţi-i la fiert în apă cu sare până devin sfărâmicioşi (aproximativ 40 de minute).

Scoateţi sâmburii prunelor, cu grijă să nu le rupeţi, şi puneţi în fiecare 1/2 linguriţă de zahăr brun şi puţină scorţişoară.

Goliţi apa de pe cartofi şi lăsaţi-i să se răcorească puţin.

Curăţaţi cartofii, cât sunt calzi, şi treceţi-i prin răzătoarea mare sau pasaţi-i.

Amestecaţi cartofii cu făină, ouă, ulei şi zahăr pudră vanilat, până obţineţi un aluat moale dar care se dezlipeşte de pe degete. Dăcă e cazul mai adăugaţi făină sau puţin ulei.

Întindeţi aluatul pe o planşetă cu făină într-o foaie de 3-4 milimetri grosime.

Împărţiţi aluatul cu un cuţiţ sau o rolă în pătrăţele de 3-4 degete lăţime.

Puneţi câte o prună pe fiecare pătrat şi strângeţi aluatul de jur împrejurul ei până obţineţi o sferă.

Modelaţi găluştele astfel încât prunele să fie poziţionate în mijloc iar aluatul să fie uniform distribuit.

Rumeniţi pesmetul cu unt amestecând constant, la foc mic, cu mare atenţie să nu îl ardeţi. Pesmetul se va expanda (umfla) şi va prinde o culoare frumoasă. La sfârşit, adăugaţi zahărul şi scorţişoara.

Fierbeţi găluştele în apă cu sare pentru aproximativ 10 minute, până când găluştele se ridică la suprafaţă.

Scoateţi găluştele cu o spumieră şi scurgeţi-le de apă.

Treceţi găluştele prin pesmet.

Găluştele cu prune se servesc calde dar şi reci, simple sau cu smântână şi dulceaţă.

www.cevabun.ro


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mii de persoane evacuate după apariţia unei fisuri la un bloc-turn cu 38 de etaje. De ce a fost luată această măsură

24 Dec 2018 559

Marinarii militari fluviali, la exercițiul „Danube Protector 18”, pe Dunăre

02 Nov 2018 757

Bombe, descoperite de pirotehniştii ISU într-o pădure

02 Oct 2018 658

BNR lansează un set de monede dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

27 Aug 2018 353

Pericol de explozie în localitatea Baia, județul Tulcea. Mai multe proiectile găsite la groapa de gunoi (galerie foto)

11 Jul 2018 3156

Muniție neexplodată descoperită în localitatea Luncavița, județul Tulcea. Pompierii ISU Delta chemați în ajutor (galerie foto)

06 Jul 2018 670

UPDATE. Specialiștii de la ISU „Dobrogea“ Constanța intervin la Baia, județul Tulcea. Zeci de obiecte pirotehnice au fost descoperite (galerie foto+video)

09 May 2018 1001

Tulcea. Zeci de elemente de muniție, descoperite în localitatea Baia (galerie foto+video)

08 May 2018 1291

Proiectil neexplodat Trecuse prin gura de foc. Intervin pompierii. Ce trebuie să facem în dacă găsim muniţie din întâmplare

22 Oct 2017 829

Jandarmeria Română vrea să cumpere pistoale în valoare de 60 de milioane de lei

11 Apr 2017 1759

Motivul pentru care nu trebuie să ţii telefonul în buzunar. Sfatul specialistului

28 Sep 2016 1327

S-a descoperit cel mai vechi obiect de aur din lume

12 Aug 2016 1519

Bărbat împuşcat în plină stradă cu o armă de vânătoare

07 Jun 2016 1410

Intervenţie minim invazivă pentru litiaza renală, numai la Ovidius Clinical Hospital

16 Feb 2016 3400

BNR lansează o nouă monedă. Vezi cui îi este dedicată

07 Dec 2015 926