Lasagna cu spanac şi brânză

lasagna.jpgDeşi am fi tentaţi să acordăm aproape exclusiv italienilor credit pentru inventarea lasagnei cu spanac, de fapt, grecii au avut o contribuţie majoră la realizarea acestei delicatese lacto-vegetariene. Regatul veneţian, cel care a dominat vreme de secole insulele greceşti din Mediterană, a dus tradiţia pastelor în Grecia, unde au întâlnit plăcintele cu spanac şi feta (Spanakopita).

Porţii: 6

Timp de preparare: 100 de minute

Ingrediente:

800 grame de spanac (congelat sau opărit)

18 foi de lasagna (aproximativ 300 g uscate)

1 ceapă

4 căţei de usturoi

1 litru de lapte gras

150 grame de unt

4 linguri de făină

300 de grame de brânză kefalotiri (sau cheddar, cașcaval tare)

1 lingură rasă de nucsoara

sare

piper

Preparare:

Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le mărunt.

Topiţi 50 de grame de unt într-o tigaie adâncă sau cratiţă.

Sotaţi ceapa şi usturoiul până când ceapa devine transparentă.

Adăgaţi 1 lingură de făină şi rumeniţi-o uşor.

Stingeţi totul cu 200 ml de lapte, amestecând pentru a nu se forma cocoloaşe.

După ce sosul s-a legat, adăugaţi spanacul congelat sau cel opărit (scurs şi tocat din cuţit).

Adăugaţi jumătate din cantitate de nucşoară, sare şi piper.

Lăsaţi să dea spanacul câteva clocote până se leagă bine şi trageţi vasul de pe foc.

Topiţi restul de unt într-o cratiţă pentru a prepara sosul de brânză.

Adăugaţi restul de făină şi rumeniţi-o uşor.

Stingeţi cu restul de lapte amestecând bine pentru a nu se forma cocoloaşe.

Adăugaţi trei sferturi din cantitatea de brânză rasă, sare, piper şi restul de nucşoară.

Opăriţi foile de lasagna timp de aproximativ 10 minute, scoateţi-le din apă şi ştergeţi-le cu un şervet pe ambele părţi.

Încingeţi cuptorul la 180 de grade.

Aşezaţi 1 strat de foi de lasagna pe fundul unei forme termorezistente.

Adăugaţi jumătate din cantitate de spanac şi nivelaţi-o cu o lingură.

Adăugaţi 1 treime din sosul de brânză peste spanac şi acoperiţi cu un strat de foi de lasagna.

Repetaţi operaţiunea.

Turnaţi restul de sos peste ultimul strat de foi de lasagna.

Adăugaţi brânza rasă peste sos şi introduceţi lasagna la cuptor pentru 25-30 de minute, până când se rumeneşte la suprafaţă.

Lasagna cu spanac şi brânză se serveşte caldă sau la temperatura camerei.

www.cevabun.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

lauraadamache.ro Cannelloni cu ton si mozzarella

27 Nov 2018 2409

Rețeta video Lasagna cu vinete

23 Aug 2016 3383

Banc Cica un irlandez, un mexican si un blond erau muncitori...

14 May 2015 2287

ecuisine.ro Delicii italieneşti. Lasagna cu vită şi usturoi

09 May 2015 2723

ecuisine.ro Lasagna cu carne de vita

29 Apr 2015 3170

ecuisine.ro Somon la gratar cu rosii si avocado

27 Apr 2015 4134

Ecuisine.ro Lasagna cu tofu si spanac (reteta de post)

10 Mar 2015 3136

ecuisine.ro Lasagna cu spanac şi somon

02 Mar 2015 2609

Preparate Culinare by Poliana Lasagna cu sos ragu (de vita ) si foi de casa

01 Dec 2014 4761

Ecuisine.ro Lasagna cu ciuperci, spanac si dovleac

06 Oct 2014 3098

Ecuisine.ro Lasagna cu chifteluțe

09 Aug 2014 2545

E-retete.ro Supă cremă de sparanghel

13 Jul 2014 2959

e-retete.ro Lasagna

03 Jun 2014 3321